(Ki)kapósak a magyar focisták, gyógyulj Törő!

Száraz Dénes 2019. március 14., 15:51

A labdarúgó NB I dobogós helyéért versengő Újpest FC hivatalos honlapján bejelentette, hogy 24 éves középcsatára, Novothny Soma a dél-korai Puszan IPark FC-hez szerződik.

Fotó: m4sport.hu

A „nagycsapat” a dél-koreai másodosztályában jelenleg a hatodik helyen áll! Eddig a hír, aminek az újpest hívők bizonyára nem örülnek, mert a csapat legeredményesebb játékosa távozik. Novothny az előző idényben 17 gólt szerzett a bajnokságban, és egy góllal maradt le a gólkirályi címtől, a mostani kiírásban pedig 9 gólnál tartott távozásáig.

A hír kapcsán juthat eszünkbe, hogy vajon a koreaiak hol láthatták Somát focizni, hol figyeltek fel rá? A válogatottban biztos nem, a felnőtteknél még nem mutatkozott be (ezek után talán már nem is fog), csak a korosztályos  U18-as és az U19-es nemzeti csapatnak volt tagja régebben Novothny. Az Újpest nemzetközi kupameccsein is aligha, mivel mire ideértek volna a Távol-Keletről, az egykoron szebb napokat is megért csapat már ki is esett az Európa Ligából, a Sevilla intett neki korai búcsút. A koreai játékosmegfigyelők esetleg a Megyeri úton kószálva, a Váci utcát a Váci úttal keverve, és ott eltévedve figyelhettek fel a hóhihorgas támadóra, aki most ezzel az igazolással futballkarrierje csúcsának közelébe érkezett. Innen már csak egy ugrás a szomszédos Észak-Korea, amelynek bajnoksága minden tehetséges focista vágyálma! Cristiano Ronaldot is csak a gyengébb  koreai nyelvtudása akadályozta meg abban, hogy a Real Madridból ne valamelyik Koreába, hanem a Juventusba igazoljon. Akkor most talán nem az Atletico Madridnak rúgott volna mesterhármast a BL kieséses szakaszában, hanem esetleg  a dél-koreai második osztály jelenlegi éllovasának, az  Asan Mugunghwanak.

Viszont érdemes lett volna a kis koreai játékosmegfigyelőknek várniuk Novothny leigazolásával, mert egy másik újpesti hír szerint Törőcsik András (Törő, Kese becenevekre hallgató egykori bálvány) 63 évesen újra edzésbe állt. Az elmúlt években két komoly agyműtéten áteső, egykori remek csatár évek óta egy budakeszi rehabilitációs  központban él, de most újra rúgja a labdát, hetente öt alkalommal edz a hírek szerint. Gyógyulj Törő!

Hogy hova jutott a magyar foci?

Törőcsik Andrást 24 évesen sokan nagyobb tehetségnek és jobb focistának tartották, mint Maradonát vagy Platinit! Ő volt talán az utolsó magyar FOCISTA, aki sokkal többre vihette volna az elért 45 válogatottságnál vagy a France Football Aranylabda-szavazásán a 9. helynél. Futballtudásáról mindennél többet elmond néhány edzőjének a véleménye. Mészöly Kálmán fenoménnek nevezte, Várhidi Pál azt emlegette vele kapcsolatban, hogy egyszer a Barcelona ellen Cruyff és Neeskens is pályára lépett az ellenfélnél, de a közönség mégis Törőcsik megmozdulásait ünnepelte felállva (az Újpest és Ajax szakértő  dr. Asbóth Tamás barátom is ezt állítja), Baróti Lajos úgy emlékezett, hogy „akkoriban szinte mindenkit ismertem, aki csak labdába rúgott, de ilyen tehetség egy sem volt”. Mezey György úgy vélte, egy zseni volt a pályán, aki a génjeiben hordozta a játék minden elemét.

És hova jutott Törő?

Törőcsik András élettörténete a szocialista erkölcsökön nyugvó magyar zsenikezelés tipikus példája, illetve a bűnbakgyártásnak és a meghurcoltatásnak. Megvoltak ugyan a maga gyengéi, de egész pályafutása során üldözte a balszerencse és a sportvezetés. Szeretett belefeledkezni az éjszakába: előfordult, hogy a rangadó előtti napon Fradi-szurkolók, akik pedig tisztelték őt, előre megfontolt szándékkal leitatták, de a kiütöttnek vélt Törő a meccsen mégis szinte egymaga verte meg a Ferencvárost. Az 1978-as argentínai világbajnokság nyitómérkőzésén a hazaiak védője, Passarella szinte agyonrugdalta, a portugál Garrido mégis őt állította ki egyetlen szabálytalanságáért. A pár meccses nemzetközi eltiltás mellett otthon  jobban meghurcolták, fél évre  eltiltották a válogatottságtól, és mikor végre magához tért, 1980-ban súlyos autóbalesetet szenvedett, zsebében a világválogatott meghívójával.

És hova juthat Novothny Soma? Az a nagy baj, hogy ma már olyan sincs, aki elkallódhatna! Viszont ma van az a pénz, amiért még ezt a Törőénél jóval szerényebb focitudást  is el lehet adni Távol-Keletre, Közel-Keletre. Ugye, Soma, ugye Dzsudzsák Balázs?

0 HOZZÁSZÓLÁS