Javarészt NFL-stadionokban rendezik a tornát

szurkolo.sk | MTI 2018. június 14., 15:49

Javarészt az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) stadionjaiban kerül sor a 2026-os labdarúgó-világbajnokságra, amelynek az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó ad otthont.

A nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán történt szerdai helyszínkijelölés után Carlos Cordeiro, az amerikai szövetség elnöke közölte, 16 világszínvonalú aréna várja a nyolc év múlva sorra kerülő torna résztvevőit. A pályázati anyagban még 23 létesítmény szerepelt, ebből rostálnak ki majd hetet.

A 23 stadionból 17 található az Egyesült Államokban,

ezek közül 15 - New York, Washington, Miami, Boston, Dallas, Kansas City, Denver, Houston, Baltimore, Atlanta, Philadelphia, Nashville, Seattle, San Francisco és Cincinnati - minden ősszel és télen az NFL küzdelmeinek a színtere. Csak a Los Angeles-i és az orlandói létesítményben rendeznek kizárólag labdarúgómeccseket, az összes helyszín átlagos befogadóképessége pedig 75 ezer fő.

Az atlantai Mercedes Benz Stadion és a dallasi AT&T Stadion a világ legmodernebbjei közé tartozik, ezekben középről lelógó négyoldalú videofalak és egyéb ledes kijelzők fokozzák a szurkolói élményt.

A 80 vb-találkozóból 60-ra - köztük a negyeddöntőktől valamennyi mérkőzésre - az Egyesült Államokban kerül sor, Mexikóban a főváros mellett Guadalajara és Monterrey, míg Kanadában Toronto, Montreal és Edmonton lehet házigazda.

„Végül 16 városra szűkül majd a mezőny, úgyhogy nehéz döntések várnak ránk, de ez egy luxusprobléma” - fogalmazott Cordeiro. A pályázatban a New York melletti MetLife Stadiont jelölték meg a finálé színhelyéül, az elődöntőben pedig jó eséllyel reménykedik Atlanta és Dallas. Érdekes ugyanakkor, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, a nagy sportmúlttal rendelkező Chicago kimaradt a lehetséges helyszínek közül.

A FIFA-kongresszus döntése során - amely egy nappal az oroszországi vb rajtja előtt született - a közös amerikai pályázat 134 szavazatot kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt.

Mexikó harmadszor (1970, 1986), az Egyesült Államok (1994) másodszor rendezhet vb-t, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések. A 2026-os lesz a második olyan futball-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben a Koreai Köztársaság és Japán volt a házigazda.

Az amerikai vb-n már 48 válogatott szerepel majd, így a mostani 64 helyett 80 mérkőzésre kerül sor. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják, s 32 együttes jut a kieséses szakaszba.

0 HOZZÁSZÓLÁS