Hajrá, hunok, hajrá, mongolok!

Rajkovics György 2019. március 11., 06:40

Véget ért a Fortuna Liga huszonkét fordulóból álló alapszakasza, következhet a rájátszás, alsóház, felsőház. Kieséses szakasz még nincs, mint az amerikai MLS-ben, a fociban talán nem fogunk a jenkik után kullogni. Igaz, hamarosan jenkik sem lesznek. Viszont vagyunk mi, hunok, illetve mongolok, akiktől retteg a fél világ. Ezt is megtudhattuk a 2018-2019-es alapszakaszban.

Fotó: TASR

Hogy a Slovan az élen áll az alapszakasz után, azon valószínűleg kevesen lepődnek meg. A 14 pontos előny lehet, hogy kicsit sok, lehet, hogy kicsit kevés, kinek hogy tetszik. A pozsonyiak öt év után ismét húznak majd egy strigulát a bajnoki címeik mellé, és talán, de csak talán, szurkoló is akad, aki ünnepli a kilencedik szlovák bajnoki címet, merthogy öt évvel ezelőtt, emlékeim szerint, még a „szkalní fanatici”-k sem voltak kíváncsiak a nyolcadikra. De, ne feledjük, Szlovákia legnépszerűbb klubjáról beszélünk! Úgy ám! Új stadion, új remények, 22 ezres átlagnézőszám! Érdekes ez is, hivatalosan Národný futbalový štadiónra keresztelték az új Tehelné polet, kérdés, miért a Slovan játszotta a nyitó meccset, ha a nemzet stadionjáról van szó?

A Transfermarkt szerint a Slovan játékosállományának piaci értéke 10,2 millió euró, ami alapján 445 ezret ér egy átlagos Slovan-játékos. Ha úgy vesszük, azon sem lepődhetünk meg, hogy a liga utolsó helyén a ViOn áll, mivel 2,45 milliót ér az egész bagázs, és még a tizenegyedik Zólyombrézó is átlépi a 3 milliós határt. És ha még két mondat erejéig a honlapnál időzünk, akkor az alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy két együttes okozott meglepetést a szezonban, a Nagymihály és a Szered, előbbi 4,1 milliót, utóbbi 3,7 milliót ér, míg a Trencsén és a Spartak 6, illetve 5,8 milliót. Tehát a nyolcadik és kilencedik legértékesebb csapat is a felsőházba jutott, míg az ötödik és a hatodik az alsóba.

Átadták tehát az új „nemzeti”-t, ahogy a kész MOL Arénát is. Ekkor is szerepet kapott a Slovan, és nyert végül Dunaszerdahelyen. Esélyes, hogy a „legnépszerűbbek” fognak asszisztálni Trencsénben, Kassán, később Eperjesen, és valamikor a távoli jövőben Besztercebányán is. Melyik város stadionját hagytam ki? De térjünk át a bajnok címvédőre. A Spartak meglepően jól szerepelt az európai kupasorozatokban, először a Bajnokok Ligájában, majd az Európa-ligában is a szebbik arcát mutatta. Majd a tulajdonos lelépett télen, volt kiárusítás, árleszállítás és „minden rendben van” mondatdömping. Hát, ha ők mondják, akkor biztosan ez az igazság, miért kételkedjünk benne?

A szurkolóik egyébként igazán humoros fiatalemberek és fiatalasszonyok, hol akartak menni fővárosi exkurzióra, hol nem. Végül demokratikus úton döntöttek, a szavazatok aránya a nemek javára billent. A Spartak az alapszakasz utolsó fordulójában a Szereddel játszott sorsdöntő mérkőzést Miaván, ahol 3:1-re elverte a nagyszombatiakat a neve nincs alakulat. Hiába kísérte el a csapatot a lelkes szurkolósereg, irány az alsóház! De derék képviselőiktől új történelmi tényeket is megtudhattunk a származásunkat illetően, amelyeket évszázadokon keresztül eltitkoltak előlünk. Jól figyeljenek: a magyarok mongolok! Hihetetlen, ugye, Dzsingisz kán leszármazottai vagyunk.

Előfordulhat azonban, hogy a „nagyszombati történészek” tudnak valamit, hiszen a genetikusok szerint a világ férfilakosságának 0,5 százaléka Temüdzsin leszármazottja. Magyarán minden kétszázadik ember közvetlenül a mongol „nagykan”-tól, pontosabban a nagykántól származik. Ugyanakkor a „nagyszombati történészek” később módosították az állításukat, és a hunok leszármazottaiként jellemeztek bennünket. Ez, mondhatni, közelebb áll a valósághoz, bár sokan vitatják, egyesek pedig minden kétséget kizáróan tagadják annak vádját, hogy bármi közünk is lenne ehhez a barbár, nomád, sztyeppei néphez. De idézzük a „nagyszombati történészek”-et: „valamilyen magyarok, paprikások az alföldről, valahonnan délről, pónikon ülő hunok”.

Nos, a „mongolok” és a „hunok” idén már nem csapnak össze a „nagyszombati történészek”-kel, hacsak a sors furcsa fintora nem hozza úgy az Európa-liga-szereplést illetően. A „szlovák Róma” rendesen botladozik idén, egy dolog azonban biztos, „Szlovákia pápái, bíborosai és érsekjei” a „hunok” és a „mongolok” mögött végeznek. Ámen.

A DAC, amelyben „hunok”-at vagy „mongolok”-at csak mutatóba találunk, az utolsó játéknapon csúszott le a dobogó második fokáról a harmadikra. A Ligás Klubok Uniója nehezen tudta eldönteni, vajon a Zsolna vagy a DAC végzett előrébb, mert 44 pontot szerztett mindkét alalulat. Az egymás elleni mérkőzések alapján a csallókőziek lettek volna a másodikok, de végül megtudtuk, hogy a gólkülönbség dönt a helyezésekről. A DAC március 17-én 15.00-tól (ezt is utólag megváltoztatták) a negyedik Rózsaheggyel kezdi a rájátszást, a Szered a Slovant fogadja Miaván, a Nagymihály pedig Zsolnára látogat. Mi mással is zárhatnánk: hajrá, hunok, hajrá, mongolok!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS