2024. február 11., 18:38

Gyakoribbá és súlyosabbá váltak a labdarúgók sérülései

Szinte már követhetetlen, hogy hány ígéretes tehetség, hány aktuálisan a pályája csúcsán lévő labdarúgó karrierjét törte ketté egy-egy sérülés. A klubok különböző módszerekkel próbálnak védekezni ez ellen, legnagyobb sztárjaikat szinte porcelánbabaként óvják, a sérüléseket azonban gyakran így sem tudják kivédeni.

 

Lsérült labdarúgó
Fotó: archívum

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi állhat ennek a hátterében? A válasz egyszerű, és a napnál is világosabb. A játékosoknak már annyi fronton kell helytállniuk, hogy egyszerűen nem bírják el a rájuk nehezedő nyomást, ami egyenes út a sérülésekhez. Vegyünk például egy szlovákiai élcsapatban szereplő labdarúgót, aki emellett hazája válogatottjában is szerepel. Erre tökéletes példa Kalmár Zsolt, aki közel hat szezont töltött Dunaszerdahelyen, ez idő alatt azonban több sérülés is nehezítette karrierjét. Kalmár amellett, hogy a DAC kulcsembere és csapatkapitánya volt – ami együtt jár azzal, hogy szinte mindig 90 percet töltött a pályán – a válogatottban is fontos szerepet osztott rá Marco Rossi.

A középpályás lényegében minden egyes szezonban több mint 30 mérkőzésen lépett pályára. Ebből a szempontból a 2018–2019-es idény volt a csúcs, amikor 39 találkozón ölthette magára a DAC, vagy épp a válogatott mezét. A folytonos terhelésnek végül meg is lett az eredménye: először egy 2021-es Andorra elleni vb-selejtezőn szenvedett külső oldalszalag-szakadást, majd tavaly ősszel, már a Fehérvár színeiben ismét huzamosabb időre kidőlt. Kalmár így, a Covid miatt 2021-ben megtartott Európa-bajnokságot követően a 2024-es Eb-ről is sérülés miatt marad le.

A topfutballban, ahol a terhelés évről évre fokozódik, még gyakoribbá váltak a súlyos, több hónapos kihagyást eredményező sérülések. Már a világsajtó is felkapta a fejét arra a sérüléshullámra, amely novemberben söpört végig a Premier League-n. Ehhez nagyban hozzájárult a 2022-es katari téli labdarúgó-világbajnokság.

A felmérések kimutatták, hogy a világbajnokság után a kihagyások átlagos hossza 11,35 napról 19,41-re emelkedtek. Az egyre gyakoribbá váló súlyos sérülések hátterében tehát a meccsdömping állhat, s ezzel kapcsolatban több labdarúgó is felszólalt. „Az orvosok azt akarják, hogy minden teljesen rendben legyen, mielőtt újra focizhatok. Ez a sérülés az egymást követő mérkőzéseknek és kockázatoknak köszönhető. Már több mint 700 meccs van a számlálómon” – fakadt ki Kevin De Bruyne, akinek még augusztusban sérült meg a combhajlító izma.

A világbajnokság óta leginkább a keresztszalag-sérülések gyarapodtak meg, több sztár, mint Éder Militao, Thibaut Courtois, vagy épp a londoni Arsenal friss nyári szerzeménye, Jurrien Timber volt kénytelen kihagyni több hónapot keresztszalag-szakadás miatt. Valóban rendkívül sűrű a program a profi labdarúgók számára, kiváltképp igaz ez a Premier League-ben szereplő focistákra. Az angol első osztályban hagyományosan karácsonykor megrendezésre kerülő Boxing Day alkalmával szinte kétnaponta pályára lépnek a csapatok, ami fizikálisan teljesen kifacsarja a játékosokat.

Javulás nem várható ezen a téren, sőt. És, hogy mit lehetne tenni ez ellen? Ameddig a pénz az úr, lényegi előrelépés nem várható az ügyben. A labdarúgás irányítói a saját érdekeiket (pénztárcájukat) tartják szem előtt, a játékosokat szinte tárgyként kezelik. Minél előbb lépéseket kellene tenni az ügyben, máskülönben az elit labdarúgás napjai meg vannak számlálva.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/6. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.