2018. szeptember 17., 11:19

Gondolatok a Nemzetek Ligájáról

Mi mondható el a Nemzetek Ligája első két játéknapja után? A magyar válogatott a finnek elleni első meccsén még be sem melegedett, máris gólt kapott, ez pedig a vereséget jelentette. A görögök elleni meccsre aztán összekapta a csapatot Marco Rossi, és mondhatni jó játékkal verte a balkániakat. A szlovákok döntetlenre álltak sokáig, és végül egy büntető okozta a vesztüket.

magyar-gorog-nl-1.jpg
Fotó: MTI

Új sorozat, új kihívás, sok kérdőjel. Az Európai Labdarúgó-szövetség a barátságos meccsek felváltására hozta létre elméletileg a Nemzetek Ligáját, ettől függetlenül persze továbbra is játszanak majd felkészülési mérkőzéseket, csak kellett valamilyen reklámszöveg az eladhatóság érdekében.

Elsődlegesen a bevételek növelése a cél, a tétmeccsért többet fizetnek a tévétársaságok és a szurkolók is.

Emellett a befolyásos nyugati válogatottak számára biztosíték abban az esetben, ha nem jönne össze az Eb- vagy a vb-selejtező, a második esély lehetősége biztosított, míg a gyengébb válogatottaknak szintén egy serkentő, elérhető valamelyik nemzetközi torna.

A szlovákok először felkészültek az ukránok elleni összecsapásra, amit Dániával akartak összehozni. Ebből lett a nagyszombati edzőmeccs, amelyre a dánok harmadligás játékosokkal álltak ki. Ján Kozák morgolódott is eleget, és lényegében igaza volt. A szlovákok láthatóan kedvetlenül focizgattak, Dánia lovagjai pedig épp ezért viszonylag jól állták a sarat. Az Ukrajna elleni lembergi 1:0 lehetett volna akár gól nélküli döntetlen is, de a 80. percben valahogy kiügyködtek egy tizenegyest a hazaiak. Az mindenesetre látszott, hogy ez a ligás beosztás reális képet ad az európai válogatottak közti különbségről. A B liga 1. csoportjában Ukrajna két meccs után 6 pontos, míg a csehek és a szlovákok pont nélküliek. A cseh szövetségi kapitánynak, Karel Jarolímnak az ukránok elleni 1:2 és a rosztovi 5:1 az oroszok elleni barátságos meccsen az állásába került. A cseh foci ezzel az eredménnyel története legsúlyosabb vereségét könyvelte el, tegyük hozzá, hogy a másik négygólos vereséget, az ausztrálok elleni 4:0-t is idén szenvedte el Jarolím regnálása alatt. Az ukránok tehát tettek egy lépést az A liga és a 2020-as pótselejtező felé.

A magyarok új szövetségi kapitánnyal vágtak neki a Nemzetek Ligájának. Marco Rossi a DAC-ot hagyta ott a válogatottért, és az első meccsén már a 7. percben vesztettek a magyarok. A tamperei első félidő értékelhetetlen volt, a másodikban némi előrelépés is mutatkozott. Rossi azt hozta ezután, amit elvártunk tőle, összerakja a csapatot, és ütőképessé teszi. A görögök ellen ez sikerült, méghozzá meglepően jól. A szintén zárt kapus meccsen Sallai és Kleinheisler is káprázatos, a magyar válogatottól szokatlan gólokat szerzett. A görögök persze egyenlíthettek volna 2:1-nél is, vagyis a magyar védelem lehetne keményebb, de jómagam biztosra veszem, hogy ezzel az olasszal kijutnak a magyarok az Európa-bajnokságra.

Nézzük az összképet. Az A ligában a világbajnok franciák két meccs után 4 ponttal állnak, míg Izland ugyancsak két meccs után nullával és 0:9-es gólkülönbséggel. A svájciak 6:0-ra kiütötték őket. Mancini olaszaitól többet várnak, 1 pont két meccsen kevés, míg a spanyolok lényegében a négyes döntőbe játszották magukat a Wembley-ben aratott győzelem és a horvátok elleni hazai 6:0 után. A B ligában a bosnyákok két győzelemmel várhatják a folytatást, Dánia pedig végül rendezte sorait – még hogy nem üzlet a foci! –, és Eriksen duplájával legyőzte a walesieket. A C-ben egyértelműen a finnek 6 pontja a meglepő, viszont a bolgárok szintén két győzelmet jegyeztek. A D ligában a Vladimír Weiss vezette grúzok bekezdtek, 6 pont úgy, hogy idegenben verték a kazahokat. Kazahsztán ezután Andorrában is csak döntetlenezett, ettől azért a kazahok többet vártak. Még ennél is nagyobb szenzáció Luxemburg remeklése. A két győzelem még hagyján, de Moldovát és San Marinót is nullára páholták el, a fehéroroszokkal akár a csoportgyőzelemért harcolhatnak. Azerbajdzsán két döntetlenje kiábrándító, ezzel nehezen fog összejönni az Eb hazai pályán. A macedónok pedig szintén két győzelemmel állnak.

Érdemes szemügyre venni a nézőszámokat. Vajon növekedtek-e a tétmeccs jelleg miatt? A nagyobb nyugati országokban volt érdeklődés, igaz, ők egymás ellen játszottak, Olaszországban azonban továbbra is lankad a figyelem a foci iránt. Érdekes, hogy Törökországban kevesen voltak kíváncsiak az oroszokra, és Svédországban még fél ház sem volt épp a törökök ellen. A zárt kapus meccsek természetesen mindig a kelet-európai országokat sújtják, de a keleti országokban egyébként is visszafogott volt az érdeklődés a Nemzetek Ligája iránt. Ami szintén döbbenetes, hogy Skóciában sem váltottak túl sok jegyet a tétmeccsre. A két játéknap a sorozat harmadát jelenti – igaz, még lesz egy rájátszás 2020-ban –, ami után elmondható, hogy továbbra is barátságos jelleget öltenek a meccsek többségében, hiába a kiegyensúlyozottság és a tét a ligákban. Talán az említett tét növekedésével és az Eb-re való kijutás tényleges lehetőségével növekszik majd az érdeklődés is.

Megosztás
Címkék