2023. július 29., 16:21

Fortuna távozott, Niké viszont jött

Kezdődik a Fortuna Liga... Nem, nem, nem! Fortuna elhagyta a szlovák labdarúgás élvonalát, de érkezett helyette egy másik istennő, Niké. Tehát helyesen: július 28-án kezdődik a Niké Liga 2023–2024-es szezonja, Slovan, DAC, Spartak, Zsolna meg a többiek. Címvédés várható vagy trónfosztás? Esetleg már most odaadhatjuk a bajnoki kupát a pozsonyiaknak?

Niké Liga

A római mitológiát görögre cserélték, a szerencse, a sors római istennője, Fortuna átadja a helyét a győzelem görög istennőjének, Nikének. Miért ne közelíthetnénk meg erről az oldalról? Fogadóiroda ez is, az is, egyik a szerencsében, másik a győzelemben hisz. Mellesleg viselte már Mars nevét is az egykori „superliga”.

Az első osztályú szlovák labdarúgó-bajnokságot a 2023–2024-es idénytől Niké Ligának nevezik, idővel majd ez is rögzül. A csapatok száma azonban változatlanul tizenkettő, a lebonyolítási rendszer szintén maradt a régi, huszonkét fordulós alapszakasz, majd alsó- és felsőház, vagyis két hatos csoport, ami további tíz kört jelent, a bajnokság tehát harminckét fordulóból áll. Az utolsó helyezett búcsúzik az élvonaltól, az utolsó előtti osztályozót játszik a 2. liga második helyezettjével.

A Niké Liga rajtja július 28-ára esik, az utolsó játéknapot előzetesen május 18-ában határozták meg. Az első bajnokit az új idényben 28-án, 20.30-tól a besztercebányai Dukla vívja a Zólyombrézó alakulatával. Ezt a mérkőzést a Nova Sport élőben közvetíti. Másnap négy meccset bonyolítanak le, 18.00-tól a Nagymihály a Dunaszerdahelyt, a Zsolna a Rózsahegyet, a Szakolca pedig az Aranyosmarótot fogadja hazai pályán, 20.30-tól a Dajto tévécsatornán az újonc Kassa a bajnoki címvédő Slovannal csap össze. Július 30-ára is marad egy mérkőzés, 18.00-tól a Spartak a Trencsénnel találkozik. A bajnoki összecsapások a Nova Sporton és a Dajton lesznek láthatók, illetve mindegyik mérkőzés online a Voyón.

Derbik, rangadók az alapszakaszban? Az első DAC–Slovanra a 7. fordulóban válthatunk jegyet, szeptember 16-án, a DAC–Spartakra két fordulóval később, szeptember 30-án. A Slovan–DAC visszavágója december 16-án lesz, az őszi idény utolsó, 18. fordulójában, a Spartak–DAC meccsnapja február 17-e, a 20. fordulóban. A szlovák derbiket a 11. és a 22. fordulóban játsszák le, október 21-én Nagyszombat–Slovan, majd március 2-án Slovan–Spartak lesz.

A Transfermarkt szakportál a Niké Liga tizenkét fős mezőnyét, 321 játékossal 75 millió euróra becsüli, vagyis egy labdarúgó átlagban 234 ezer eurót ér. A legértékesebb csapat a Slovan, a 29 fős gárda becsült értéke 16 millió euró. Nem meglepő módon a pozsonyiakat a DAC követi, a 31 fős alakulat 11,9 milliót ér.

A harmadik Zsolna már csak 8 millióra rúg, a legkevesebbet a ViOn 21 játékosból álló kerete ér, 2,7 millió eurót. A liga legértékesebb labdarúgója a dunaszerdahelyiek gólkirálya, a montenegrói válogatott, Nikola Krstović 2,2 millió euróval. Vajon ő meddig marad Szlovákiában?

Elnézve az eddigi nyári átigazolási szezont, a játékosmozgást, a Slovan ismét egy lépéssel előbbre jár, mint a lehetséges kihívói, például a DAC vagy a Nagyszombat, és az európai kupaszereplést még nem is említettük.

A csallóköziek gyorsan búcsúztak Európától, marad tehát a bajnokság és a szlovák kupa, Vladimír Weiss Slovanja meg jó eséllyel ismét három fronton fog harcolni, és a sorozatban szerzett öt bajnoki címhez könnyedén bezsebelhetik a hatodikat is. A Slovan jelenleg kiemelkedik a mezőnyből, ki tud felnőni hozzá, akad egyáltalán kihívója?

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/30. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.