2023. február 9., 13:25

Forradalom az európai fociban? Az Európai Szuperliga újra terítéken

Akár nyolcvan csapatot felvonultató, többosztályú formátum is lehet a jövője az Európai Szuperligának (ESL) a labdarúgó-versenysorozat kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója szerint.

superliga
Bernd Reichart elmondta: az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség.

Többségük osztja azt az álláspontot, hogy az európai futball alapjai veszélyben vannak, és megérett az idő a változásra" - szögezte le.

Kifejtette: a visszajelzések alapján a sorozatnak nyílt, sporteredmények alapján összeállított, több osztályban összesen 60-80 klubot felvonultatónak kell lennie, amely legalább 14 európai találkozót garantál minden résztvevőnek.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan - állt elő. Miután az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA), valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal - többek között bírság megfizetése mellett - "békét kötött". Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. A vizsgált kérdés az, hogy a FIFA és UEFA szabályzatának azon része, amely lehetővé teszi számukra, hogy megakadályozzák konkurens sorozatok indítását, illetve megbüntessék az ezekben szereplő klubokat és játékosokat, megfelel-e az Európai Unió versenyszabályzatának.

"A célunk az, hogy az ítélet kézhezvétele után a lehető leghamarabb fenntartható sportprojektet mutassunk be az európai kupasorozatokhoz, amely hozzáférhető mind a 27 EU-tagállam számára" - fogalmazott Reichart. Hozzátette: a szurkolók, játékosok és klubok érdekében muszáj lépéseket tenni.

Az A22 beszámolója alapján az egyeztetések alatt tíz alapelv kristályosodott ki, köztük a versenyképesség javítása, a pénzügyi fenntarthatóság, illetve a szurkolói élmény fokozása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.