2021. augusztus 26., 11:02

Folytatódnak a világbajnoki selejtezők

Öt hónap után folytatódnak a világbajnoki selejtezők. A 2022-es katari labdarúgó-vb-re tizenhárom európai válogatott jut ki, köztük szeretne lenni a magyar és a szlovák csapat is. Előbbiek jól állnak három forduló után, utóbbiak azonban két meglepő döntetlennel kezdtek gyengébb ellenfelekkel szemben, majd legyőzték az oroszokat.

rossi és csapata
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nagy torna távoli délibábnak tűnik, de mi van akkor, ha mégsem az? Az idei ősz folyamán sok mindenre választ kapunk, talán arra is, hogy mit láttunk a messzeségben. A 2022-es világbajnokság európai selejtezősorozata március 24-én indult, és a csoportkör küzdelmei idén november 16-ával zárulnak. A tizedik játéknap után megtudjuk, melyik tíz válogatott kvalifikálta magát egyenesen a katari tornára, és melyik tizenkettő kényszerül pótselejtezőre.

A csoportmásodikokhoz csatlakozik a Nemzetek Ligája 2020/2021-es idényének összesített rangsora alapján két alakulat, két olyan csoportgyőztes az NL-ből, amely vagy nem jutott ki egyenesen a vb-re, vagy nem végzett a pótselejtezőt érő második helyen a csoportjában.

A tizenkét csapatot három ágra osztják, és a jövő évi márciusi pótselejtezőből a három ág győztese szintén ott lehet a 2022. november 21. és december 18. közt esedékes világbajnokságon. Az elődöntők és a döntők során is csak odavágókat rendeznek.

Miért a ködös délibáb képe?

Egyrészt azért, mert Magyarország utoljára harminchat éve, 1986-ban szerepelt világbajnokságon. Másrészt nagy valószínűséggel sem a magyar, sem a szlovák válogatott nem nyeri meg a csoportját, vagyis a pótselejtezők jelentik a realitást, amelyekre jövőre kerül sor. Ott pedig két ellenfélen is túl kell jutni, rendes játékidőben, hosszabbításban vagy büntetőpárbajban. Harmadrészt, hányszor reménykedtünk, hogy na, most végre sikerül, ott leszünk a vb-n, aztán kiderült, hogy még a délibábot sem pillantottuk meg.

A szlovákoknak egyszer összejött a nagy torna, 2010-ben még a csoportkörön is túljutottak, és az elmúlt évtized két Eb-szereplése is jórészt a dél-afrikai sikerre alapozott. Most mégis miért tűnik elérhetőbbnek a nagy torna, főleg magyar részről? Talán azért, mert van csapat, amely eredményeket is felmutatott az utóbbi években, és nem véletlenül csúszik be a jobbak közé, hanem jó focival.

Magyarország az I csoportban szerepel, és március 25-én lépett pályára először, a budapesti Puskás Arénában Lengyelország ellen. A hatodik percben Sallai góljával vezetett a magyar csapat, Szalai Ádám az 53. percben kettőre növelte az előnyt, mire a lengyelek új szövetségi kapitánya, a portugál Paulo Sousa a jó cserékkel finoman belenyúlt a találkozóba. A 60. percben felzárkóztak, egy perccel később egyenlítettek a vendégek. Erre a 78. percben feleltek a hazaiak Orbán találatával, ám jött a lengyel gólzsák, Lewandowski, és a 83. percben beállította a 3:3-as végeredményt. Lehetett bosszankodni, hogy az esélyesebb lengyeleket nem sikerült felülmúlni.

Három nap múlva San Marinóban 0:3-ra nyert Marco Rossi csapata, Szalai és Sallai ismét betaláltak, előbbi tizenegyesből, ahogy a végén Nikolics is. Március utolsó napján Andorrába utazott a válogatott, és Fiola, Gazdag, Kleinheisler és Négo góljaival 1:4-re diadalmaskodott, Kalmár viszont kidőlt erre az évre. Anglia ugyanezen a napon 2:1-re legyőzte Lengyelországot, vagyis három kör után Anglia 9, Magyarország 7, Albánia 6, Lengyelország 4, Andorra és San Marino pedig 0 pontos.

Szeptember 2-án folytatás

Közben júniusban és júliusban lezajlott az Európa-bajnokság, amelyen az angolok a döntőig jutottak. Ott vereséget szenvedtek, míg a lengyelek egy pontot szereztek, aminél többet vártak, tehát leszerepeltek.

A Puskásban (20.45) lépnek pályára az angolok, 5-én Elbasanban (18.00) Albániával csatázik Magyarország, 8-án pedig Andorrát (20.45) fogadja a Puskásban. A lengyelek és az angolok 8-án találkoznak egymással Varsóban.

Októberre és novemberre két-két forduló jut. Rossi csapata jelenleg tehát pótselejtezőt érő helyen áll. Ha hátrább csúszna a csoportban, akkor is jó eséllyel pályázik az egyik pótselejtezős pozícióra a Nemzetek Ligájában elért csoportgyőzelme jogán. Ehhez az kell, hogy az A liga négy csoportelsője, Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország, valamint a B liga három csoportgyőztese, Wales, Ausztria vagy Csehország közül csak egy válogatott végezzen a csoportjában a harmadik vagy rosszabb helyen. Az első négy nagy valószínűséggel a csoportja élén végez, ezzel kijut a vb-re, vagy csoportmásodikként zár, míg a másik hármasból egy gárda biztosan elfoglalja az egyik pótselejtezős helyet, mivel a belgák, a csehek és a walesiek az E csoportban szerepelnek. Vagyis leginkább Ausztria sikerében kell bízni, amely az F jelű hatos negyedik helyén szerénykedik, Dánia, Skócia és Izrael mögött. De ne ez legyen a délibáb!

Kiábrándító szlovák eredmény

Szlovákia a H csoportban, március 24-én Cipruson gól nélküli döntetlent játszott. A hazaiak egy pontnál többet is kihozhattak volna a meccsből. Három nappal később Málta volt az ellenfél Nagyszombatban, és húsz perc játékidő után 0:2-t mutatott az eredményjelző. A szlovákok felülmúlták a ciprusi teljesítményüket, majd a második félidőre némileg feljavultak, és az 53. percben már egyenlítettek. Ennél többre nem tellett, a 2:2 kiábrándító eredmény, és sokan leírták két forduló után a csapatot. Újabb három nap elteltével mintha egy másik válogatott lépett volna pályára az oroszok ellen, ismét a nagyszombati stadionban. Szlovákia 2:1-re győzött, magyarán veretlen, de a négy pont hiányozni fog a végén. Horvátország 6, Oroszország 6, Szlovákia 5, Ciprus 4, Szlovénia 3, Málta 1 pontot szerzett.

Szeptember 1-jén Ljubljanában (20.45) csap össze Szlovéniával Štefan Tarkovič alakulata, 4-én Horvátországgal (20.45) a téglamezei stadionban, 7-én pedig Ciprussal (20.45), ismét a pozsonyi stadionban.

Ezen a három mérkőzésen sok múlik, hat pont kell a versenyben maradáshoz. Az Eb-n nyújtott játék aligha lesz elegendő a sikerhez. Katar vajon délibáb marad?

Megjelent a Magyar7 2021/34.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.