2020. április 30., 12:40

Folytatódik a Kassai Futballaréna építése

Kassa városa kétmillió eurót hagyott jóvá költségvetéséből arra, hogy folytatódjon a munka a Kassai Futballaréna projekten, s befejeződhessenek az első fázis építési munkálatai.

Médialapozó
Fotó: TASR

A kassai városi képviselő-testület szerdai ülésén döntött a Kassai Futballaréna (KFA) projekt támogatása mellett. „Bár ez néhány más költségvetési tétel rovására történik, mégis ésszerű és logikus megoldás építészeti szempontból befejezni ezt a fázist” – mondta Marcel Gibóda főpolgármester-helyettes, a KFA társaság igazgatótanácsának elnöke. Hozzátette, a tervek szerint az építési munkálatoknak augusztusra kellene elkészülniük, a műszaki átadás-átvételi eljárás pedig szeptemberben zárulhat le.

Ahhoz, hogy a Kassai Futballarénában mérkőzéseket rendezhessenek, további anyagiakra lesz szükség. A városi képviselők ezért megbízták Gibódát, valamint Jaroslav Polaček főpolgármestert, hogy keressenek további – akár külső – forrásokat és partnereket a projekt finanszírozására, akár annak egészére, akár egyes részeire. Elsőként az FC Košice futballklubot tervezik megszólítani. Gibóda rámutatott, bár most az építkezés első fázisának befejezésére jóváhagyták a pénzt, meg kell még találni az aréna üzembe helyezéséhez szükséges összeget, s évente elő kell majd teremteni az üzemeltetési költséget.

A főpolgármester-helyettes a koronavírus-járvány miatt nem számít arra, hogy az idei költségvetésből további összegeket fordíthatnának a stadionra. Az épület befejezéshez még 5 millió euróra lenne szükség, a berendezéséhez további 1,6 millió euróra.

kfa05_28_4_2020699313.jpg
Fotó:  TASR

„A Szlovák Futballszövetséggel (SFZ) együttműködve a szükséges pénz megszerzéséért fogunk lobbizni az egyes minisztériumokban és a kormánynál” – tette hozzá Gibóda.

A Kassai Futballarénában három szakaszban épül, az első etap megkezdését 2018. október 29-én jelentette be a város akkori vezetése. Az első szakasznak eredetileg a tavalyi év végére el kellett volna készülnie.

Gibóda rámutatott, ha a képviselő-testület most nem hagyta volna jóvá a pótfinanszírozást, az eddig felépült részeket konzerválni kellett volna, aminek költségei legalább 1,3 millió euróra rúgnának.

+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.