2021. szeptember 29., 19:24

Foci-vb kétévente

Hány évenként érdemes világbajnokságot rendezni? A FIFA szerint minden második évben kellene, és lehetőleg minél hamarabb, 2026-tól. Az UEFA, az európai klubok és bajnokságok, valamint a dél-amerikaiak más véleményen vannak. Ragaszkodnak az eddig megszokotthoz, a hagyományhoz, ahhoz a tornához, amely bír még némi presztízzsel. Ki fogja érvényesíteni az akaratát?

kétévente foci-vb

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint 2024 után szükség lesz a versenynaptár teljes körű újragondolására, hogy a labdarúgás igazán globális lehessen. Úgy nyilatkozott az idei májusi kongresszuson, hogy ehhez teljesen új fejezetet kell nyitni. A szövetség online kongresszusán arról is szavaztak, hogy a FIFA vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az eddigi négy helyett kétévente rendezzenek világbajnokságot.

A 211 tag közül 188-an voksoltak, 166:22 arányban az igenek voltak többségben.

Azóta napvilágot látott a technikai bizottság megvalósíthatósági tanulmánya, amely szerint a kétévenként történő rendezésnek van létjogosultsága. A bizottság élén Arsène Wenger áll, és a szeptember 9-i javaslatban egyebek mellett azzal érveltek, hogy sok ország esetében ez az egyetlen igazi sportági húzóesemény, de szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak mellette. A bizottság továbbá azt is javasolta, hogy az Európa-bajnokságok lebonyolítási rendszerén is változtassanak. A 2024-es tornát a 2027-es kövesse, majd a páratlan években kerüljenek megrendezésre. A 2026-os világbajnokságot nem a 2030-as, hanem a 2028-as követné, és az Eb-k is minden második évben kerülnének megrendezésre. Erre reagálva nyilatkozta Aleksander Čeferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, hogy nem érdekeltek a kétévente rendezett kontinenstornák kérdésében.

A FIFA és az UEFA csatája

A labdarúgó-világbajnokságok 1930 óta négyéves ciklusokban váltják egymást, az Eb-k pedig 1960-tól ugyancsak négyévenként adják egymásnak a képzeletbeli stafétabotot. Jól bejáratott rendszer, a dél-amerikai Copa Américától eltérően, amely ugyan régebbi sorozat – 1916 óta létezik –, viszont gyakran megváltoztatják a lebonyolítási rendszert. Van úgy, hogy négy-, máskor három- vagy kétévente, időnként teljesen átláthatatlan elvek mentén rendezik meg a tornát, az Eb és a vb tornák egymást kiegészítve, a másik létjogosultságát és presztízsét is szem előtt tartva, több mint hatvan éve alkotnak megingathatatlan párost. Ezt akarja most felbontani a FIFA elnöke, illetve az őt támogatók köre. Márpedig a svájci és olasz állampolgárságú Infantino mögött ott áll az a 166 tagország, amely kezdeményezte a technikai bizottság tanulmányának elkészítését, és mellékesen anyagi érdekek is állnak a háttérben, amelyet Wengerék nem is tagadtak. Čeferin azzal fenyegetőzött, hogy az európai válogatottak bojkottálhatják a világbajnokságokat, ha a FIFA elfogadja a javaslatot.

kétévente foci-vb

A múlt héten az UEFA hivatalos oldalán megjelent cikkben arról olvashattunk, hogy az európai szövetség csalódott a FIFA által alkalmazott módszer miatt, miszerint már azelőtt kommunikálja és népszerűsíti a lehetséges radikális változást, hogy arról egyeztetett volna az érintettekkel.

Az UEFA szerint a világbajnoki cím értéke csökkenne, a labdarúgókat még inkább túlterhelnék, illetve a női tornák érdekét sem szolgálná, ha minden évben lenne férfi világesemény.

A kétévenkénti vb lehetősége a kilencvenes évek végén merült fel először. Az akkori FIFA-elnök, Sepp Blatter 1999-ben beszélt arról, hogy a négyévente megtartott torna elavult, fel kell váltani valami újjal. Akkor még nem támogatta őt senki, de néhány éve ismét napirendre került, és Infantino az egész elnökségét az újítások bűvkörében tölti. Miért beszélt a jelenlegi elnök 2024-ről? A versenynaptár eddig biztos, ekkor járnak le a kereskedelmi szerződések, ekkortól változik meg például a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszere is. Magyarán új kapukat lehet megnyitni, a nemzetközi szövetség a saját érdekeit tartja szem előtt, az európai és a dél-amerikai szintén a sajátját. Tavaly a FIFA bevétele mindössze 266 millió dollár volt, ebből 159 milliót szerzett licencjogokból. A szervezet 778 millió dolláros mínusszal zárta az évet, mivel a költségei több mint egymilliárd dollárra rúgtak.

A FIFA-nak a több vb azért jönne jól, mert a bevételei döntő részét épp a világbajnokságokból szerzi. A 2018-as vb után a szövetség 4,6 milliárd dolláros rekordbevételről számolt be, ehhez jött a 2,9 milliárdos kiadás. A 2015-2017 közötti időszakban „mindössze” 1,8 milliárd volt az összbevétele.

Minden évben legyen egy nagy torna

Mi történne akkor, ha a kétévente rendezendő világbajnokság valósággá válna? A sűrűbben megrendezett tornák miatt veszítene a ritkaságértékéből, a kontinentális szintű klub és válogatott tornák viszont az értékesítési erejükből. Európa, különösen az öt „nagy” nyugati ország és klubjai rovására menne a kétéves ciklus, az UEFA pedig ismét számolhatna a topligák és a szuperklubok felől érkező kihívásokkal.

kétévente foci-vb

A pletykák szerint az Európai Szuperliga mögött ott állt Gianni Infantino is, aki a májusi kongresszuson arra kényszerült, hogy a tagság előtt cáfolja a híreszteléseket.

Az új ötlet vagy inkább „termék” reklámozása már nagyban zajlik az online térben, egykori legendák adják a nevüket a kétévente rendezendő vb-hez. A tanulmány, illetve Wenger úgy gondolja, hogy minden évben szükség van egy nagy tornára.

A selejtezőket márciusban és októberben bonyolítanák le, de véleménye szerint legjobb lenne csak egyszer szünetet tartani a válogatottak számára, októberben. A selejtezők során legfeljebb hat mérkőzést játszanának a négycsapatos csoportokban. A tanulmány számol egy 25 napos kötelező pihenővel a nagy tornákon részt vevő játékosok számára. Az ötlet mögött tehát a pénz áll, ehhez igazítanak egy kellemes reklámszöveget, amelyet alátámasztanak a nagy nevek által elkészített tanulmánnyal. Az egyik oldalon állnak az újítók, akik többet akarnak, a másikon állnak azok, akiknek nem érdekük változtatni a jelenlegi rendszeren. A FIFA szeptember 30-án online tárgyalást tart a világbajnokság lebonyolítási módjáról, ahova meghívták a labdarúgókat és az edzőket is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/39. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.