2022. október 9., 16:36

Foci-Eb Németországban: Simán kijutunk?

Bizonyára sokan örülnek az aránylag könnyű csoportunknak, Fortuna talán velünk volt, de azért ne igyunk előre a medve bőrére. A Nemzetek Ligája A csoportjában elért teljesítménynek, a második helynek köszönhetjük az első kalapos kiemelést. Most az egyszer hozzánk sorsoltak válogatottakat a második, harmadik és negyedik csoportból, nem minket másokhoz, ahogy ez szokás volt.

magyar válogatott
Fotó: MTI

Elkerültük a franciákat és az angolokat is! Csak Szerbia áll előttünk a FIFA világranglistáján, ők a 21. helyen, Magyarország jelenleg a 36.-on. Mögöttünk van a csoportban Montenegró a 69., Bulgária a 72. és Litvánia a 144. helyen.

Milyen veszélyeket rejt ez magában?

A futballszakértők szerint a magyar válogatott játékstílusának jobban megfelel egy erősebb ellenfél, mert ellenük felveheti a Rossi által tökélyre fejlesztett sündisznóállást, és veszélyes ellentámadásokkal, váratlan gólokkal (az EB-n a franciák és németek ellen, a NL-ban szintén a németek ellen) meg tudja lepni az ellenfelet. Így voltunk partiban a németekkel, négy pontot szerezve ellenük legutóbb és az angolokkal is, akiket otthon egy szoros meccsen legyőztünk, idegenben pedig lesöpörtünk úgy, hogy öt kapura lövésből négy gólt szereztünk. Az olaszokkal szemben ötből egyet se, de ott védett egy ragyogó kapus.

No, de mi van akkor, ha egy gyengébb ellenfelet kell térdre kényszerítenünk?

Az albánok ellen nagyon nem sikerült, oda-vissza vereséget szenvedtünk tőlük a VB-selejtezőkön, mert azt játszathatták ellenünk, amit mi szoktunk például a németek ellen. Támadtunk, támadtunk, de sikertelenül, miközben gólokat kaptunk gyors ellentámadásokból. Andorra ellen is igencsak rezgett a léc a hazai 2:1-es meccsen. Van ennek lélektani oka is, az erősebb ellenféllel szemben nagyobb a motiváció, azt hisszük, a gyengébb ellen a kevesebb is elég. Aztán mégsem!

Bravúros helytállás a világranglistán 5. Anglia és a 11. Németország ellen több alkalommal is, de csúfos vereségek a 66. Albánia ellen.

Nézzük a mostani csoportellenfeleket! Van hála Istennek egy Szerbia, akiket a korábbi Nemzetek Ligájában, még a B csoportban idegenben legyőztünk (1:0), otthon pedig ikszeltünk velük (1:1). Ők papíron jobb csapatnak tűnnek, nagyon sok szerb focista játszik komoly bajnokságokban, az Európa Liga legutóbbi fordulójában a Crvena Zvezda is alaposan feladta a leckét a Ferencvárosnak.

Tehát az iménti logika szerint ellenük lehet esélyünk….

A Bulgáriát az előző Európa Bajnokság selejtezőinek egyik rájátszásában (még Izland előtt) idegenben vertük meg 3:1-re, de azért az nem volt teljesen egyértelmű győzelem, sokat köszönhettünk Gulácsinak. Litvániával 2015-ben játszottunk legutóbb egy barátságos mérkőzést, akkor 4:0-ra sikerült legyőzni őket. Montenegró a fekete ló, tőlük legutóbb egy barátságos meccsen idegenben 2:1-re kikaptunk. Nem veszélytelenek, csak mert gyengébb csapatnak tűnnek.

Katarban labdarúgó-világbajnokság? Ne vegyük komolyan, ott se leszünk! Gyúrjunk inkább ezerrel az Eb-selejtezőkre, legyünk ott az Európa-bajnokságon, sorrendben harmadszor!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.