2022. július 8., 12:17

Felmentették Platinit és a FIFA volt elnökét

Felmentette a svájci szövetségi büntetőbíróság Joseph Blattert a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökét.

Michel Platini
Fotó: TASR/AP

A Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt más szabálysértések mellett azzal vádolták, hogy

megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.

Az ügyészség a múlt hónap közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító francia kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben.

A vád szerint hamis számláról volt szó, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont - miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat, azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva, miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt, Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.