2023. július 1., 10:21

Európai csoportkör és bajnoki remények - Interjú Adrián Guľával, a DAC vezetőedzőjével

A DAC az elmúlt szezonban a hajráig harcban volt a Fortuna Liga bajnoki címéért, de a fővárosiakat végül csak megszorongatni tudta. Ettől függetlenül rekordokat döntöttek a sárga-kékek, s a rövid szünet után már a Konferencia Liga rajtjára készülnek.

Gula
Fotó: Katona Tamás

Adrian Guľa vezetőedző szerint csak idő kérdése, hogy mikor sikerül a szlovák bajnoki cím elhódítása, de már az elkövetkező hetekben azon dolgoznak majd, hogy beteljesüljenek az európai kupasorozat csoportköréről szőtt álmaik.

Csupán három héttel a Fortuna liga előző szezonja után elkezdődött a DAC felkészülése az új bajnoki idényre. Mennyire tudta kipihenni magát a rövid szünet alatt?

Már hagyományosan igyekszem a lehető legtöbb időt tölteni a családommal az idények közti szünetben, így volt ez az idén is. Nagyon fontos ez a feltöltődés szempontjából, mert a bajnoki szezon közben nincs esély ilyen intenzíven együtt lenni a családdal. Sikerült egy kirándulást is beiktatnunk és a szüleimmel is találkoztam, tehát feltöltődve kezdtem újra a munkát.

Beszélgetésünk napján volt egy éve, hogy a DAC vezetőedzője lett. Hogyan emlékezik vissza a dunaszerdahelyi érkezésére?

Minden nagyon gyorsan zajlott. Előbb Jannal (Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója – a szerk. megj.) találkoztunk, aki ismertette a klub filozófiáját. Természetesen előtte is hallottam már a csallóközi tervekről a korábbi tevékenységemnek is köszönhetően, így tudtam, mire számíthatok. Ezután pedig a tulajdonossal is egyeztettem, megbeszéltük, hogy milyen elvek mentén képzeli el a közös munkát. Igazából néhány nap alatt sikerült megegyeznünk.

Mennyire tudta az eltelt évben megismerni a klubot és a Csallóközt?

A kérdés másik felével kezdeném. A csallóközi vidék megismerésében még vannak hiányosságaim, de ami a szakmai részét illeti, sikerült megismernem az akadémiát, a klub munkatársait, akikkel nap mint nap együtt dolgozom. Terveim között szerepel a régió szépségeinek felfedezése is, bízom benne, hogy lesz még időm azt is jobban megismerni. Viszont elsősorban a foci miatt vagyok itt.

Gula
Guľa: Terveim között szerepel a régió szépségeinek felfedezése is, bízom benne, hogy lesz még időm azt is jobban megismerni
Fotó:  Katona Tamás

A szlovák sajtóban sokat olvashatunk arról, hogy a MOL Arénában a magyar nyelv dominál, magyarul szurkolnak a rajongók, és a DAC a felvidéki magyarság egyik szimbóluma. Szlovák edzőként ezt hogy élte meg?

Én a DAC-ot nemzetközi közegnek tartom, mert a játékosokkal angolul kell kommunikálnom. Így volt ez Trencsénben, Zsolnán, Csehországban vagy éppen Lengyelországban is. Ezt a kérdést inkább úgy közelítem meg, hogy hol érzem magam jól és hol kevésbé jól. És itt remekül érzem magam. Korábban is jártam Dunaszerdahelyen a válogatottban végzett munkám kapcsán.

Különleges érzés lett úrrá rajtam, mert azt láttam, hogy a gyerekektől az idősekig mindenki jár a mérkőzésekre, sálakkal, szurkolói kellékekkel, miközben fantasztikus hangulat uralkodik a MOL Arénában.

Az elmúlt idényben pedig ez csak megerősödött bennem, mert telt ház előtt is érezhettem ezt a különleges hangulatot. Ez már a lelátón ülve is megfogott, amikor a válogatott játékosait figyeltem, most pedig a hazai csapat edzőjeként még inkább magával ragad. Azt gondolom, hogy a dunaszerdahelyi környezet ugyanúgy nemzetközi, mint például az, amikor a spanyol Pep Guardiola Angliába érkezik a Manchester City csapatába, amelynek egy arab sejk a tulajdonosa.

A cseh és a lengyel bajnokság meghatározó csapataiban is dolgozott, így van összehasonlítási alapja, hogy milyenek a dunaszerdahelyi feltételek?

Szerencsém volt, mert Szlovákiában és Csehországban is olyan kluboknál dolgozhattam, amelyek remek infrastruktúrával rendelkeztek. Ami a Wisla Krakkót illeti, az ottani lehetőségek megleptek...

Pedig az a hír járja, hogy a lengyel foci gazdasági lehetőségei sokkal jobbak...

Ami a pénzügyi lehetőségeket illeti, igen, de ha a labdarúgást meghatározó feltéteket érintjük, akkor Krakkóban egy edzőpályánk volt, s egy másikon osztoztunk az utánpótlással, emellett pedig egy kis edzőterem állt a rendelkezésünkre. Ezt össze sem lehet hasonlítani a dunaszerdahelyi MOL Akadémiával, ahol 10 pályánk van, emellett még műfüvön is játszhatunk. Plzeňben és Zsolnán is kiváló edzési lehetőségeink voltak, de ha Dunaszerdahelyet kell értékelnem, akkor elmondhatom, hogy a DAC feltételei a lehető legmagasabb szintnek is megfelelnek a régióban, ráadásul itt minden egy helyen van, ami hatalmas hozzáadott értékkel bír az edzőmunka során.

Egy kérdés erejéig térjünk vissza az elmúlt idényhez. A DAC számára ez volt eddig a legsikeresebb szezon az élvonalban, hiszen nem csupán a második helyet szerezte meg a csapat, hanem a legkisebb elmaradással lett ezüstérmes úgy, hogy három fordulóval a vége előtt még esélye volt a bajnoki címre. Mit gondol, mégis mi döntött a Slovan javára?

Mindenekelőtt leszögezem, hogy sikeres szezon van mögöttünk. Az elmúlt évben a fiúk és a közönség is megmutatta, hogy összetartanak, bizonyítottuk az elszántságunkat és erre szeretnénk építeni a jövőben is. A legfontosabb a klub számára, hogy a rekordokkal, amelyeket megdöntöttünk bizonyítottuk, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy bármit el tudjunk érni. A kérdésére válaszolva, hogy mégis miért nem sikerült, szerintem az egyéni minőség és a Slovan keretének a szélessége az oka, ami megmutatkozott az egymás elleni találkozókon.

Ettől függetlenül a csapat, a klub, a szurkolók számára kiváló idény volt, a nézői vélemény egyértelmű volt az utolsó fordulóban, amikor hatalmas tapssal értékelték a szezont, Krstovic gólkirályi elismerését, Eric Davis remek munkáját.

Annak ellenére, hogy nem sikerült megnyerni a bajnokságot, mindez nem változtat a munkakedvünkön, az elszántságunkon és a vágyunkon, hogy megelőzzük a kiváló ellenfelet és bajnokok legyünk. Ha pedig egy kis nemzetközi kitekintés is belefér, nézzük meg csak az európai ligákat, ahogy a Dortmund vagy éppen az Arsenal minden előrejelzés ellenére nem tudott bajnok lenni. Ettől függetlenül tanulnunk kell az elmúlt egy évből, és azt is látnunk kell, az eredményeink igazolják, hogy meg tudjuk csinálni! Meg vagyok róla győződve, hogy a DAC bajnok lesz, rajtunk és a folyamatos munkán múlik, mikor. Természetesen ez annak is a feltétele, hogy mennyire erősek a versenytársak, de a korábban olyan magabiztos Slovanhoz már az elmúlt idényben közelebb tudtunk kerülni, s ez csak még inkább növeli az étvágyunkat!

Elkezdődött a felkészülés, a szurkolók is olvashatták a távozók nevét, közben pedig már két új labdarúgó érkezését is közölte a klub. Mindkettejükkel már korábban is dolgozott együtt, de rajtuk kívül milyen posztra szeretnének még játékosokat igazolni?

A fociban teljesen természetes dolog, hogy szükség van a vérfrissítésre. Voltak olyan játékosok, akik csak kölcsönben voltak nálunk, mások pedig távoztak. Mindnyájuknak köszönöm az eddigi munkát, és további sok sikert kívánok a pályafutásukhoz. Azt jó dolognak tartom, hogy a szurkolók is vitatkoznak arról, milyen játékosokra volna szükségünk. Ők is észrevették, hogy hiányzott a védelmünkből egy magasabb játékos, ami miatt gólt kaptunk egy pontrúgásból, s ezt csak egy fizikailag is megfelelő paraméterekkel rendelkező védővel tudjuk kivédeni. A filozófiánk és a terveink alapján akarunk új játékosokat szerződtetni, minden távozó játékos posztjára szeretnénk még jobb formában lévő labdarúgót hozni.

Gula
A vezetőedző szerencsésnek tartja magát, mert Szlovákiában és Csehországban is olyan kluboknál dolgozhatott, amelyek remek infrastruktúrával rendelkeztek
Fotó:  Katona Tamás

A védelembe fizikailag erős és gyors játékost, a középpályára kreatív és dinamikus labdarúgót, természetesen a szélekre pedig olyan focistákat, akik gyorsabb játékot hoznak az effektivitás mellett. Az alap viszont egy olyan személyiség, olyan jellem, aki képes dolgozni és illeszkedik a DAC hosszú távú stratégiájába. Ha arról beszélünk, hogy 6-7 új játékos érkezik, akkor fontos, hogy ne kelljen teljesen új csapatot építenünk, hanem már ismerjük őket, s természetesen gazdaságilag is elérhetők legyenek. Ezért is örülök, hogy Filip Kaša és Aleš Čermák is a DAC mellett döntött, mert látják a klub stabilitását, a hátteret és a remek szurkolókat, pedig tudjuk, nem csupán dunaszerdahelyi ajánlatot kaptak, mégis mellettünk döntöttek. Ez is bizonyítja, a DAC hosszabb távon minőségi munkát végez, amit folytatni akarunk, és bízunk benne, hogy az új igazolások is hozzásegítenek mindehhez.

Említette, hogy remek feltételeik vannak a MOL Akadémiában, mégis azt tapasztaljuk, kevés fiatal kerül innen a DAC felnőtt csapatába. A válogatottban is dolgozott a tehetségekkel, mit gondol, mi kell ahhoz, hogy a dunaszerdahelyi akadémisták eredményesebbek legyenek?

Komplex kérdésről van szó. Egyrészt az akadémia és a játékosok színvonala, másrészt az A-csapat szintje is fontos. Látnunk kell, hogy a DAC hatodik éve folyamatosan európai kupákban szerepel, tehát egy fiatalnak, legyen bármilyen tehetséges, nem egyszerű beilleszkednie egy ilyen erős csapatba. Azt nem várhatjuk, hogy az U19-es csapatból mind a 11 játékos egyből bekerüljön a felnőttek közé, ez egyetlen nagy nemzetközi klubban sincs így. Azzal kell számolnunk, hogy olyan játékosok jönnek ki az utánpótlásból, akik az élvonalban játszhatnak, és emberként is neveljük őket. Ezzel együtt pedig, ha nem is lesznek  profi labdarúgók, de edzőként, szakvezetőként, orvosként, akár újságíróként a labdarúgással foglalkozhatnak, mert rájuk is nagy szükség van, hiszen ők biztosan teljes erőbedobással dolgoznak majd.

Az is egyértelmű, hogy egy sikeres akadémia először a pályákkal, a feltételekkel és a rendszer kialakításával kezdődik, majd a hosszabb távú munkával folytatódik. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra, időre van szükség, valamint folyamatosságra. Ha ez megvan, akkor már lehetővé válik, hogy a fiatalokat sikerüljön hatékonyan beépíteni a felnőttek közé. Ezért is fontos a somorjai farmcsapat, ahol lehetőséget kapnak, hogy feljebb tudjanak lépni. Tudom, egyelőre még nincsenek sokan, de Veselovský már lehetőséget kapott, és több olyan játékos is az élvonalban szerepel, aki innen került ki. Ez szintén az akadémiánk munkáját dicséri. Legújabb példaként pedig említhetem Szolgai Mátét vagy Csóka Bálintot, akik Somorjáról kijutottak az U20-as világbajnokságra. Az elmondottak ellenére tudatosítjuk, hogy ezen a téren is sokkal hatékonyabban kell dolgoznunk.

Szolgai két gólt is rúgott a világbajnokságon, emellett pedig a szlovák válogatott egyik legjobbja volt. Lehetőséget kaphat a DAC-ban is?

Szolgai is meghozott egy fontos döntést, amikor nem ment el máshova a cserepadon üldögélni 1-2 perc játéklehetőségért, hanem a felnőttek között a második vonalban bizonyított, ahová az U19-es csapatból érkezett. Mindent beleadott a munkába és a világbajnokságon is megtapasztalta, hatalmas fejlődést ért el. A torna után egy kis pihenőt kapott tőlünk, amely után csatlakozott az A-csapathoz.

A felkészülés hazai környezetben zajlik. Az első nagy erőpróba a Konferencia Liga selejtezője lesz. Milyen célokkal tekint a nyári mérkőzésekre?

Ahogy azt már elmondtam, hazai körülményeink olyan színvonalúak, hogy azzal nehezen lehet versenyezni, másrészt más csapatok is szívesen jönnek hozzánk, mert a Csallóköz elhelyezkedése is kiváló. Jelenleg is több utánpótlás-játékos edzett a csapattal, és a felkészülési találkozókat is úgy építettük fel, hogy előbb a második ligás, majd egyre erősebb csapatokkal játszunk, végül a Rapid Wien következik. Ez is azt célozza, hogy egyre erősebbek legyünk a Konferencia Liga rajtjára.

Előbb tehát a csapat erős oldalára építve akarjuk továbbfejleszteni a védelmet, gyors és dinamikus támadójáték mellett, hogy aztán az egyéniségek is jobban ki tudják bontakoztatni magukat, ehhez pedig fizikailag is tovább akarunk fejlődni.

A Konferencia Ligában természetesen sokat számít a sorsolás is, bízunk abban, hogy kedvező ellenfeleket kapunk, s újabb lépést tudunk tenni európai szinten is. A klub már volt a sorozat harmadik selejtezőkörében, most szeretnénk ott lenni minimum a rájátszásban és bejutni a csoportkörbe. Ez utóbbi egyelőre álom, de azért fogunk dolgozni, hogy a csodálatos szurkolóknak európai csoportkört hozzunk, akár már az idén.

Adrian Guľa (1975), játékosi pályafutása során szerepelt szülővárosa, Nyitranovák, később a pozsonyi Inter színeiben. 2009 novemberétől 2013 nyaráig az AS Trencsén vezetőedzője volt, majd Zsolnára került és a 2016/17-es szezon után bajnoki címet ünnepelhettek. 2018 nyarán ő lett a 21 éven alatti szlovák válogatott szövetségi kapitánya, majd másfél évet töltött el a Viktoria Plzeň élén. Ezután a lengyel Wisla Krakkó szakmai munkáját irányította 2021 júliustól. A DAC-ban 2022 júniusában kezdte meg munkáját, ahol kétéves szerződést kötött, további egyéves opcióval. Nős, két gyermeke van.

Megjelent a Magyar7 hetilap 25. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.