2024. június 22., 09:40

Én focim: Rebrovék feltámadtak, a szlovákok bánták

A foci EB második fordulójának pénteki játéknapján a délutáni mérkőzésén az első forduló két meglepetéscsapata találkozott: Szlovákia és Ukrajna. Szlovákiában ez a hétvége minden bizonnyal korábban vette kezdetét, a háromórás pénteki meccskezdésre minden szurkoló igyekezett időben hazaérni.

 

Euro 2024 labdarúgó Európa-bajnokság
Fotó: UEFA

Az első körben a szlovákok nagy meglepetésre legyőzték a jóval esélyesebb belgákat, az ukránok pedig nemvárt, elég megalázó háromgólos vereséget szenvedtek a románoktól. Ezért a szlovákok páholyból várhatták a folytatást, az ukránoknak pedig már nemigen lehetett botlaniuk, ha jót akartak. Ennek ellenére a szlovákok voltak a kezdeményezőbbek, és meg is szerezték a vezetést újra csak Schranz góljával, mint a románok ellen. Sokakban felmerült, hogy esetleg megismétlődhet a belgák elleni forgatókönyv.

Amikor Szlovákia a meccs szünetében vezetett, még soha nem kapott ki az Európa Bajnokságon. Most viszont az ukránoknak sikerült megfordítani az eredményt, és megszerezték a győzelmet. Az utolsó fordulóban dől majd el minden ebben a csoportban! Amennyiben a belgák szombaton megverik a románokat, körbeveréssel mind a négy csapatnak három pontja lesz.

Pénteken koraeste a D csoportban az első forduló két vesztes csapata játszott egymás ellen: a lengyelek az osztrákokkal. Nagy volt a tét, hiszen a vesztesnek könnyen elillanhattak a továbbjutási reményei. A döntetlennel ugyan tovább éltek volna, de az utolsó fordulóban a lengyelek a franciákkal, az osztrákok pedig az olaszokkal fognak játszani, ami nem egy zárdai leányálom. Ezért egymásnak is estek rendesen a csapatok, semmit se akartak a véletlenre bízni.  Mivel, a lengyelek üdvöskéje sérülés miatt továbbra is hiányzott a kezdőcsapatból, a sógorok tűntek esélyesebbeknek, amit a mérkőzés elején szerzett gyors góllal és enyhe fölényükkel igazoltak is. De a lengyelek nem adták fel, gyorsan egyenlítettek, ez magyar szempontból ígéretes volt. Lewandowski is beállt, de sok vizet nem zavart. Az osztrákok viszont két gyors góllal gyorsan lehűtötték a kedélyeket. És micsoda érzelmeknek lehettünk tanúi a fociban! A tizenegyest értékesítő osztrák Arnautovic szemlátomást elsírta magát a gólja után. Ezért szép és izgalmas ez a játék!

A péntek esti meccsen pedig a D csoport előző fordulójának két győztes nagyágyúja a francia és a holland válogatott találkozott. Várható volt, hogy a csapatok az első fordulóban bezsebelt három ponttal a tarsolyukban nem fognak sokat kockáztatni, egy békés döntetlennel mindkét csapat elégedett lenne. Ez a játékosok harci kedvét nem igazán fokozta. Helyzetek ugyan akadtak, itt-ott küzdelem is volt, de a döntetlen miatt egyik csapat se lehet boldogtalan. Megszületett a németországi labdarúgó Európa-bajnokság első gól nélküli mérkőzése!

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.