2024. június 15., 08:00

Elkezdődött a fociünnep, de ki lehet a győztes?

Nyitásként német-skót, nem kérdéses, melyik csapatnak szurkolok, bár olyan biztosra veszem a hazaiak győzelmét, hogy töprengeni sem kell rajta. Ezek a skótok nem fogják megverni Nagelsmann alakulatát, sima egyes. És láss csodát, valóban simán nyernek a germánok, a kelták legalább szurkoltak, abban mindig jók – voltak.

német válogatott
Fotó: TASR/AP

Ki nyeri ezt az Eb-t? A franciák vagy az angolok, olvasom mindenhol, a fogadóirodák is őket favorizálják, ami azt jelenti, hogy a szurkolók is ebben a két válogatottban hisznek, bíznak a legerősebben. És mi van, ha a németeknek összejön ez a torna? Végül is, hét meccsen kell jól teljesíteni, azt sem mondhatnánk, hogy hibátlanul. Belefér egy vereség a csoportkörben, döntetlenekkel is el lehet jutni a berlini fináléig, nem kell minden találkozón 5-0-kkal verni az ellenfeleket. 2016 megvan?

A portugálok három iksszel mentek tovább, C. Ronaldo toporzékolt ellenünk, a nyolcaddöntőben hosszabbításban verték a horvátokat, Quaresma a 117. percben szerzett góljával, a negyeddöntőben tizenegyesekkel ejtették ki a lengyeleket, csak a walesiek elleni elődöntő volt kilencven perces 2-0, aztán a franciák elleni döntő megint a hosszabbításban dőlt el. De a németek nem ikszekkel húznak be egy nagy tornát, úthengerek inkább. Negyedik Európa-bajnoki cím 1972, 1980 és 1996 után?

De ki nyeri meg az idei Eb-t? 2021-ben az olaszok, 2016-ban a portugálok, 2012-ben a spanyolok, 2008-ban a spanyolok, 2004-ben a görögök értek fel a csúcsra. Az utolsó négy tornán latin ország diadalmaskodott, és 2000 óta mind a hat döntőben legalább az egyik válogatott latin volt, sőt háromszor latin-latin meccsel ért véget az Európa-bajnokság. A nagy európai ötösből csak az angolok nem nyertek eddig. Utoljára, a Wembley-ben közel jártak a nagy sikerhez, de a tizenegyespárbajban elbuktak. Lehetne végre „színesebb” döntő, szerb-horvát, albán-belga, magyar-osztrák, na, az utóbbi a leggyakrabban játszott mérkőzés európai válogatottak között, argentin-uruguayi döntő majd a Copa Américán lesz. Szóval nyerhetne egy igazi outsider. A nevek alapján a francia-portugál tűnik reálisnak, azon legalább lenne kinek szurkolni, a francia-angolon... a franciáknak?

Münchenben tehát elkezdődött a 2024-es Európa-bajnokság, és elsőre kaptunk egy egészen egyoldalú összecsapást két teljesen más síkon játszó csapattal. A németek az első perctől uralták a pályát, ők irányítottak, és tíz perc játék után vezettek (Wirtz), majd húsz perc után már kettővel (Musiala), és a félidő végén büntetőből is betaláltak (Havertz).

A második játékrészt emberelőnyben focizták végig, negyedszer is betaláltak (Füllkrug), majd az utolsó percekben kaptak egy gólt, vagyis összehoztak egy gólt a skótoknak (Rüdiger), és ahogy azt várni lehetett, ezután vágtak egy újabbat (Can), zárásként. 5-1, Németország olyan könnyedén játszott és nyert, hogy a német rend fenntartása érdekében újranézték a találkozót, hogy minden a szabályok szerint zajlott, és az ellenfelet, a derék skótokat, biztosan nem érte maradandó kár.

Egy meccsre hatos gólátlag, ez nem rossz bevezetésként. Tudják, melyik Eb kezdődött gólzáporosabb meccsel? Nem találják ki, az első Európa-bajnokság, amelyet Európai Nemzetek Kupájaként ismert meg a világ, 1960-ban.

Négy csapat szerepelt a tornán, két elődöntőből, valamint a bronz- és az aranycsatából állt az egész esemény. Az első elődöntőben, július 6-án, a párizsi Parc des Princes-ben, Franciaország 4-5-ös vereséget szenvedett el Jugoszláviától. Skócia 2024. június 14-én egyszer találta el a német kaput, abból gól született. McTominay-ék játéka az ellentámadásra épült (volna), de egyetlen ellentámadást sem vittek végig. Ezeket a skótokat le kell győzni, a németek viszont gyorsak, pontosak, szereztek három pontot, a gólkülönbségük pedig kivételes. Ja, igen, az a becsúszás, szerelés tényleg „gyönyörű” volt, miért kellett azt annyit videózni? Ezzel ötvenegy mérkőzésből ötven maradt hátra, aztán véget ér az Európa-bajnokság.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.