2024. január 8., 19:08

Elhunyt Franz Beckenbauer

Hetvennyolc éves korában elhunyt Franz Beckenbauer, a világ labdarúgásának meghatározó alakja.

Franz Beckenbauer
Fotó: TASR

A német sportági szövetség hétfői közlése szerint a játékosként 1974-ben, szövetség kapitányként pedig 1990-ben világbajnok Beckenbauer vasárnap halt meg.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy férjem és édesapánk, Franz Beckenbauer vasárnap békésen, a családja körében elhunyt"

 - közölte hétfőn a legendás futballista családja, amely egyúttal gyásza tiszteletben tartását kérte.

Az 1945-ben, Münchenben született Beckenbauer pályafutása páratlanul sikeres volt, emellett játékosként a labdarúgás fejlődését is meghatározta, elegáns stílusával és vezetői személyiségével átalakította a söprögető posztot az 1960-as és 70-es években.

Első átütő nemzetközi sikerét klubjával, a Bayern Münchennel érte el, amikor 1967-ben elhódította a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Pályafutása csúcsa ugyanakkor az 1970-es évek közepére esett: 1974 és 1976 között sorozatban háromszor diadalmaskodott a BEK-ben a bajor sztárcsapattal.

Ugyanebben az időszakban az NSZK válogatottja is az aranykorát élte, többek között az ő világklasszis teljesítményének köszönhetően: 1966-ban ezüst-, 1970-ben bronzérmes lett a világbajnokságon, 1974-ben pedig hazai közönség előtt csapatkapitányként Beckenbauer magasba emelhette a labdarúgás legértékesebb trófeáját.

A Császár becenéven ismert legendás futballista 1972-ben Európa-bajnok is volt a nyugatnémet válogatottal, amely négy évvel később csak a döntőben kapott ki a kontinensviadalon. Az 1965 és 1977 között 103-szoros válogatott Beckenbauert, aki 14 gólt szerzett címeres mezben, egyénileg is elismerték: 1972-ben és 1976-ban neki ítélték az Aranylabdát.

Játékos pályafutása utolsó éveiben szerepelt a New York Cosmos színeiben, ahol együtt játszott minden idők egyik legnagyobb futballistájával, a brazil Pelével, valamint két idényt lehúzott a Hamburger SV színeiben, mellyel négy müncheni bajnoki címe után az ötödiket is megnyerte. A Bundesligában 424 fellépésén 44 gólt szerzett.

Az 1983-as visszavonulása után egy évvel átvette a nyugatnémet válogatott irányítását, amellyel 1986-ban ugyan kikapott a vb-döntőben Argentínától, de négy évvel később a "visszavágón" győzelemre vezette a nemzeti együttest. Így a - pénteken elhunyt - brazil Mario Zagallo után másodikként mondhatta el magáról, hogy játékosként és szakvezetőként is világbajnok lett, a kettő között pedig 1988-ban bronzérmes lett az Eb-n. Miután a vb-címet követően befejezte szövetségi kapitányi munkáját 1994 és 2009 között a Bayern klubelnöke volt, két ízben a kispadjára is leült az 1990-es években, a bajorokkal 1994-ben bajnoki címet, 1996-ban pedig UEFA Kupa-győzelmet ünnepelhetett.

Beckenbauer főszervezője volt a 2006-os, németországi világbajnokságnak, de megítélését rontották a szervezőbizottsághoz köthető tisztázatlan és kétes kifizetések.

Beckenbauer háromszor nősült meg és öt gyermeke volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.