2024. február 18., 15:59

Egy fiatal srác útja Székesfehérvárról Liverpoolba

„Csodálatos játékos!” „Újabb 90 perc szerény ragyogás!” Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal van tele a brit sajtó, amióta Szoboszlai Dominik megérkezett Liverpoolba. Tény, hogy a magyar játékos azonnal berobbant az angol futballba, az odáig vezető út azonban korántsem volt egyszerű. 

 

Liverpool
Fotó: Liverpool FC Facebook-oldala

Szoboszlai ritkán ad interjút, nemrégiben azonban a Foodball elnevezésű YouTube csatornának nagyobb részletességgel mesélt eddigi pályafutásáról. A csúcsra vezető út rengeteg lemondással járt, az apja spártai szigorral egyengette sportolói pályafutását. Az interjúból kiderült, hogy Szoboszlai Zsolt a mai napig felhívja Dominikot egy-egy mérkőzést követően, és elmagyarázza, miket kellett volna másképp csinálnia… 

A fehérvári Főnix Gold FC-ben nevelkedett – amelyet édesapja alapított –, és az ideje túlnyomó részét az edzőközpontban töltötte.

Sok más magyar szurkolóhoz hasonlóan először 2017 tavaszán figyeltem fel Szoboszlaira, amikor még az U17-es válogatott mezében egy gyönyörű tekeréssel lőtte ki a magyar csapatot az utánpótlás Eb-re.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy egy különleges srácot, egy korszakos tehetséget láthatunk a pályán. Az akkor 17 éves Szoboszlai pár hónapra rá az osztrák Lieferingbe került, ami az egyik legjelentősebb tehetséggyűjtő-központ. Szoboszlai előtt már számos labdarúgó bejárta a Liefering–Salzburg–Lipcse lépcsőfokokat, míg egy igazi topklubhoz került. Szoboszlai villámgyorsan a Salzburg kezdőcsapatában találta magát, és nem sokkal később már az együttes egyik legfontosabb játékosaként tartották számon. 

A 2019–2020-as szezon hozta meg az áttörést a karrierjében.

A Salzburggal osztrák bajnokságot nyert, pályára léphetett a Bajnokok Ligája mérkőzésen, valamint az év végén megszavazták a csapat legjobb játékosának.

Teljesítményével több nagy csapat figyelmét is felkeltette, hallani lehetett az Arsenal, az Inter, vagy a Juventus érdeklődéséről is, a magyar játékos azonban maradt az osztrák klubban, és végül 2020 decemberében távozott az RB Liepzigbe. 

Eljött tehát a döntő jelentőségű lipcsei időszak. Gyorsan belerázódott a Bundesliga gyorsabb és fizikálisabb futballjába, s csakhamar a német bajnokság egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát.

Dominik szerződésébe belefoglaltak egy 70 millió eurós kivásárlási záradékot, amellyel a Liverpool élt, és 2023. július 2-án szerződtette.

A többit meg már tudjuk: megkapta Gerrard legendás 8-as mezét, a teljesítményével pedig hű maradt elődjéhez. Amikor egészséges, Jürgen Klopp csapatának egyik legfontosabb láncszeme, a német edző bizalmát pedig gólokkal, gólpasszokkal, és konstans jó teljesítménnyel hálálja meg. 

Dominik nem csupán a klubban, hanem a válogatottban is hozza a tőle elvárt kiemelkedő teljesítményt. Első ízben mindössze 17 évesen kapott felnőtt válogatott meghívót 

Bernd Storcktól, majd a német szakvezetőt követő Georges Leekens és Marco Rossi is behívta a válogatott összetartásaira. Három évet kellett várni, míg tétmérkőzésen is pályára léphetett, ez pont a szlovákok ellen történt. És lényegében itt kezdődött a magyar válogatott nagy utazása, amelynek Marco Rossi mellett Szoboszlai Dominik volt az egyik főszereplője.

2022-ben nagy megtiszteltetés érte a még mindig csak 22 éves játékost, Szalai Ádám után ő lett a válogatott új csapatkapitánya. Ahogy a pályán, úgy az öltözőben is karizmatikus, így a lehető legjobb helyre került a karszalag. És akkor jött január 8-a, az Év Sportolója gála. Vastaps közepette Szoboszlai Dominikot szólítják a Magyar Állami Operaház színpadára… 

Megérdemled Szobo, a kemény munkának és a lemondásoknak meglett az eredménye. Vezesd a válogatottat soha nem látott magaslatokba, hogy még az utódaink is rólad, rólatok beszéljenek!

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.