2023. december 7., 13:46

Easy? Nem, ez a vicc most nem működik…

Könnyű vagy nehéz? Svájc, Németország és Skócia lesz Magyarország ellenfele a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjában. A magyar válogatott június 15-én Kölnben (Svájc), 19-én Stuttgartban (Németország), 23-án szintén Stuttgartban (Skócia) lép pályára.

foci eb
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A kontinenstorna június 14-től július 14-ig tart. F csoport, majd ismét F csoport, végül A csoport. 2016, 2021, valamint 2024, a magyar labdarúgó-válogatott sorozatban harmadszor vesz részt Európa-bajnokságon, és jövőre nem az F, hanem az A jelű négyesben szerepel majd. A december 2-i, hamburgi sorsolás nemcsak a csoportbeosztásokról döntött, hanem a meccsnapokról is. Wesley Sneijder rögtön elsőként kihúzta Magyarországot a második kalapból, vagyis a házigazda Németországgal került össze Marco Rossi csapata. Az A3-as pozíció pedig azt jelentette, hogy nem német–magyar nyitómérkőzéssel rajtol az Eb.

A harmadik kalapból Skóciát, a negyedikből Svájcot kapta ellenfélnek Magyarország. Miután lezajlott a sorsolás, a magyar újságírók feltették a kérdést a szövetségi kapitánynak: Easy? Rossi azt felelte erre, hogy nem, ez a vicc most nem működik.

A kapitány arról is beszélt, hogy el akarták kerülni a németeket, és nem csak azért, mert ők a hazaiak. Ismerik az erősségeiket, másik szintet képviselnek, és valószínűleg csoportelsőként végeznek. A skótokkal és a svájciakkal versenyképesek lehetnek, ami nem jelenti azt, hogy legyőzik őket, azon múlhat majd a sikerességük, hogy milyen állapotban lesznek, és rengeteg apróság dönthet bármelyik fél javára.

Németországgal 26 mérkőzést játszott eddig Magyarország, a mérleg felénk billen, 9 győzelem, 9 döntetlen, 8 vereség. Az utolsó három összecsapás eléggé emlékezetes: az előző Eb-n 2–2-es döntetlen született Münchenben, ezen úszott el a továbbjutás, majd a Nemzetek Ligájában 1–1 Budapesten, a lipcsei visszavágón 0–1-re nyert a válogatott, Szalai Ádám csodagóljával.

Skócia ellen is pozitív a mérleg: 9 mérkőzés, 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. 2018-ban, még Georges Leekens irányítása alatt találkozott utoljára a két gárda, a Groupama Arénában 0–1-re nyertek a skótok. Svájc ellen is jó a mérleg: 46 mérkőzés, 30 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség. A magyar válogatott második leggyakoribb ellenfele az osztrákok után, utoljára a 2018-as vb-selejtezők során találkozott a két csapat, mindkétszer a svájciak diadalmaskodtak.

Szlovákia az E csoportba került. Belgium, a pótselejtezők B ágának győztese, valamint Románia lesz Kuckáék ellenfele. A B jelű négyes ígérkezik a legerősebbnek: Spanyolország, Horvátország, Olaszország és Albánia alkotják. A C csoportban Szlovénia, Dánia, Szerbia és Anglia szerepelnek, a D-ben a pótselejtezők A ágának győztese, Hollandia, Ausztria és Franciaország, az F jelűben pedig Törökország, a pótselejtezők C ágának győztese, Portugália és Csehország.

Megjelent a Magyar7 2023/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.