2023. február 9., 17:22

Derbivel folytatódik a Fortuna Liga

Négy forduló az alapszakaszból, tíz a rájátszásból, vagyis tizennégy kör vár a Fortuna Liga mezőnyére a tavaszi idényben. Február 10-én a Besztercebánya–Trencsén mérkőzéssel indul a 2022–2023-as szezon másik fele, és rögtön kapunk egy rangadót, 12-én 17.30-tól a DAC a Slovannal csap össze. Lesz idén trónfosztás?

Fotó: FCDAC

Nézzük a tabellát. A Slovan 41 ponttal áll az élen, a DAC három ponttal lemaradva követi a pozsonyiakat, a Spartak 34 pontos. A negyedik helyen álló Zólyombrézónak már tizenkét pontos a hátránya, és senki sem gondolja, hogy bele tud szólni a „nagyok” harcába. De nézzük a győztes meccsek számát: a Slovan 13, a DAC 11, a Spartak 10 alkalommal diadalmaskodott. Elveszített találkozók száma: Slovan 3, DAC 2, Spartak 4.

A rúgott gólok tekintetében egyértelműen az éllovas a legjobb (39, a többiek: 33 és 33), viszont a kapott gólok mutatójában a két üldöző a jobb: DAC 15, Spartak 17, Slovan 18. A gólkülönbségek tekintetében pedig: Slovan +21, DAC +18, Spartak +16. Vladimír Weiss csapata lényegében minden mutatóban jobb, magyarán eredményesebben fociznak, ezért ők vezetik a Fortuna Ligát tizennyolc forduló után.

Be lehet őket fogni? Ha a 19. forduló rangadóján Adrián Guľa alakulata nyer, a sárga-kékek beérték a szlovák rekordbajnokot. Az már eldőlt, hogy az első három helyen álló csapat a felsőházban folytatja a rájátszást, a további három helyre pedig reálisan nézve akár a tizedik helyet elfoglaló 19 pontos ViOn is odaérhet, hiszen három pont különbség választja el a hatodik helyezett Zsolnától. A bajnoki címre pályázók közül a Slovan és a Nagyszombat az alapszakasz utolsó fordulójában találkoznak, ami a DAC számára lehet kedvező, ha hozzák a „gyengébbek” elleni meccseket, és persze legyőzik a Slovant. A rájátszásban további egymás elleni össze-csapások következnek, miközben a Slovanra legalább két mérkőzés vár az Európa Konferencia Ligában, míg a Slovnaft Cupban a Spartak és a Slovan (ha február 4-én kiejtették a Besztercebányát) is érdekelt, és jó eséllyel több találkozót is játszanak majd. A DAC kizárólag a bajnokságra koncentrálhat.

Átigazolások? Jókora túlzás lenne azt mondani, hogy a téli szünetben izgalmas mozgások zajlottak a langyos Fortuna Ligában. Weissék néhány napja bejelentették, hogy három új afrikaival bővül a keret. A legismertebb közülük – a Fortuna Liga követői számára természetesen – a ghánai Zuberu Sharani, akit a DAC-ból ismerhetünk. A szintén ghánai Malik Abubakari a svéd Malmőtől érkezik kölcsönjátékra, ahogy a gambiai Maudo Jarjué is, akit az ugyancsak svéd Elfsborg küldött a szlovák fővárosba.

Három fiatal játékos, akiknek a távozó Rabiut, Mustafićot, Šaponjićot, Hrnčárt, valamint a Ferencvároshoz igazoló Myenty Abenát kellene pótolniuk. Ha volt igazán érdekes átigazolás, akkor az a suriname-i születésű, de lényegében Hollandiában nevelkedő hátvéd távozása Budapestre. A négyszeres szlovák válogatott, Martin Regáli Rózsahegyről igazolt a belga élvonalban szereplő Kortrijkba, míg a DAC Nagymihályról szerezte meg a spanyol védőt, Alex Méndezt, valamint a ViOntól a görög csatárt, Giannis Niarchost. A február 12-i rangadó után okosabbak leszünk. Ha nyer a Slovan, hatpontos előnyre tesz szert, a DAC pedig loholhat utána... A nyolcadik fordulóban, augusztus 31-én, 1–1-re végződött a találkozó, azzal kezdődött a sorozat: tizenegy mérkőzés óta veretlenek a csallóköziek.

Megjelent a Magyar7 2023/6.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.