DAC-statisztikák és adatok: az alapszakasz számokban

Ondik Gábor 2019. március 13., 12:10

Véget ért a Fortuna Liga alapszakasza, a dunaszerdahelyi DAC az utolsó pillanatokban vesztette el második helyét a Zsolnával szemben, így a harmadik helyről várhatják a folytatást a rájátszásban a csallóköziek. Cikkünkben a számok nyelvén összegezzük a sárga-kékek alapszakaszban nyújtott teljesítményét.

Fotó: fcdac.sk

A DAC a hétvégi Aranyosmarót elleni győzelemmel zárta az alapszakaszt, ami végül a dobogó legalsó fokára taszította a sárga-kékeket, mivel a rivális Zsolna kétgólos győzelmet aratott a Zólyombrézó ellen.

A dunaszerdahelyi együttes ősszel rendkívül attraktív támadójátékkal és sok góllal szórakoztatta nagyszámú szurkolóseregét. A Slovan mögött a legtöbb gólt a szerdahelyi együttes szerezte az alapszakaszban – szám szerint 42 alkalommal rezegtették meg a hálót, ami meccsenkénti 2 gólt jelentett.

A DAC a góljai nagy részét a második játékrészben érte el, az első félidőben 16 találatot, míg a mérkőzések második periódusában 26 találatot jegyeztek a sárga-kékek. Ezzel a dunaszerdahelyiek szerezték a második félidőben a legtöbb gólt az első ligás csapatok közül.

A kapott gólok tekintetében a negyedik legkevesebb gólt kapta Peter Hyballa legénysége, 27 alkalommal mattolták a DAC-védelmet az ellenfelek, ami meccsenkénti 1,2-es gólátlagnak felel meg.

A kapura lövések tekintetében is aktívan kivette a részét a dunaszerdahelyi klub az alapszakasz során: összesen 138 kapura lövési kísérlettel próbálkoztak Kalmár Zsolték, ami meccsenként 6 kapura lövést jelentett.

A leshelyzetek tekintetében a második legkevesebbet (41) a dunaszerdahelyi játékosok futottak lesre. A passzok tekintetében a DAC a liga negyedik legtöbbet passzoló csapata, 10796 passzal melynek 80,6%-a sikeres volt.

A játékosok mutatóiban a gólok tekintetében a télen a Celtic Glasgow együtteséhez igazoló elefántcsontparti támadó, Vakoun Issouf Bayo viszi a prímet 10 találattal. Az elfeántcsontparti játékoson kívül a DAC két magyarja következik, Vida Kristopher 8, míg Kalmár Zsolt az alapszakasz során 5 gólt szerzett, míg a friss szerzemény Abdulrahman Taiwo 4 gólnál tart (ebből egyet szerzett a DAC színeiben).

Gólpasszok tekintetében a panamai Eric Davis vezeti a sárga-kékek házi gólpassz listáját 7 assziszttal, mögötte Kalmár Zsolt következik 5-el, míg Christian Herc is négy alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait. Vida Kristopher nyolc gólja mellett három gólpasszt is kiosztott.

Az alapszakasz során a dunaszerdahelyi játékosok részéről a legtöbb időt Christian Herc töltötte a pályán 1939 játékperccel, ami a második legtöbb a ligában, őt a DAC védője, a csapatkapitány Tomaš Huk (1890) és Ľubomír Šatka (1828), majd a sárga-kékek magyarjai, Vida Kristopher (1751), Kalmár Zsolt (1710) és Vida Máté (1577) követi.

A sárga lapos figyelmeztetések tekintetében a DAC magyar válogatott játékosa, Kalmár Zsolt található az élen mind a ligában mind a csapaton belül, a játékmesternek már két mérkőzés kellett kihagynia eltiltás miatt. Őt követi hat sárga lappal Vida Kristopher, majd Eric Davis következik öt sárga lapos figyelmeztetéssel.

Legnagyobb hatékonysággal a DAC játékosai közül az alapszakaszban Ľubomír Šatka passzolt 87,7 százalékkal, de Tomaš Huk passzainak a 86,6 százaléka is sikeres volt.

Az alapszakasz 22 mérkőzése során egy DAC-játékos jutott a kiállítás sorsára. A télen a skót Celticbe távozó Bayót még a Slovan ellen elvesztett 3-2-es mérkőzésen állított ki a játékvezető.

A rájátszás a Rózsahegy elleni hazai mérkőzéssel veszi kezdetét a MOL Arénában vasárnap délután 15 órakor.

0 HOZZÁSZÓLÁS