2021. szeptember 11., 14:51

DAC-Slovan: Az ősz rangadója a MOL Arénában

Két hét válogatott szünet után a szlovák élvonalbeli Fortuna Liga egy igazi csúcsrangadóval jelentkezik, méghozzá Dunaszerdahelyen. Itt kerül ugyanis sor a DAC és a pozsonyi Slovan ütközetére. A válogatott szünet alatt mindkét csapat minőségi erősítésekkel mélyítette keretét, így minden bizonnyal ezúttal is remek összecsapásra van kilátás.

DAC-Slovan

A válogatott szünet inkább a dunaszerdahelyi sárga-kékekre fért rá, Németh Antal csapata ugyanis a vártnál jóval gyengébben kezdett. A Slovan elleni csúcsrangadót csupán a hatodik helyről várja a dunaszerdahelyi együttes. A pozsonyiak a bajnokságban remek formát mutatnak, ráadásul az Európa Konferencia Liga csoportkörébe is bejutottak Holmanék.

Több mint egy rangadó

A Fortuna Liga hetedik fordulójában 66. alkalommal mérkőzhet meg a két ősi rivális, amely a derbi múltját ismerve több lesz sima futballmérkőzésnél. Eddigi 38 győzelmükkel a pozsonyiak az eredményesebbek, a sárga-kékek csupán 13 győzelmet tudnak felmutatni a derbik történetében, pontosztozkodásra pedig 14 alkalommal került sor. Ami a DAC stadionjában lejátszott mérkőzéseket illeti, a sárga-kékek hazai 34 alkalommal mérkőztek meg az ősi riválissal, és 10 győzelmet arattak, a Slovan pedig 14 alkalommal távozott három ponttal a Csallóköz fővárosából. Ami a tavalyi szezont illeti, négy alkalommal is összecsaptak a felek, hazai pályán a DAC két alkalommal is döntetlent játszott a pozsonyiakkal (1:1 az alapszakaszban, 2:2 a rájátszásban), míg idegenben az alapszakaszban 3-1-re kikaptak Pozsonyban, a rájátszás során pedig hosszú idő után nyerni tudtak a sárga-kékek a Slovan otthonában Divković góljával.

A sárga-kékek remek hangulatban készültek a nagy derbire, a válogatott szünet előtt a Garamszentkereszt otthonában győztek, a válogatott szünet alatt pedig egy felkészülési mérkőzést is lejátszottak, a Nádasfőt győzték le 3-2 arányban.

Ahogyan az lenni szokott, ezúttal is parázs hangulatú végletekig kiélezett mérkőzésre van kilátás a két bajnokjelölt között, a DAC mindenképpen nyerni szeretne, és feledtetni a gyengébb szezonkezdetet, ezúttal már új arcokkal.

Újabb magyarok és új játékosok a keretben

A nyári átigazolási időszakban a DAC-nál nagy volt a mozgás, több kulcsember is távozott a sárga-kékektől, Eric Ramirez, Abdulrahman Taiwo, Marko Divković, Vida Máté, Niklas Sommer, Jannik Müller, Martin Bednár, Száraz Benjamin is elhagyta a csapatot a nyár folyamán. A vezetőségnek azonban sikerült minőségi erősítésekkel pótolnia a távozókat.

Az átigazolási időszak hajrájában öt támadószellemű futballista is érkezett a DAC-hoz, a legnagyobb fogásnak a kameruni Didier Lamkel Zé tűnik, aki eddig botrányaival hívta fel magára figyelmet, de amikor a focira koncentrált, megmutatta a benne rejlő lehetőségeket és a tehetségét is.

A belga Royal Antwerpen csapatától kölcsönbe érkező játékos ugyanis a liga és a DAC legértékesebb játékosa lett 4,5 milliós értékével. Remek fogásnak tűnik a montenegrói gólkirály Nikola Krstović is, valamint az NB I előző gólkirálya, a Paksról érkező Hahn János. Az átigazolási időszak hajrájában további két fiatal tehetség is érkezett a támadószekcióba, a magyar U19-es válogatott egyik tehetsége a szintén Paksról érkező Szendrei Ákos, valamint a belga Thibaud Verlinden is Dunaszerdahelyre tette át székhelyét.

A csapat értéke ezáltal jócskán megnőtt a transfermarkt számításai szerint is, a DAC lett ugyanis a Fortuna Liga legértékesebb kerettel rendelkező gárdája, megelőzve a Slovant bő 3 millió euróval.

A DAC keretének értéke megközelítőleg 17,10 millió euróra tehető a transfermarkt szerint.

Az átigazolási időszakban a Slovan sem tétlenkedett, a legnagyobb fogásuknak a cseh Jaromir Zmrhal mondható, akinek értéke megközelítőleg 1,6 millió euró, de érkezett a La Ligában is megfordult nigériai Uche Agbo 1 milliós értékével. A védelemben is történtek változások a pozsonyiaknál, a csapathoz igazolt palásti származású Križan Richárd is, valamint két grúz defenzív futballistát is sikerült igazolnia a címvédőnek, Jaba Kankava és Guram Kashia személyében. A Slovan kölcsönbe megszerezte az olasz Spezia szlovák játékosát, Smauel Mrázt, valamint a Garamszentkereszt svájci légiósát, Adler da Silvát. A Slovan távozói között említhetjük az Olaszországba igazoló David Strelecet, a La Ligába távozó kapust, Dominik Greifet, de a botrányai után távozott a brazil gólvágó Rafael Ratao, továbbá Nono is eligazolt a budapesti Honvédhoz, és Moha is távozott a pozsonyi gárdától.

A Fortuna Liga hetedik fordulójának teljes programja:

Szeptember 10., péntek:

FC ViOn Aranyosmarót - MFK Rózsahegy 2-2 (0-1)

Szeptember 11., szombat:

FK Szenice – FK Pohronie Garamszentkereszt 18:00 (VOYO)

MFK Zemplén Nagymihály – FC Szpartak Nagyszombat 18:00 (VOYO)

MŠK Zsolna – AS Trencsén 18:00 (VOYO)

ŠKF Szered – MFK Tatran Liptószentmiklós 18:00 (VOYO)

Szeptember 12., vasárnap:

FC DAC 1904 – ŠK Slovan 17:00 (DAJTO, M4 Sport, VOYO)

Megosztás
Címkék