DAC: a liga legfiatalabb csapatával a bajnoki címért!

Ondik Gábor 2019. július 20., 12:08

Az Európa-liga selejtezőivel ugyan már megkezdődött a szezon, a bajnoki rajt azonban csak hétvégén indul, közel kéthónapnyi szünet után. A nyáron több változáson is átesett a DAC kerete, akik új célokkal vágnak neki az új bajnoki idénynek.

Fotó: Fortuna Liga

Még el sem kezdődött az új szezon már is zajlanak az események a klubok háza táján, ugyanis a Bajnokok Ligája kiesés után a címvédő Slovan menesztette edzőjét Martin Ševelát. A pozsonyiak új edzőjét a klub a jövő hét elején mutatja be hivatalosan.

A címvédőnél érezhetően valami nincs rendben, ami a felkészülés alatt is érezhető volt. Pedig a klub szlovén gólvágója Andraž  Šporar, Dominik Greif is maradt a pozsonyiaknál több külföldi megkeresés ellenére is, ahogy Holman Dávid is.

A jövő csapatát építi a csallóközi Klopp

Míg a címvédőnél rosszul kezdődött a szezon, addig az előző szezon ezüstérmese kemény munkával és csapatépítéssel próbálta összecsiszolni a nyári felkészülés során fiatal csapatát. Peter Hyballa a nyár folyamán elvesztette a védelem két alapemberét, de helyettük fiatal tehetségeket csábítottak Csallóköz szívébe.

Dominik Kružliak átigazolása Rózsahegyről jó fogásnak tűnik, főleg az előző idényben nyújtott teljesítményének tudatában. A fiatal védő az előző szezon bajnokságának álomcsapatába is bekerült.

A védelem további fiatal játékosokkal is acélosodott, valamit a csatársorban is új arc jelent meg. Eric Ramirez, a dél-amerikai támadó az előző kiírásban a még a Szenice színeiben rugdosta a gólokat, már Krakkóban megkezdte a gólgyártást.

A német mester a liga és Európa egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatával dolgozhat. A csapat célja pedig nem is lehet más, hogy a pozsonyi Slovant letaszítsa a pódium tetejéről. Hyballa és stábja a felkészülés során bátran tesztelte az utánpótlásban pallérozódó fiatal tehetségéket is. Ennek egyik eredmánye, hogy a napokban 17. születésnapját ünneplő Dominik Veselovský profi szerződést kapott a sárga-kékektől, és az új bajnoki szezonban akár a liga legfiatalabb játékosaként léphet a pályára a dunaszerdahelyi színekben.

Képgalériánk:
Fotó: fcdac.sk

Az új „cséká”
 

Mivel Tomaš Huk és Ľubomír Šatka is új kiívásokat keresve Lengyelországba igazolt, ez egyben azt jelentette, hogy Huk személyében távozott a sárga-kékek csapatkapitánya. Peter Hyballa döntése értelmében a sárga-kékek új csapatkapitánya az új bajnoki szezonban a magyar válogatott játékosa Kalmár Zsolt lett.

 Kalmár helyettesei  Kristián Koštrna, Eric Davis, Vida Kristopher és Dominik Kružliak lesznek, ebben a sorrendben. A rutinos futballista a nyár folyamán további egy évvel hosszabbította meg a szerződését.

Kalmár az előző szezonban kiválóan teljesített, 29 mérkőzésen lépett pályára a DAC színeiben, 8 góllal és 5 gólpasszal segítve csapatát. A 24 esztendős középpályás a szezon álomcsapatába is bekerült az előző szezonban.

Csupán annyi változik, hogy a karomon viselem majd a karszalagot, s én fogok dönteni arról, melyik térfélen kezdjük a játékot. Mindez több feladatot jelent majd számomra, s egy új kihívást is, hiszen hasonló helyzetben eddig még nem voltam. Viszont úgy gondolom, meg tudok majd birkózni ezzel. A bizalom, mely körülölel, pozitív energiával tölt el. - értékelte Kalmár új feladatát a csapatnál.

A bajnoki rajt

A liga legfiatalabb keretével a DAC rendelkezik, miután a csapat átlagéletkora mindössze 21,6 év.

A második legfiatalabb kerete a zempléni Nagymihálynak van 21,9 éves átlagéletkorral, míg harmadik a Zsolna, 22,5 éves átlagéletkorral. Érdekesség, hogy a Slovan a negyedik legidősebb átlagéletkorú kerettel rendelkezik, ami 25 éves átlagéletkornak felel meg.

Ami a liga legértékesebb keretét illeti, a címvédő

Slovan játékosainak összértéke 11,88 millió euró,

őket követi az előző szezon ezüstérmese a DAC akiknek az összértékét 7,68 millió euróra becsülik. A harmadik helyre a Zsolna került 7,58 milliós összértékkel. A liga legkisebb összértékű keretével az újonc Garamszentkereszt rendelkezik 2,33 millió euróval, őket megelőzi Aranyosmarót és Nyitra, nem egész 2,5 milliós értékével.

A nyitóforduló már szombaton kezdetét veszi a keleti végeken, ahol a zempléni Nagymihály fogadja az MŠK Zsolnát a bajnokság nyitómérkőzésén. A hazai együtteshez több új játékos is érkezett, de többen is távoztak. A vendégek legnagyobb távozója a csapatkapitány Michael Škvarka, aki a magyar bajnokhoz, a Ferencvároshoz igazolt.

A szombati játéknapon még az FK Szenica és az AS Trencsén feszül egymásnak.

A BL-ből óriási meglepetésre kieső Slovan az újonc FK Pohronie Garamszentkereszt otthonában kezdik meg a szereplést, ahol a DAC korábbi támadója Mészáros András is lehetőséget kaphat. A pozsonyi együttes a liga legnagyobb költségvetésével 12 millió euróval vághat neki az új bajnoki szezonnak, amiben az esetleges nemzetközi kupaszereplést is beleaszámolták, de váratlan kiesés átírhatja ezen terveket.

A vasárnapi játéknapon az Európa-ligában érdekelt csapatok lépnek pályára. A nemzetközi porondtól csütörtökön búcsúzó Rózsahegy hazai pályán fogadja a Nyitra együttesét. A hazaiak több alapembere is búcsút intett az előző szezon bronzérmesének. Holobuek edző váratlan távozása után Dominik Kružliak Dunaszerdahelyre igazolt, Tandir szerződést bontott, míg Gal Andrezly szintén eligazolt László Csaba csapatához az erdélyi Sepsiszentgyörgy együtteséhez.

Vasárnap a csütörtökön drámai végjáték után, a Cracovia Krakkó otthonában a továbbjutást kiharcoló

DAC Aranyosmaróton lép pályára,

Az Európa-ligában szintén továbbjutó Szpartak Nagyszombat hazai pályán kezd a Szered ellen. A kupagyőztes Szpartak kerete óriási átalakuláson ment keresztül a nyár folyamán, új tulajdonossal vágnak neki az új idénynek. A keretben két korábbi dunaszerdahelyi futballistát is megtalálhatunk Kelemen Marko és Timotej Záhumenský személyében.

Egy biztos az idei bajnoki évad is sok izgalmat tartogat a futball szerelmesei számára sok góllal és megannyi szép momentummal. Ha velünk tartanak, biztosan nem maradnak le semmiről, legfőképpen ami a DAC körül történik majd a szezon során.

A Fortuna Liga 1.fordulójának programja:
Július 20., szombat:
MFK Zemplén Nagymihály - MŠK Zsolna – 18:00 (Dvojka)
FK Szenica – AS Trencsén - 19:00 (Huste TV)
FK Pohronie Garamszentkereszt - ŠK Slovan – 20:00 (Orange Šport)
Július 21., vasárnap:
MFK Rózsahegy - FC Nyitra – 19:00 (Huste TV)
FC ViOn Aranyosmarót - FC DAC 1904 – 19:00 (Huste TV)
FC Szpartak Nagyszombat - ŠKF Szered   - 19:00 (Huste TV)

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS