2023. november 16., 15:55

Bolgár rettegés közepette az egy pontért

Két mérkőzés, egy pont. Ha megvan az egy pont, a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a jövő évi németországi Európa-bajnokságon. November 16-án Bulgáriában lép pályára Marco Rossi csapata, 19-én pedig Montenegrót fogadja a budapesti Puskás Arénában. A magyar válogatott olyan tettre készül, amelyre ötvenkét éve nem volt példa, egyenes ágon kijuthat a kontinenstornára.

rossi
Fotó: MTI

Szófia, Plovdiv, esetleg Razgrad? Az utóbbi napokban másról sem lehetett olvasni, mint arról, hol fogják lejátszani a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést. A rendező bolgár szövetség biztonsági okokra hivatkozva megváltoztatta a november 16-i találkozó helyszínét, időpontját, illetve úgy döntött, hogy a szurkolókat kizárják a stadionból. A fővárostól nagyjából 150 kilométerre található Plovdivba helyezték át a mérkőzést, és a 20.45-ös időpont helyett 18.00 órában határozták meg a kezdést.

A Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFS) döntése mögött prózai ok áll, retteg a saját szurkolótáborától, amely összehangolt tüntetést szervez a szövetség ellen a magyarok elleni Eb-selejtezőre. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kényszerűen tudomásul vette a döntést, és arra kérte a magyar szurkolókat, hogy mondják le a megvásárolt vonat- és repülőjegyeket, valamint a szállásfoglalásokat, és kérjék vissza azok árát.

A „szappanopera” közben folytatódott tovább, mert kiderült, hogy a Bulgária második legnépesebb városában található Hriszto Botev Stadion felújítás alatt áll, és épp az acél tetőszerkezet cseréje zajlik, így a stadion építését végző cég arról értesítette Plovdiv polgármesterét, hogy a munkálatok miatt nem ajánlott mérkőzést rendezni a stadionban. Egyes források már Razgradot nevezték meg a következő lehetséges helyszínnek, de Plovdiv polgármestere szombaton kijelentette, mégis a városban játsszák le a bolgár–magyart, majd kedden kiderült, mégis Szófia lesz a helyszín. A bolgár válogatott 1998-ban járt utoljára világbajnokságon, Eb-n 2004-ben, a Nemzetek Ligájában a C ligában szerepel, ez alapján Európa negyvenedik legerősebb alakulata, a FIFA-világranglistán pedig a 84. (az európai csapatok között a 38.) helyet foglalja el.

A G csoportban Magyarország 14 ponttal (6 mérkőzés) áll az élen, megelőzve a 13 pontos (7) Szerbiát, a 8 pontos (6) Montenegrót, a 6 pontos (7) Litvániát és a 2 pontos (6) Bulgáriát. November 16-án 18.00 órától tehát Bulgária–Magyarország, 20.45-től, Podgoricában Montenegró–Litvánia összecsapásokat rendeznek. A selejtezősorozat utolsó fordulójában, 19-én, 15.00 órakor kezdődik a Magyarország–Montenegró és a Szerbia–Bulgária (Leskovac) mérkőzés is. Marco Rossi keretéből hiányzik a sérült Fiola Attila, Varga Barnabás, Kleinheisler László, Schäfer András és Orbán Willi, Sallai Roland játéka pedig kérdéses.

A keretben találjuk a Hamburgban játszó Németh Andrást és a kecskeméti Szuhodovszki Somát. A magyar labdarúgó-válogatott 1986-ban szerepelt utoljára világbajnokságon, és 52 év telt el azóta, hogy egyenes ágon kijutott egy Eb-re. Az 1972-es tornát ugyan más formában bonyolították le, de mind a 2016-os, mind a 2021-es Európa-bajnokságra pótselejtezőkön keresztül vezetett az út. Egy pont kell, és irány Németország, a 2024-es Eb!

Megjelent a Magyar7 2023/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.