2024. február 8., 18:34

Betett a Covid az UEFA elnökének, nem kíván újra indulni az elnöki posztért

Meglepetésre nem indul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöki posztjáért a 2027-es választáson a szervezetet 2016 szeptember óta irányító Aleksander Čeferin.

UEFA Aleksander Čeferin
Fotó: TASR / AP

Az erre vonatkozó döntését Párizsban, a csütörtöki UEFA-kongresszust követően jelentette be az 56 éves szlovén sportvezető. A testület ezt megelőzően az ülésén módosította az alapszabály vonatkozó részét, és ezzel lehetővé tette, hogy Čeferin újra indulhasson, de az elnök nem él a lehetőséggel.

Már hat hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy nem pályázom meg a posztot a következő alkalommal

- nyilatkozta Ceferin, és hozzátette: bizonyos idő elteltével minden szervezetnek szüksége van frissítésre.

Belefáradtam a koronavírus-járványba és a két háborúba,

valamint az olyan értelmetlen projektekbe, mint az úgynevezett Európai Szuperliga” - jelentette ki az UEFA-elnök, aki elmondása szerint elsőként a családját tájékoztatta a döntéséről.

Čeferin tavaly decemberben egy végrehajtó bizottsági ülésen vetette fel az alapszabály-módosítás lehetőségét, amelynek részeként a korábban saját maga által javasolt előírás változtatását szorgalmazta, így minden hivatalos tisztséget akár több mint három cikluson át is betölthet ugyanaz a személy.

Az elmúlt hónapokban heves vita folyt az UEFA alapszabályának módosításáról.

Csütörtökön azonban az 55 tagország nemzeti szövetsége közül egy tartózkodás mellett csak három szavazott az ellen, hogy a különböző változtatások elfogadásáról ne egyesével, hanem egyszerre voksoljanak. Így vita nem alakult ki az egyes alapszabály-módosításokról, hanem az összes változtatást nagy többséggel jóváhagyták.

Német hírügynökségi értesülés szerint az UEFA olyan jogi vélemény alapján akart változtatásokat, amely szerint az alapszabály korábbi szövege nem volt összeegyeztethető a svájci joggal, miközben a szervezet központja Nyonban van.

Aleksander Čeferint tavaly közfelkiáltással erősítették meg az elnöki poszton.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.