2023. november 16., 20:13

Az utolsó másodpercekben szerzett góllal kijutott az Eb-re a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat hetedik fordulójában idegenben Bulgáriában drámai körülmények között harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt a magyar csapat. Többszöri huzavona után végül Szófiában rendezték meg a mérkőzést, nézők nélkül.

bolgár-magyar Eb-selejtező
Fotó: MTI

Bulgária biztonsági okokra hivatkozva kérvényezte az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA), hogy a november 16-i (mai) magyar válogatott elleni Eb-selejtezőjét Szófia helyett Plovdivban rendezhesse, ráadásul nézők nélkül, ugyanis a bolgár szurkolók tüntetéseket szerveznek a mérkőzés előtt, alatt és utána is, hogy leváltsák a szervezetet közel 18 éve vezető Mihajlovot és a teljes vezérkart.

Emiatt kezdődött az egész huzavona a stadionokkal, végül kedden döntöttek róla, hogy az eredeti helyszínen, a szófiai Vaszil Levszki Stadionban kerül megrendezésre a mérkőzés.

A magyar válogatott számára egy döntetlen is elégnek bizonyult az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásához.

Marcos Rossi a magyar csapat szövetségi azonban nem volt könnyű helyzetben hiszen több alapemberét is nélkülöznie kellett sérülés miatt, Varga Barnabás és Sallai Roland is sérülés miatt hiányzott a sorsdöntő Eb-selejtezőn.

Már a mérkőzés előtti órákban elkezdtek gyülekezni a bolgár szurkolók a szófiai Vasil Levski stadion környékén, a sportal.bg beszámolója szerint számos rivális klub drukkere jelent meg az utcákon. Csütörtökön is számos molinóval készültek a drukkerek az elnök ellen és folyamatosan hangoztak el rigmusok, amik a leváltását követelték. A stadion környékén természetesen megjelentek a rendőrök is, ami újabb feszültséget szült, nagyjából fél órával a találkozó előtt pedig ez odáig fajult, hogy a szurkolók petárdákkal és hatalmas macskakövekkel kezdték dobálni a rendfenntartókat és össze is csaptak velük, de kukákat és autókat is felgyújtottak.

bolgár-magyar Eb-selejtező
Fotó:  MTI

A portál szerint a rendőrök elővették a gumibotjaikat is, illetve vízágyúval oszlatták a tömeget és a mérkőzés kezdetéig sem rendeződött a helyzet, valamint több szurkoló is súlyosan megsérült, számolt be róla a csakfoci.hu.

Hiába volt zárt kapus a meccs, a magyar válogatott szurkolói a szófiai stadion előtt teli torokból buzdították a magyar csapatot és szólt a Hajrá, Magyarország! a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion előtt!

A magyar válogatott aktívan kezdte a találkozót és Szoboszlai már az első percben kapura tüzelt, jó 38 méteres lövése azonban nem találta el a kaput. Egy perccel később újabb magyar lehetőség maradt ki, Csoboth passza után Styles lőtt mellé. A tizedik percben meg is szerezte a vezetést a magyar csapat, Szoboszlai jobb oldali pontrúgása után Ádám Martin fejelt a bolgár kapuba a Petkov és Antov kettős megelőzve. A gólt követően a magyar csapat több labdát is eladott és több hibát is vétettek a mieink. A vezetése után a magyar csapat túlságosan is megnyugodott, amit a házigazdák ki is használtak.

bolgár-magyar Eb-selejtező
Fotó:  MTI

A 21. percben Deszpodov kerülhetett volna helyzetbe, de Szalai kiszorította. Három perccel később a hazaiak kiegyenlítettek, és Delev 15 méteres lövése a bal felsőbe szállt, mely a menteni igyekvő Langról pattant a magyar kapuba. A bolgár egyenlítést követően nem tudott felpörögni a magyar csapat és komoly mezőnyharc folyt a pályán.

Nyolc perccel az első játékrész vége előtt emberhátrányba került Bulgária, miután Antov megkapta második sárga lapját és idő előtt mehetett zuhanyozni.

A stadion előtt az egyik magyar szurkoló törte meg a csendet egy bekiabálással, miközben leballagott a kiállított bolgár: "A viszontlátásra!"

Pár perccel később újabb piros lapot kaptak a bolgárok, miután Botka törhetett kapura, de Gruev elkasszálta a magyar játékost. A lengyel játékvezető pedig kiállította a hazaiak újabb játékosát, de a VAR jelezte vissza kellene néznie az esetet. A játékvezető döntése értelmében visszavonta a bolgárok második kiállítását és végül Botka kapott sárga lapot műesésért. Az első játékrész hátralevő részében a magyar csapat ugyan beszorította a hazai együttest, a szünet előtt nem sikerült megszerezni a vezetést.

Szünetről visszatérve a magyar válogatott szövetségi kapitánya Marco Rossi nem változtatott.

A mieink jól álltak bele a második félidőbe és Szoboszlai révén rögtön helyzetbe is kerültünk, de a bolgárok kapusa Naumov könnyedén védte a magyar tehetség távoli próbálkozását. Hat perccel később ismét Szoboszlai került helyzetbe, lövése éppenhogy elkerülte az alsó sarkot. Az 57. percben a magyar csapat is emberhátrányba került, Kerkez indult meg a bal oldalon, majd szerelték és belecsúszott az ellenfelébe, Petkovba, amiért a lengyel játékvezető felmutatta Kerkeznek második sárga lapját, ami kiállítást jelentett a magyar tehetségnek.

A folytatásban a magyar válogatottnak több ígéretes lehetősége is volt, a 69. percben két csel után Szoboszlai lőtt egy méterrel a bal felső sarok fölé.

A 77. percben a hazaiak büntetőhöz jutottak, miután Deszpodov esett nagyot Szalain. A megítélt büntetőt maga a sértett Deszpodov váltotta gólra esély sem adva Dibusznak. A bolgár vezetés után a magyar csapatnak azonnal sürgetős lett és próbálták kiharcolna a döntetlen érő találatot, ami Európa-bajnoki kijutását is jelentett volna.

bolgár-magyar Eb-selejtező
Fotó:  MTI

A hajrában Szoboszlai többször is helyzetbe került, de nem tudta meglepni Naumov kapust. A ráadás perceiben Szoboszlai lábában ott volt az egyenlítés, de Naumov óriási védést mutatott be.

A találkozó utolsó perceiben csak összejött az egyenlítés a magyar csapatnak, miután Petkov fejelt a saját kapujába, ezzel a magyar csapat kijutott a jövő évi németországi Európa-bajnokságra, mivel döntetleneztünk Szófiában.

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 7. forduló:

Bulgária - Magyarország 2-2 (1-1)

Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, Szófia, zárt kapuk mögött, v.: Stefanski (lengyel)

Gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (78., büntetőből) ill. Ádám (10.), Petkov (90+7., öngól)

Sárga lapok: Antov (8.), Atanaszov (81.), Kolev (86.) ill. Botka (42.), Kerkez (44.),

Kiállítva: Antov (36.), ill. Kerkez (57.)

Bulgária: Naumov – V. Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – F. Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Gruev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Sz. Ivanov, 83.). Szövetségi kapitány: Ilian Iliev

Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár, 81.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 81.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai, Csoboth (Nagy Zs., 59.) – Ádám Martin (Németh A., 74.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.