2021. június 22., 08:00

Az én focim: A dánok megcsinálták, Eriksen lélektani jelenléte adhatott nekik erőt

Izgalmas mérkőzésekkel folytatódott a labdarúgó-Európa-bajnokság harmadik fordulója. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a csoport utolsó fordulójában a két csoportmeccset egyszerre rendezik, mert így a csapatok nem tudnak előre taktikázni, s ez hétfőn igazán izgalmassá tette a küzdelmet.

dan orom
Fotó: TASR/AP

Hollandia már biztos továbbjutóként lépett a pályára, magabiztosan lefocizták Észak-Macadónia csapatát. Habár minden tiszteletet megérdemel az újonc balkán csapat, de ezt a holland válogatottat nem lehetett legyőzni. A tulipánok remek formában érkeztek a tornára.

Talán utoljára 2010-ben a világbajnokságon láttam ilyen jó holland válogatottat, akkor simán meneteltek a döntőig, csak a spanyolok törtek borsot az orruk alá a döntőben. Most is így lenne? Nincs nálam kristálygömb, és nem vagyok jó tippelő, de simán el tudnék képzelni egy Olaszország-Hollandia döntőt, szerintem igazi presztízscsata lenne. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre annyit tudunk, hogy ez a holland válogatott már készülhet a nyolcatúdöntőkre. Az is biztos, hogy első helyről jutottak tovább, így az oranje csapata június 27-én a Puskás Arénában fogadja ellenfelét. 

Le a kalappal az Észak-Macedónia válogatottja előtt is. Csodálatos és küzdő focit játszottak az egész Európa-bajnokság alatt. Az utolsó meccsük előtt már eldőlt, hogy nem juthatnak tovább, de a balkáni csapat ennek ellenére úgy lépett pályára, mintha a továbbjutásért játszottak volna. Számukra minden egyes perc egy ünnep volt, mert kijutottak és megmutathatták Európának, mennyire tud küzdeni ez a kis ország.

Hasonló mentalitással talán a magyar jégkorong válogatott játszott a 2016-os vb-n, amikor is a szívüket hagyták ott a jégen, és minden egyes mérkőzésre úgy léptek ki, mintha a végső győzelemért játszottak volna. Igaz ott egy mérkőzést elcsíptek, de a csoportban több csapat volt. Ki tudja, talán ha lenne még egy mérkőzés, azt Észak-Macedónia megnyerné.

Igazi ki-ki meccset hozott az Ausztria-Ukrajna összecsapás. A csapatok abban a tudatban léptek pályára, hogy aki győz, az továbbmehet. A lépés Ausztriának jött ki jól, egyetlen gól is elég volt nekik ahhoz, hogy nyerjenek. Az ukránoknak a döntetlen is megfelelt volna, ezért a játék képe is úgy nézett ki, hogy Ukrajna inkább taktikusabban játszott, míg Ausztria tüzesebben, támadóan lépett fel.

A foci néha azért igazságos, ezért az a csapat érdemel továbbjutást, aki tesz is érte. Ausztria mindent megtett azért, hogy a mérkőzést behúzza, megcsinálták a kötelezőt. Jutalmul a bombaformában lévő Olaszországgal találkoznak majd a középdöntőben. Bevallom egy kicsit sajnálom Ukrajnát. A hollandok ellen remek teljesítményt nyújtottak, és egy parádés meccsen maradtak alul. A többi két találkozóra valahogy elfogyott ez a csapat, ennyi volt bennük, három ponttal a csoport harmadik helyén végeznek.

Nagyon izgalmas estét hozott az F csoport, hiszen az utolsó forduló előtt teljesen nyitott volt a továbbjutás kérdése. Csak Belgium érezhette magát biztonságban, de az Oroszország, Finnország és Dánia trióból bárki továbbjuthatott. Az F csoport képzeletbeli filmrendezője nagyon komoly drámát rendezhetett, hiszen Dánia csupán három ponttal jutott tovább a legjobb 16 közé.

Ehhez persze kellett egy hatalmas körbeverés a már említett három csapat között. A belgák ugyan legyőzték a finneket, de az első félidőben kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés, Lukakuék csak a második félidő vége felé érkeztek meg, és nyerték meg két góllal a találkozót.

A dánok mintha megtáltosodtak volna, és eddigi legjobb meccsükön háromgólos különbséggel legyőzték Oroszországot, akik mintha az öltözőben maradtak volna. A skandinávok nagyon felpörögtek és semmit nem hagytak a véletlenre, mindent vagy semmi alapon nekiestek az oroszoknak. Jöttek a dán találatok és mivel a másik mérkőzés is kedvezően alakult a számukra, ott lehetnek a legjobb 16 között.

Hatalmas bravúr az északi siker az első találkozó drámai pillanataira visszagondolva. Talán az extra motivációt és erőt Eriksen adhatta nekik, mert ezt a győzelmet és továbbjutást neki szánták. Kiderül, hogy az erő mire lesz elegendő a legjobb tizenhat között.

Megosztás
Címkék