2018. december 1., 12:05

Az Aranycsapatra emlékeztek Kassán

A 2018-as Mátyás király-emlékév, illetve Aranycsapat-év alkalmából megemlékezést tartott Kassán a Szakkay József Polgári Társulás.

img_1470.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja rámutatott, az idei évben párhuzamosan fut Mátyás király és az Aranycsapat emlékéve. „Látszólag két teljesen különböző dologról van szó, de valójában összeköti őket, hogy mindkettő olyan időszakra emlékeztet, amikor a magyar nemzetnek valamiféle kiemelkedő sikerére tudunk visszagondolni” – fogalmazott.

Haraszti Attila
Fotó:  Fábián Gergő
Haraszti Attila

A Mátyás király-emlékév kapcsán Balassa Zoltán történész tartott előadást. Elsősorban származásával, családfájával, felmenőivel foglalkozott, mert mint megjegyezte, Mátyás királyt több történész, publicista is románnak próbálja beállítani. Ezt igyekezett megcáfolni. Előadása végén úgy fogalmazott, az idei esztendőben azért is emlékezünk Mátyásra, mert konszolidált viszonyokat biztosított az országon belül. Igaz, kemény adókat vetett ki, s ezeket be is tudta hajtani, aztán megfelelő módon felhasználni. „Ne felejtsük azt sem, hogy a Szent Erzsébet-székesegyháznak az ő uralkodása alatt készültek el egyes részei, illetve a főoltára. Ő volt az egyik legnagyobb szponzora az építkezésnek” – húzta alá.

Buday Ernő
Fotó:  Fábián Gergő
Buday Ernő

Az Aranycsapatra Buday Ernő, a Szakkay József Polgári Társulás elnöke emlékezett.

Mint elmondta, az évek során rengeteg kiadvány jelnet meg a csapatról – ennek egy töredékét könyvkiállítás formájában a rendezvényen is látni lehetett –, s ők is készítettek néhány füzetet. Külön kiemelte Puskás Ferenc személyét, hisz, mint megjegyezte, akárhová megyünk a világon, ha megemlítjük a nevét, mindenki tudja, hogy magyar volt. „Ő a legismertebb magyar” – húzta alá Buday Ernő hozzátéve, Öcsi nagyszerű ember volt, mindig segített nemzettársain. „Külföldön, ha magyarok jelentkeztek nála, mindig segített rajtuk” – emelte ki.

A rendezvény vendége volt Kánássy Gyula, „Susu”, válogatott labdarúgó, az egykori kassai VSS játékosa, aki az Aranycsapat néhány tagja ellen is pályára lépett. Felidézett régi mérkőzéseket, s azt is megemlítette, hogy az ötvenes évek derekán a pályán is találkozott néhány csapattaggal. A híres futballisták a Tátrában üdültek családjukkal, de közben néhány mérkőzést is beiktattak a programjukba. „Olyan jól játszottunk, hogy majdnem nyertünk. 6:2-re kikaptunk, de máskülönben jó meccs volt” – mondta nevetve, s hozzátette, egy gólt ő is lőtt.

Kánássy Gyula
Fotó:  Fábián Gergő
Kánássy Gyula

Az est lezárásaként a résztvevők megtekintették az Évszázad mérkőzését, az 1953-ban a londoni Wembley Stadionban játszott meccset, amelyen az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte a hazai pályán 90 éve veretlen angolokat.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

img_1470.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.