2022. április 9., 14:14

Az arab világ első nagy tornája

Kisorsolták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását, ezzel együtt a menetrend is kialakult. Az április 1-jei sorsolás nem hozott kínos félreértéseket és bakikat, de egy-egy csoport esetében felkaphattuk a fejünket: „mintha ezt már láttuk volna egyszer”. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez lesz a huszonkettedik vb, 2022-ben.

foci vb
Fotó: Wikipedia

Arab világ, iszlám, kőolaj és földgáz, gazdagság, sivatag és forróság, égbe nyúló felhőkarcolók... és foci? Igen, és lássuk be, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) jó üzletet látott Katarban. Úgy ítélte oda 2010-ben a rendezés jogát a közel-keleti államnak, hogy a válogatottja soha nem szerepelt világbajnokságon, az ország területe mindössze 11 500 négyzetkilométer, a lakosainak száma pedig akkor a kétmilliót sem érte el.

Azóta 2,8 millióra emelkedett a Katarban élők száma, de csak 12 százaléka katari állampolgár, a nemek aránya a férfi vendégmunkások beáramlása miatt teljesen felborult, a nők a népesség nagyjából negyedét alkotják. Tehát van egy kis ország, amely több mint nyolcszor elférne Magyarországon, nincs nemzetközileg jegyzett labdarúgója, sporttörténelme, sem stadionjai, a nyári hőség elviselhetetlen, de a FIFA illetékesei szerint alkalmas világbajnokság lebonyolítására.

A szövetség engedményei 
A nyári tornából az időjárás miatt őszi, téli torna lett, a megszokott 32 napos eseményből 28 napos, a pályázatban szereplő tizenkét stadionból idővel négy eltűnt, vagyis a katariaknak elég volt nyolc stadiont „felhúzniuk”.

Más kérdés persze, hogy azok hogyan, milyen körülmények között épültek meg, hány emberi áldozatot követeltek. Mégis miért mondott igent erre a furcsa, bizarr ötletre a FIFA? Politika, üzleti és egyéni érdekek? A világnak azonban volt ideje elfogadnia, felkészülnie az első arab foci-vébére. Ha tágabban értelmezzük, valójában ez lesz az első nagy, az iszlám világ által megrendezett sportesemény: a 2022-es torna. Katarnak, az arab, iszlám világnak nem szabad elbuknia.

Dohában tehát sorsoltak. (A mezőny ugyan még nem teljes, a három kiadó helyre nyolcan pályáznak.) A kalapokat a március 31-i FIFA-világranglista alapján állították össze, és a beosztásból nyomban kiderült, hogy az idei vb-n nem lesz ún. halálcsoport.

Végül milyen csoportok születtek, valamint mit érdemes tudni a november 21. és de-cember 18. között esedékes huszonkettedik labdarúgó-világbajnokságról? Ez lesz az utolsó 32 csapat részvételével megrendezett torna, a 2026-os amerikai, kanadai, mexikói közös rendezésű vb-n már 48 válogatott szerepel. A 2022-esen nyolc csoportban zajlanak a csoportkörök, amelyeket 12 nap alatt „zavarnak” le. Ez azt jelenti, hogy minden egyes napra négy mérkőzés jut. A meccsek időpontjai nem ütköznek egymással, az első két fordulóban közép-európai idő szerint 11.00, 14.00, 17.00 és 20.00 órakor kezdődnek a találkozók, míg a harmadik körben és a kieséses szakaszban 16.00 és 20.00 órakor. A két helyosztót 16.00 órakor játsszák majd.

A mezőnyt a hazai katari mellett 13 európai, 5 afrikai, 4 ázsiai, 4 dél-amerikai, 3 észak-amerikai (CONCACAF-térség) válogatott alkotja, a maradék két helyről pedig az interkontinentális pótselejtező dönt júniusban.

A november 21-i nyitó meccset Katar és Ecuador játssza, de még aznap további három összecsapást is rendeznek: Szenegál–Hollandia, Anglia–Irán, Egyesült Államok–Wales/Skócia/Ukrajna. Sokan úgy vélik, az idei vb mezőnye harmatgyenge, és nem csak az Európa-bajnok olaszok hiányzása miatt. Az olyan alakulatok, mint a kanadai, katari, szaúd-arábiai, de még az ecuadori sem elég erősek és vonzóak, hogy nézők tízezreit/millióit ültessék le a helyszínen, a stadionokban, illetve a tévék elé. Katarnak a 2019-es atlétikai világbajnokságon is gondjai akadtak a nézőkkel, a dohai stadion kongott az ürességtől, a helyiek érdektelensége látványos volt.

foci vb
Fotó:  TASR
Csoportok

Az A csoportban Hollandia és Szenegál első pillantásra kimagaslik, az idei Afrika-bajnok ezúttal továbbjuthat, míg Katart hajthatja a bizonyítási vágy, Ecuador meg a kőkemény dél-amerikai selejtezőben negyedikként zárt. Anglia másodszor lép pályára a vb nyitó napján, először 1966-ban adatott meg neki, akkor a hazai rendezésű tornát megnyerte. Az angolok az amerikaiakkal eddig kétszer futottak össze a csoportkörben (1950, 2010), és egyik alkalommal sem nyertek. Az USA és Irán találkozója politikai okok miatt lehet érdekes, 1998-ban 2-1-re az irániak diadalmaskodtak.

A C jelű négyesben Messi és Lewandowski csatáját hozhatja a torna, a lengyelek négy éve pocsék focit produkáltak, a csoportkörben búcsúztak. A mexikóiak hiába jók, a nyolcaddöntőben szinte biztosan kiesnek. A franciák és a dánok negyedszer kerültek egy csoportba.

Első alkalommal 1998-ban, utoljára 2018-ban. A végeredményre emlékszünk. 2002-ben Franciaország címvédőként egy pontot szerzett, Dánia csoportelsőként jutott tovább. Ezúttal? A négy évvel ezelőtti csoportjuk kísértetiesen emlékeztet a mostanira, Peru vagy Ausztrália ismét ott lehet a négyesben.

A csoportkör rangadóját az E csoportban játsszák: Spanyolország–Németország. A két gárda ötödször csaphat össze egymással világbajnokságon. Két német siker mellett egy spanyol győzelem és egy döntetlen a mérleg. Az F jelű négyesben a vb-ezüstérmes Horvátország a világbajnoki harmadik Belgiummal találkozik, de a belgák marokkóiak elleni harca is érdekes lesz, főleg a Belgiumban élő marokkóiak miatt. Kanada 1986 után második alkalommal szerepel világbajnokságon. A vb egyetlen újonca Katar. A G csoport a D-nél is kísértetiesebben hasonlít a 2018-as torna E jelű kvartettjére, akkor Kamerun helyén Costa Rica szerepelt.

Vajon mire lesznek képesek az ötszörös világbajnok brazilok? A H csoportban a portugálok és az uruguayiak összecsapása tűnik ígéretesnek, és e két csapat továbbjutása a legvalószínűbb.

Ronaldónak és Messinek is ez lehet az utolsó vb-je. Alkothatnak ezen a tornán valami emlékezeteset az ázsiaiak vagy az afrikaiak? Marad a két évtizede tartó európai hegemónia, vagy valamelyik dél-amerikai gárda szerzi meg a világbajnoki címet? 

A 2022-es katari világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
B csoport: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales/Skócia/Ukrajna
C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
D csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Peru/Ausztrália/Egyesült Arab Emírségek
E csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica/Új-Zéland
F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

Megjelent a Magyar7 2022/14. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.