2022. december 7., 14:48

Az arab világ egységesen ünnepelte Marokkó negyeddöntőbe jutását

Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutott a katari világbajnokságon.

Marokkó
Fotó: TASR/AP

Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat,

akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették.

Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a spanyolok felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak.

Az arab világ vezetői dicsérő üzeneteket küldtek a marokkói labdarúgó-válogatottnak.

Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket

-  írta Twitteren Ránija jordán királyné.

Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is.

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el.

Sok marokkói él ma Spanyolországban, így spanyol földön nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzést követően. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Tamím bin Hamád ász-Száni, Katar emírje az al-rajjani Egyetemvárosi stadionban nézte végig a mérkőzést, és marokkói zászlóval jelezte, hogy melyik félnek szurkol.

A gratulálók között volt Moktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető, Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji emír, Nadzsib Mikáti libaboni, és Abdulhamid Dbeibah líbiai miniszterelnök.

A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.