Átalakul a szlovák sportközvetítés piaca?

2021. május 7., 16:43
Rajkovics Péter

Folyamatosan átalakulóban van a sportot közvetítő tévécsatornák kínálata Szlovákiában. Új adók jönnek, régiek mennek, miközben a kábelszolgáltatók éppen ezek révén próbálnak ügyfeleket szerezni. Az idei év ebből a szempontból fontos változásokat ígér, hiszen a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia is nagy érdeklődésre tarthat számot.

rtvs
Fotó: TASR
A közszolgálati televízió épületei

Igaz, mindkettő esetében a közvetítési jogokat a közszolgálati csatorna birtokolja, amely nagy dobásra készül. Már néhány éve készülődik, hogy sportcsatornát indít. A szükséges beruházások már évekkel ezelőtt elindultak, a kezdést a tavalyra tervezett foci-Eb-re szerették volna időzíteni, ám azt elhalasztották. A koronavírus-helyzet miatt pedig az RTVS új adója sem indult el.

Régi emlékek

A nagy megfontoltság ezen a téren nem véletlen, hiszen a sportkedvelők emlékezhetnek arra, hogyan végezte a 2008-as pekingi olimpia idején indult köztévés sportadó. Csupán két évig működött egy olyan piacon, amelynek jóval kevesebb szereplője volt, mint a jelenleginek.

Ebből adódóan a felkészülésre is nagyobb figyelmet szenteltek. Kérdés, mikor indul az adó, és milyen közvetítéseket tud majd felkínálni a nézőknek. Az ugyanis világos, hogy a köztelevízió a szlovák labdarúgó-bajnokság élvonaláról már lemaradt.

A Fortuna Liga televíziós közvetítésének jogait három évre a Markíza csoport vásárolta meg. Ennek a megegyezésnek köszönhetően a bajnokság minden mérkőzése megtekinthető a VOYO streamingszolgáltatón, ahol a bajnoki sorozat 192 találkozója válik elérhetővé. Minden fordulóból két találkozót a Dajto vagy a Nova Sport csatorna közvetít. A tévés mérkőzéseket legalább 9 kamerával fogják rögzíteni, és stúdióbeszélgetések, felvezetőműsorok is készülnek hozzájuk. A közvetítési jogok egyébként a közzétett információk alapján rekordösszegért keltek el, s a nézők heti összefoglalót és a bajnokságot elemző talkshowt is láthatnak az együttműködésnek köszönhetően.
Továbbra is magyarul!

Jó hír a felvidéki szurkolók számára, hogy amint azt lapunk megtudta, a dunaszerdahelyiek több találkozója, ahogy eddig is, továbbra is látható lesz a magyar közszolgálati televízióban. „Az MTVA közvetítéseit nem érinti a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Fortuna Liga közvetítési jogainak jogtulajdonosi váltása.

Az MTVA szerződése az FC DAC mérkőzéseire vonatkozóan jelenleg a 2021/22-es szezon végéig szól”

– tudtuk meg a magyar köztévétől.

Növekedő konkurencia

A szlovák köztévé viszont az egyik nagy érdeklődésre számot tartó bajnokságról lecsúszott. A jégkorong ugyan még náluk maradhat, de egy önálló sportcsatorna esetében a műsoridő kitöltéséhez további bajnoki küzdelmekre is szükség lesz.

Ahogy korábban is, vélhetően ezután is igyekeznek más, kevésbé „futtatott” csapatsportokra összpontosítani, vagy a szlovák sikersportágakat részletesebben bemutatni.

Ezen a területen is vannak azonban piaci ellenfelek, mert a lehetőséget már többen felfedezték. Igaz, az RTVS infrastrukturális és pénzügyi háttere a sportágak számára is vonzó lehet.

Egyelőre kevés információ látott napvilágot a csatorna kapcsán, utoljára a nyári olimpiai játékokat említették lehetséges indulási időpontként. Az biztos, hogy jelentős változásokra számíthatunk a tévés piacon, mert a Markíza vásárlása a foci területén a többieket is lépésekre fogja ösztönözni. A JOJ berkeiben is új sportcsatorna indításáról lehetett hallani, valamint közvetítési jogok vásárlásáról.

A nagy vesztes

A múlt héten az is kiderült, hogy jelentős rés alakult ki a piacon. Az Orange Slovakia ugyanis bejelentette, hogy június végével megszűnnek Orange Sport néven futó sportcsatornái, amelyeken a szlovák labdarúgó élvonal mellett a Bajnokok Ligája mérkőzései is követhetők voltak.

Egyébként sokakat bosszantott a mobilszolgáltató üzletpolitikája, melynek a csatornáit magas áron és csak saját csomagjain belül lehetett követni. Ennek meg is lett az eredménye, mert az információk szerint a három évig működő projekt nagy bukást jelentett gazdaságilag.

Azt már tudjuk, hogy a Fortuna Ligával mi lesz a jövőben, de a Bajnokok Ligája közvetítési jogai egyelőre nem tisztázottak, bár több változat is szóba került.

Elképzelhető, hogy több helyen is elérhetők lesznek a mérkőzések, mint az már korábban is előfordult. Így a néző lehetne a nyertes, aki, ha nem is minden mérkőzést, de legalább egyet akár a közszolgálati adón is elérhetne. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy az RTVS számára presztízs lenne a BL-közvetítések visszaszerzése a sportadó miatt is. Igaz, az anyagi lehetőségeikről kevés információnk van.

Merre tart a piac?

A teljes piacot nézve azt látjuk, hogy a nemzetközi adókon túl (mint az Eurosport) a hazai szinten erős adók leginkább a telekommunikációs csatornákhoz köthetők, akik így akarják a pozíciójukat erősíteni és egyúttal kihasználni üzleti modelljük előnyeit.

Ebben az esetben nem a nézettség a legfontosabb szempont, hanem az előfizetők számának a növekedése, amely havi szinten bevételt termel.

Azt viszont már a Markíza focis próbálkozásai is mutatják, hogy ezen a téren Szlovákiában is az online, fizetős sportközvetítések felé szeretne haladni a világ. Az Orange is próbálkozott ezzel, mobilszolgáltatóként minden esélye meg is volt, hogy erős legyen, de az eredmény lesújtó volt. Kérdés, mit hoznak az új csatornák.

Megjelent a Magyar7 2021/18. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!