Ásványi Balázs: elmondhatatlan érzés egy Eb-n pályára lépni, mikor a hazádért játszol

Ondik Gábor 2019. augusztus 13., 07:46

A szlovák másodosztályban szereplő komáromi KFC együttese a szezon végéig kölcsönvette a Puskás Akadémia tehetséges utánpótlás válogatott kapusát, Ásványi Balázst. A fiatal hálóőr U17-es Európa-bajnokságon is szerepelt már a válogatottal és Komáromban is bemutatkozhatott: túl van élete első Slovan elleni derbijén is. A tehetséges labdarúgó készséggel nyilatkozott portálunknak.

Fotó: pfla.hu

Győrben láttad meg a napvilágot és a Gyirmót utánpótlásában nevelkedtél. Kérlek mutatkozz be a felvidéki focirajongóknak, mit érdemes tudnunk rólad, hogyan indult karriered?

Mielőtt Gyirmóton kipróbáltam volna magam, kis koromban nagyon sok meccsre jártam édesapámmal, otthon meg állandóan focimeccs ment a TV-ben, szóval akarva-akaratlanul is a labdarúgás szerelmesévé váltam.

A győri kaland után Felcsútra szerződtél, hogyan jött a lehetőség és mi volt a döntő tényező?

Egy U13-as bajnoki mérkőzésen figyelt fel rám a Puskás Akadémia kapusedzője, amit sajnos 1-0 ra ugyan elvesztettünk, de a teljesítményemmel sikerült felhívni magamra a figyelmet. A döntő tényező mindenképpen az volt, hogy fejlődni szerettem volna, és akkor a Puskas Akadémiánál jobb helyre nem is mehettem volna.

Mindössze 15 évesen debütáltál a magyar U17-es válogatottban, hogyan írnád le a bemutatkozásodat a nemzeti csapatban?

Természetesen nagyon boldog voltam. Egyrészt akkoriban az volt a legnagyobb célom, hogy fiatalként bekerüljek az U17-es válogatottba, másrészt annal megtisztelőbb dolog nincsen számomra, minthogy a hazámat képviselhetem.

Két éve szenzációs eredményt értetek el a válogatottal, Szélesi Zoltán irányítása alatt kijutottatok a horvátországi Európa-bajnokságra, ahol végül az hatodik helyen végeztetek. Milyen tapasztalatokat szereztél a tornán, és milyen érzés volt együtt szerepelni a nemzeti csapattal?

Hatalmas élmény és elmondhatatlan érzés volt egy Európa-bajnoksagon pályára lépni a magyar válogatottban. Ott tapasztaltam meg először igazán, hogy milyen az, amikor nem csak magadért vagy a csapatodért, hanem az egész országodért játszol.

Képgalériánk:
Fotó: pfla.hu

Ha külföldi és a magyar labdarúgásból kellene példaképet mondanod, kit említenél meg?

Őszintén mondva, nincs kimondottan a külföldi labdarúgásból példaképem, inkább minden játékostól próbálom eltanulni azokat a dolgokat, amik engem előre vihetnek. Magyarországon volt szerencsém egy rövid ideig a Puskás második csapatában együtt játszani Vanczák Vilmossal. Sosem fogom elfelejteni, milyen alázattal és szorgalommal állt hozzá minden edzéshez és meccshez.

Idén nyáron jött a komáromi lehetőség és a szezon végéig Felvidékre érkeztél vendékjátékra. Hogyan jött a KFC megkeresése?

Az egyik pillanatról a másikra, Vincze István keresett meg engem, hogy szamítanának rám.

A komáromi csapat tavaly a másodosztály ötödik helyén végzett. Milyen célokkal érkeztél Komáromba?

Természetesen szeretnék minél előrébb végezni a tabellán a csapattal. Szeretnék minél többet fejlődni egyénileg is, és segíteni a csapatot abban. hogy elérjük minden célunkat.

Hogyan jellemeznéd a játékstílusodat?

Nem szeretem saját magamat jellemezni, de annyit elárulhatok, hogy mindent megteszek a csapatomért és a győzelemért.

A szlovák másodosztály harmadik fordulójában a lila-fehérek színeiben első alkalommal szerepeltél tétmérkőzésen. Milyen érzés volt debütálni új csapatodban a felnőttek között?

Nagyon jó érzés volt. Sajnos a győzelem nem jött össze, de azon leszek, hogy a továbbiakban minél több megnyert meccshez segítsem a csapatot. 

Ha már Komárom, akkor Csallóköz egyik ékköve a dunaszerdahelyi DAC. Ha már itt vagy Komáromban, követed-e esetleg a DAC meccseit, illetve a felvidéki futball szerelmesei találkozhatnak-e veled DAC-meccsen a közeljövőben?

Természetesen követem a DAC eredményeit, bár sajnálatos módon még nem jutottam el meccsre. Régóta tervezem már, hogy kilátogatok egy DAC-meccsre, úgyhogy igen elképzelhető, hogy a közeljövőben ott leszek.

Második fellépésed a Komárom színeiben nem is sikerülhetett volna jobban, hiszen kapott gól nélkül zártad a Slovan B csapata elleni derbit és ráadásul elhoztátok a három pontot Pozsonyból. Hogyan élted meg életed első Slovan elleni derbijét, itt a Felvidéken?

Nagyszerű érzés volt ismét pályára lépni a KFC színeiben. Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a találkozót, ráadásul kapott gól nélkül. Személy szerint egész meccsen extázisban éreztem magam, élveztem a meccs minden percét. Remélem a jövőben még sok ilyen sikert érünk el a csapattal.

0 HOZZÁSZÓLÁS