2022. október 23., 16:33

Akik nem lesznek ott a világbajnokságon

Alig több mint négy hét múlva kezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság. Harminckét válogatott küzd majd a csoportkörben, de ahogy mindig, ezúttal is lesznek nagy hiányzói a tornának, közülük a legnagyobb, a 2021-es Európa-bajnok Olaszország.

Fifa World Cup 2022

Néhány nappal ezelőtt a labdarúgással foglalkozó 90min hírportál arról közölt cikket, hogy melyik az a tíz legjobb válogatott, amely a leginkább hiányozni fog az idei világbajnokságról.

A tizenegy nyelven olvasható portál az alábbi tíz csapatot nevezte meg: Algéria, Chile, Csehország, Kolumbia, Magyarország, Nigéria, Norvégia, Olaszország, Svédország, Ukrajna. Lehet ezzel a felsorolással vitatkozni?

Nézzük a tényeket! A legfrissebb, október 6-i FIFA-világranglista szerint a legjobb 32 válogatott közül 25 vesz részt a katari tornán, vagyis heten kimaradtak. A 90min ebből a hét gárdából hatot felvett a listájára, csak a huszonharmadik helyen álló Perut hagyta ki, Csehország (35.), Magyarország (36.), Algéria (37.) és Norvégia (42.) nincs a legjobb harminckettőben. És melyik az a hét alakulat, amelyik a ranglista alapján nem szerepel a legjobb harminckettőben? Íme: Ausztrália (38.), Kanada (41.), Kamerun (43.), Ecuador (44.), Katar (50.), Szaúd-Arábia (51.), Ghána (61.).

Nincs olyan vb, amely előtt nem merülne fel a selejtezők „elszabottsága”. A 2022-es tornára Európa 13, Dél-Amerika 4+1 helyet kapott – a plusz egy lehetőséggel nem éltek a dél-amerikaiak, Peru elbukta az Ausztrália elleni interkontinentális pótselejtezőt –, míg a 48 csapatosra bővülő 2026-os világbajnokságtól az afrikaiak, ázsiaiak, észak-amerikaiak és óceániaiak az igazi kedvezményezettek, az eddigi 4 és 5 válogatott helyett 8 és 9, Afrika esetében akár 10 csapat is kijuthat a vb-re. Globális selejtezőt kellene rendezni? Elméletileg megoldható, de a rengeteg utazás elég hamar véget vetne az ötletnek, a gyorsan és egy helyszínen lezavart selejtezők pedig elvennék az egész szépségét.

Ettől függetlenül lehet merengeni azon, hogyan maradhatott le egymást követő két vb-ről is Olaszország, úgy, hogy a két torna között Eb-címet szerzett?

Manciniék a selejtezők csoportmeccsei során egyszer sem szenvedtek vereséget, 8 mérkőzésen négyszer nyertek, és 13 szerzett mellett csak 2 gólt kaptak, a pótselejtezőn viszont Palermóban 0–1-re kikaptak Észak-Macedóniától. Ecuador és Uruguay ezzel szemben a 18-ból 6 meccset elbukott, mégis ott lesznek Katarban.

Az olaszok mellett hiányolhatjuk a világranglistán huszonötödik svédeket, a már negyvenegy éves Ibrahimovićcsal, valamint Emil Forsberggel együtt, ahogy a norvégokat a fiatal Erling Haalanddal, a cseheket Patrik Schickkel, de akár még az oroszokat és az osztrákokat is. Utóbbi két csapat a 33. és a 34. helyen áll a FIFA-világranglistán. A kolumbiai, perui és chilei válogatott a lista alapján jobb, mint az ecuadori, a vb-selejtezőkön ezt mégsem bizonyították. Egyiptom (39.) elsősorban Mohamed Szaláh, Algéria pedig Rijad Mahrez miatt érdekes, ami igazán különös, hogy Ghána csak a tizenegyedik legjobb afrikai alakulat a     FIFA szerint, Ázsiából és Észak-Amerikából azonban a legjobbak vesznek részt a vb-n.

Ha komolyan vennénk a világranglistát, akkor 16 európai, 6 dél-amerikai, 4 afrikai, 3 ázsiai és 3 észak-amerikai válogatott szerepelne Katarban.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.