2023. július 27., 09:01

Akad kihívója a csalódott Fradinak a bajnokságban?

Előre odaadható a magyar bajnoki cím a Ferencvárosnak? Vagy akad olyan csapat a 2023-2024-es idényben, amely meg tudja előzni a sorozatban öt bajnoki aranyat szerző Fradit a szezon végén? Július 28-án kezdődik az NB I, tizenkét klub, harminchárom forduló, Honvéd és Vasas helyett MTK és Diósgyőr, a többiek maradtak.

Ferencvárosi szurkolók
Ferencvárosi szurkolók
Fotó: MTI

A Ferencváros ugyan csúfosan leszerepelt a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ennek ellenére toronymagas bajnokesélyese az OTP Bank Liga új kiírásának. Meg lehet szorongatni a kilencedik kerületieket? Ha igen, melyik csapat lehet képes rá? Az FTC a harmincnegyedik magyar bajnoki címet zsebelte be az elmúlt idényben, és nehéz elképzelni, hogy 2024 májusában más alakulat végezzen a NB I élén. Az előző idényt 63 ponttal nyerte meg Sztanyiszlav Csercseszov csapata, míg a második helyezett Kecskemét hat ponttal kevesebbet szerzett.

A döntő különbségnek mindig a győzelmek száma bizonyul, a Fradi 19, a Kecskemét pedig 15 győzelmet aratott a harminchárom mérkőzés során. Mellesleg a 2022-2023-as szezon két legjobb csapata már az első fordulóban találkozik egymással, más kérdés, hogy az összecsapást áthelyezték szeptember 27-ére, vagyis mindkét klub összpontosíthat az európai kupaszereplésre.

A második fordulóból a Debrecen paksi vendégszereplését halasztották el, szintén szeptember 27-ére. Az ok ebben az esetben is az Európa Konferencia Liga, amelyben a DVSC érdekelt. A július 28-i, 20.00 órai nyitányon MTK-Paks meccset játszanak, másnap 18.00-tól DVTK-Puskás Akadémia, 20.15-től Újpest-Fehérvár összecsapásokat bonyolítanak le. Vasárnap este 20.00-tól ZTE-Kisvárda, 31-én pedig szintén 20.00-tól Debrecen-Mezőkövesd meccsek lesznek. A bajnokikat az M4 Sport élőben közvetíti. A bajnokság lebonyolításán nem változtattak, továbbra is háromszor találkoznak egymással a felek, az idei első Fradi-Újpestre a tizenegyedik fordulóban kerül sor (október 28.), míg az őszi idény december 16-ig tart (17 forduló), a tavaszi február 3-án rajtol, és május utolsó hétvégéjén fejeződik be.

A Transfermarkt szakportál 138 millió euróra becsüli az NB I-ben szereplő 345 játékos piaci értékét. A Ferencváros harmincnégy fős kerete 52 milliót ér, a Puskás Akadémia (29 fős keret) 11,6 milliót, a harmadik legtöbbet pedig még mindig a MOL-tól megszabadult (éppen fordítva!) Fehérvár ér (25 játékos) 9,8 millióval. A Paks ezúttal is kizárólag magyar játékosokból áll, de Szabó István Kecskemétje is csak két ukránnal, az MTK pedig négy külföldivel számol.

A Fradi becsült piaci értéke egy év alatt 11 millió euróval növekedett, a Kecskemété egymillióval, és rajtuk kívül csak a két újonc, az NB II bajnoka, a Diósgyőr, valamint az ezüstérmes MTK emelkedett, miközben a többiek visszaestek, legalábbis eddig.

A Fradi irányítását ideiglenesen Máté Csaba vette át, miközben röpködnek a lehetséges edzők nevei. A Fehérvárt azért lesz érdemes figyelni, hogy az elmúlt idényben pocsékul szereplő (tizedik hely) gárda ezúttal hogyan boldogul a MOL hátszele nélkül, vajon ismét a bennmaradásért küzd majd a csapat, vagy a dobogóért. Az ötödik MTK (7,5 millió euró) és a tizenkettedik Zalaegerszeg (6,3 millió euró) között 1,2 millió euró a különbség a játékosállományt illetően, vagyis a mezőny sűrű, a Kecskemét hiába lett ezüstérmes, a keret 6,5 milliót ér, amivel papíron ki kellene esnie. Összehasonlításképpen, a Niké Liga tizenkét klubja 75 millió eurót ér (317 játékos), a Slovan  15,7 milliót, a ZTE például az ötödik legtöbbet érő klub lenne Szlovákiában. A Puskás AFC-t ismét az első ötbe várhatjuk, ahogy a Debrecent is. Kik eshetnek ki? Mezőkövesd, Kisvárda, ZTE, vagy az újoncok?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.