2020. április 13., 21:15

Adorján Krisztián: ez a járvány teljesen átrendezi a jövőnket

Adorján Krisztián 2009-ben az MTK utánpótlásából került a Liverpool akadémiájára, majd a holland FC Groningen játékosa lett, 2014-ben aztán a Novara igazolta le. Jelenleg az olasz másodosztályban szereplő Virtus Entella csapatában rúgja a bőrt. A magyar játékossal telefonon beszélgettünk az olasz járványhelyzetről, de a jövőről, illetve a Liverpool meneteléséről is kérdeztük.

Fotó: dundalksport.ie

Jelenleg nagy a bizonytalanság Európában a koronavírus-járvány miatt. Te Olaszországban maradtál, ami a járvány európai gócpontjának számított pár héttel ezelőtt. Mi a helyzet, hogy érzed magad jelenleg Olaszországban?

Velem minden rendben van, a barátnőmmel és a kiskutyámmal vagyunk itt kint. Szerencsére nem kaptuk el a vírust,  az ismerőseink közül sem kapta el senki. Nyilván itt Olaszországban elég rossz a helyzet, de mindenkinek az az érdeke, hogy vigyázzon magára és minél nagyobb biztonságban legyen.

Mint ismert a Virtus Entella klubelnökénél kimutatták a vírust. Ez hogyan befolyásolta a csapat életét?Hogyan fogadtátok a hírt, hogy karanténba kell menetek?

Senki nem ijedt meg, mivel mindenki eleve már otthon volt karanténban. Két hétig egyáltalán nem lehetett kimenni a lakásból sem. Ezalatt az idő alatt mindenki azt figyelte, vannak-e tünetei. Nyilván az is érdekelt minket, hogy javult-e az elnökünknek az állapota, de szerencsére meggyógyult.

Te mit gondolsz, ez a járvány milyen hatással lehet az olasz focira?

Olaszországban már több alkalommal is előfordult, hogy klubok buktak meg, és újra kellett kezdeniük a negyedosztályban. Nyilván, egy ilyen nehéz helyzetben, amikor az élet megáll, és a klubok minden bevételüktől elesnek, de közben fizetni is kell a játékosokat, ez egy olyan helyzetet szül ami után nagyon nehéz lesz a kluboknak. Reméljük minél kevesebben fognak megbukni, vagy egyáltalán senki sem fog. Sajnos az benne van, hogy egy-két csapat nehéz helyzetbe kerül.

Jövőre lejár a szerződésed, van-e már elképzelésed a jövőről?

Igen, lejár a szerződésem, de elképzelésem még nincsen, mert ez a járvány és az egész helyzet teljesen felrúgta a jövőképemet, és nem is tudjuk,  mi fog történni.

Azt sem tudjuk, nyáron le kell-e játszani a bajnokságból megmaradt meccseket, vagy így lesz vége.

Most a csapatoknál sem az a legelső, hogy kiket akarnak igazolni, hanem az, hogy minden rendben legyen.

Maradnál-e továbbra is külföldön, esetleg opció számodra, hogy visszatérj Magyarországra?

Mindkettő opció számomra, meglátjuk honnan lesznek a legjobb ajánlatok, vagy ahol majd érzem, hogy a legjobban szeretnének. Aztán majd eldöntjük a családommal, hogy melyik a legjobb.

A klub színeiben 2018 decemberében egy emlékezetes mérkőzésen a Virtus Entella drámai büntetőpárbajban ejtette ki az élvonalbeli Genoát.  A 2x15 perces hosszabbítás hosszabbításában szerzett góloddal ikszre mentetted az összecsapást.  Milyen emlékekkel gondolsz vissza arra a meccsre?

Hát nyilván egy nagyon jó emlék, mivel a Genoát kiejtettük a kupából. Utolsó utáni másodpercben szereztem az egyenlítő gólt, aztán a büntetőt is sikerült berúgni. Ez egy olyan emlék, amire nyilván jó érzéssel gondol vissza az ember.

Külföldi pályafutásod során belekóstolhattál az ír, angol, olasz, holland, és albán fociba. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál külföldön?

Hálás vagyok, hogy ennyi mindent megtapasztalhattam.Olaszországban a taktika és a védekezés a legfontosabb, általában arra helyezik a nagyobb hangsúlyt, Hollandiában a focira, ami nagyon jó, élvezni lehet a játékot. Anglia a foci Mekkája, minden az erős fizikumról és a gyorsaságról szól, de igazából szeretik az igazi futballt és a technikát is. Én nagyon örülök neki, hogy ennyi helyen szerepelhettem a pályafutásom során.

Liverpool! Jelenleg a világ legjobb klubjáról van szó. Neked volt szerencséd Liverpoolban futballozni, hogyan emlékszel vissza ezekre az évekre?

Nagyon meghatározó éveim voltak ezek. Onnan kerültem fel a felnőtt futballba. Nagyon magas szintű edzőkkel és csapattársakkal dolgozhattam együtt és fejlődhettem. Mai napig nagyon szívesen gondolok vissza azokra az időkre.

Ha jól emlékszem a Wrexham elleni felkészüli mérkőzésen Steven Gerrarddal is pályára léphettél. Milyen emlékeket őrzöl arról a mérkőzésről?

Hát nagyon jó érzés, mikor Gerrarddal vagy Suárezzel szerepelsz egy csapatban, egy pillanatra elgondolkozol, ezek a játékosok voltak a szobádban a posztereken, most itt szerepelsz velük egy csapatban. Nyilván ez egy álom volt, ami valóra vált, nagyon hálás vagyok érte, örülök, hogy sikerült.

Mit gondolsz a vörösök BL-győzelméről és az idei menetelésről?

Csodálatos dolog volt a Barcelonát is legyőzni. Az anfieldi meccs az egy igazi liverpooli Bajnokok Ligája este volt. Olyan hátrányból jöttek vissza, amire szerintem még a Liverpool-szurkolók álmaikban sem gondoltak volna. A döntő már csak a hab volt a tortán. Ez egy gyönyörű év volt minden Liverpool-szurkoló számára

A külföldi karriered meccsei közül melyiket neveznéd meg, amelyikről a legszebb emlékeket őrzöd?

Ami emlékezetes volt számomra, az a Genoa ellen szerzett gólom, de a Groningenben, az első meccsem is emlékezetes marad számomra, ez volt az első meccsem kezdőként, rúgtam is egy gólt. Meg a kupában a Roma ellen, tudom, hogy kikaptunk, de nekem  akkor nagyon jól ment a játék.

Tavaly sikerült feljutnotok a másodosztályba, egy súlyos térdsérülés után sikerült visszatérned a csapatba. Mennyire volt nehéz időszak számodra?

Őszintén szólva, kevésbé, mint először gondoltam volna. Azt gondoltam, nagyon nehéz lesz, igazából egész nyáron itt voltam és edzettem. Amikor egyedül edzettem, egy nagyon jó fitnesz edzővel készülhettem.  Amikor visszatértem a csapatba, azt már nem élveztem annyira, mert ilyenkor sérülés után mentálisan hiába tudod, hogy megtudod csinálni, de sérülésből visszatérve mégsem mersz annyi kockázatot vállalni. Ez kicsit nehéz volt, de csupán edzés kérdése volt, hogy visszakerüljek a ritmusba.

Hogyan telnek foci nélkül napjaid, hogyan készülsz az esetleges folytatásra?

A csapattól kapunk edzésterveket, de szoktunk a csapattal videón is edzeni. Futni nem lehet kimenni, meg semmi hasonlót, tehát korlátozott körülmények között készülünk a folytatásra.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.