A videóbíró meghozza a magyar foci feltámadását?

Száraz Dénes 2019. május 15., 16:10

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke még a múlt hét pénteki küldöttközgyűlésen bejelentette, hogy már döntöttek a videóbíró bevezetéséről Magyarországon, de kell még egy kis gyakorlás, mielőtt élesben is használni fogják.

Fotó: TASR

 

Nos, a komoly döntést megerősítendő az NB1 szombati, utolsó előtti fordulójának történése a Honvéd-Diósgyőr mérkőzésen. Történt ugyanis, hogy a bennmaradásért küzdő Diósgyőr egy szabadrúgásból az ellenfél tizenhatosán belűre ívelte a labdát, amit Diallo, a hazaiak játékosa két kézzel megfogott, és a játékvezető habozás nélkül tizenegyest ítélt. A rúgás pillanatában ugyanis egy nézőtérről felcsendölő sípszó tévesztette meg a szegény játékost, aki joggal gondolhatta, hogy a játékvezető visszarendelte a szabadrúgást. A játékvezető hajthatatlan volt, a büntetőből gól született! Nagy valószínűséggel az idegenben megszerzett egy diósgyőri pont a csapat bennmaradását és az MTK kiesését eredményezi majd.

 

Ezek szerint akkor tényleg óriási szükség van a videóbíróra a magyar labdarúgó bajnokságban is? Nos, nem tudom....Nem is olyan régen még három, csak feketében (és nem kanári színekben) pompázó játékvezető is sok volt a pályán, valamelyiket mindig elküldte valahova a közönség! Igaz, akkoriban az egész nézőtéren „hozzáértő” játékvezetők szurkoltak.... Aztán jött a partvonalra a hosszabbítás- és cseremutogató-táblás negyedik bíró, majd a két alapvonalra az ötödik és hatodik, a magamutogatók! Meg az antennák a bírók fülébe (ezért nem hallhatta például a bíró a Honvéd-Diósgyőrön a nézőtéri fals sípszót), aztán jött a borotvahab a szabadrúgásoknál a labda és a sorfal elé. Minden bajnoki meccsen van egy MLSZ küldött is, aki a mérkőzésről jelentést készít, ő már a hetedik hivatalos ember, aki a játék tisztaságát felügyeli a mérkőzéseken. Ha ehhez a héthez hozzáadjuk mondjuk, a három videóbírót, mert egy nem elég, kettő vitás kérdésben nem tud döntést hozni, ezért kell legalább három, és már rögtön tízen lesznek: egy főbíró, két partjelző, egy oldalvonal bíró, két alapvonal bíró, egy hivatalos MLSZ- küldött és a három videóbíró. Egy híján ott a harmadik csapat, a bírói a meccsen!

 

Bár egyelőre az MLSZ nem közölt a részleteket a videóbíró bevezetéséről, mégis valószínűnek tűnik, hogy csak az első osztályban tervezi. Az m4sport.hu a forduló minden mérkőzését élőben közvetítik, így Budapestről egy nagy stúdióból a 36 videóbíró (egy meccsen három) nyomon követheti a mérkőzéseket, és odaszólhatnak vitás esetekben a játékvezetők fülére. A technika tehát adott minden olyan meccsen, amit a tévé is közvetít. A megyei bajnokikon egyelőre még várni kell a videóbírókra!

 

Talán nem is olyan nagy baj ez, a megyei derbiken láthatunk még igazi focit, mert a videóbíróval a foci lényege vész oda, a spontaneitás! Megölik vele a játékot! Az itt és most varázsát! Kizárják a tévedés lehetőségét is, amely a játék szerves részét képezi! Műbírók fújnak majd műfüvön, műközönség előtt, amely nem mer majd őrjöngeni a gólokat követően, mindenki csöndben a bírót fogja figyelni, hogy nem kap-e a füléhez. Elvész a focisták gólöröme és bánata is! A gólnál minden játékos a szeme sarkából a bírót fogja lesni. Késleltetett coitus, műölelések, esetenként visszavont férfias csókok!

 Nézzünk viszont egy olyan esetet, hogy a partjelző felemelt zászlójával beinti a lest, a védők emiatt leállnak, a csatár mégis berúgja a labdát a hálóba. A játékvezető a partjelzője intése alapján befújja a lest, sőt sárgát is ad a csatárnak amiért sípszó után a kapuba lőtt. De aztán jön a jelentés a fülébe a videóbíróktól, hogy mégis szabályos a gól, megadja, sőt visszavonja a csatár sárgáját is. De mi lesz a védőkkel, akik a partjelző intése miatt nem avatkoztak játékba, és hagyták gólt rúgni az ellenfél játékosát? 

Vessenek meg, nekem ebben a csodálatos játékban valahogy mindig idegenszerű lesz ez az újítás!

0 HOZZÁSZÓLÁS