2023. november 29., 17:17

A német és a francia válogatott jelenti a foci jövőjét?

Eb-döntő után vb-döntő, a francia és a német válogatott csap össze az indonéziai U17-es labdarúgó-világbajnokság fináléjában. Ugyanez a két csapat találkozott az idei Európa-bajnokság döntőjében is, a budapesti Hidegkuti Nándor Stadionban gól nélküli döntetlen után a németek nyertek tizenegyespárbajban 5-4-re.

u17 vb
Fotó: fifa.com

A franciák egy világbajnoki címmel (2001), a németek csak egy döntős szerepléssel (1985) rendelkeznek az U17-es labdarúgó-világbajnokságokról. Franciaország azt a Nigériát verte meg huszonkét éve, amely öt vb-arannyal a legsikeresebb válogatott a tizenhét éven aluliak kategóriájában, viszont a 2023-as tornáról hiányzott, míg Németország még mint Nyugat-Németország (NSZK) szerepelt az első U17-es vb-n, amelynek Kína adott otthont, és Nigériától szenvedett vereséget a döntőben. Az idei májusi, júniusi magyarországi Európa-bajnokságon a németek tehát diadalmaskodtak, az indonéziai világbajnokságon az egyik csapat veretlenül lehet a világ legjobbja, bár az is igaz, hogy a vesztes alakulat akár veretlenül is lehet ezüstérmes. Mindkét csapat pontveszteség nélkül jutott tovább a csoportjából, a franciák a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel léptek a következő körbe, a németek győzelemmel.

A 2023-as vb-n huszonnégy válogatott vett részt, Ázsiát és Európát 5-5, Afrikát, Észak- és Dél-Amerikát 4-4, Óceániát 2 válogatott képviselte, a torna helyszínéül pedig négy stadion szolgált (Jakarta, Surabaya, Bandung, Surakarta). A november 10-én kezdődött világbajnokságon az öt európai gárda közül csak a lengyel nem jutott tovább a csoportkörből – a D jelű négyesben pont nélkül az utolsó helyen végeztek –, míg a többiek csoportelsőként jutottak a nyolcaddöntőbe, Marokkó és Argentína volt a további két csoportgyőztes.

Az angolok a legjobb tizenhat között kiestek az üzbégektől, a november 24-i és 25-i negyeddöntőben afrikai, dél-amerikai és európai párosokat találtunk, a negyedik mérkőzésen ázsiai-európai párharc jött össze.

Németország Paris Brunner góljával 1-0-ra legyőzte Spanyolországot, Franciaország Ismail Bouneb találatával szintén 1-0-ra Üzbegisztánt, Mali pedig ugyancsak 1-0-val búcsúztatta Marokkót, a gólt Ibrahim Diarra jegyezte. A legnagyobb figyelmet talán az Argentína-Brazília összecsapás kapta. Diego Placente alakulatában Agustín Ruberto minden meccsen betalált, és 5 találattal vezette a góllövőlistát. A jakartai találkozón azonban Ruberto a háttérbe szorult, a főszerepet a csapatkapitány, a River Plate másik játékosa, Claudio Echeverri vette át. A jövő Messijeként emlegetett tízes brillírozott, hármast vágott a nagy riválisnak, és a remek meccsen 3-0-s győzelmet arattak az argentinok. Brazília a második legeredményesebb a tizenhetesek között négy vb-címmel (az utolsó, 2019-es hazai tornán is a brazilok nyertek, a 2021-es vb elmaradt a járvány miatt), Argentína viszont még a döntőig sem jutott el.

Az eredetileg Perunak odaítélt, majd idén tavasszal a dél-amerikaiaktól visszavett torna érdekes utakon jutott el Indonéziáig, ahhoz az országhoz, amely ebben az évben az U20-as vb-nek adott volna otthont. A november 28-i surakartai elődöntők első párharcát Argentína és Németország alkotta.

Mindkét oldalon a legjobb gólvágók játszották a főszerepet: Brunner (Dortmund) góljára Ruberto kétszer is válaszolt az első félidőben, majd az argentinok védelmi hibáit kihasználva ismét Brunner talált be,  Max Moerstedt (Hoffenheim) a 69. percben 2-3-ra változtatta az állást, Ruberto pedig a 97. percben egyenlített 3-3-ra. Mivel a tizenheteseknél nincs hosszabbítás, azonnal következett a büntetőpárbaj. A dél-amerikaiak első két rúgója – Echeverri is – kihagyta, Christian Wück alakulatában csak egy hibázó akadt, ezért 2-4-gyel Németország jutott a december 2-i, surakartai döntőbe.

A másik elődöntőben Franciaország és Mali csapott össze. Az afrikaiak az első félidő ráadás perceiben szereztek vezetést a csapatkapitány, Ibrahim Diarra találatával. Majd jött az 55. perc, és Souleymane Sanogo brutális belépője, némi videózás után a játékvezető kiállította a mali védőt. A megítélt szabadrúgásból, beívelés után Yvann Titi egyenlített az 56. percben, majd a 69. percben Bouneb szabadrúgásgóljával fordított Jean-Luc Vannuchi csapata, és 2-1-es győzelemmel bejutott a fináléba – 2019-ben Brazília és Mexikó mögött bronzig jutott Franciaország. Mali a 2015-ös elbukott döntő, a 2017-es negyedik hely után december 1-jén a surakartai bronzmérkőzésen azzal az Argentínával játszik, amely eddig három bronzéremmel, valamint két negyedik helyezéssel rendelkezik a tizenhét éven aluliak világbajnokságáról. Ruberto 8 góllal vezeti a góllövőlistát, megelőzve az 5 gólos Echeverrit, Brunner, Moerstedt és Diarra 4 gólt szereztek eddig, ahogy a brazil Kauã Elias, a japán Takaoka Rento és az üzbég Amir Szaidov is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.