2021. augusztus 29., 18:48

A magyar válogatott újonca a Ma7-nek: Az, hogy a saját nemzeted képviselheted, minden sportoló álma

Bő másfél éve igazolt a lengyel élvonalba Tamás Márk a Diósgyőrtől. Az eltelt időszakban stabil kezdője lett a lengyel gárdának, a 27 esztendős védőre Marco Rossi szövetségi kapitány is felfigyelt és behívta a magyar válogatottba. A komoly rutinnal rendelkező védőt a válogatott meghívóról, a klubcsapatáról és persze az európai kupaszereplésről is kérdeztük.

tamás márk
Fotó: slaskwroclaw.pl

Gratulálok, először kaptál meghívót Marco Rossitól. Mi volt az első reakciód, mikor megtudtad, ott lehetsz a soron következő vb-selejtezőkön?

Természetesen óriási örömmel töltött el. Aki sportol, az tudja, hogy mindenkinek nagy álma, hogy a címeres mezt magára húzhassa. Kellett idő amíg felfogtam, mi is történt.

Az elmúlt időszakot figyelembevéve mondhatjuk, rászolgáltál erre a meghívóra. Hogyan tekintesz vissza az elmúlt másfél évre?

Úgy gondolom, jó döntést hoztam, hogy a Slaskhoz igazoltam. Jól érzem magam a csapatban, illetve a városban is. Örülök neki, hogy úgy tudtam játszani, hogy ezzel felhívjam magamra a figyelmet. Ez volt az elsődleges cél amikor kiigazoltam Lengyelországba.

Miben sikerült a legtöbbet fejlődnöd és előrelépned?

Sok mindent tanultam kint, más a légiósélet, mint amikor otthon játszik az ember, de mindig is szerettem a kihívásokat. Igazából nem tudnék kiemelni egy dolgot, miben fejlődtem, úgy általánosságban mindenben sikerült előrelépnem, fizikálisan, technikailag és taktikailag egyaránt.

A wroclawi csapattársak mit szóltak a válogatott meghívóhoz? Mint ismert, a lengyelekkel vagyunk egy csoportban, ez mennyire volt beszédtéma nálatok?

Örült neki mindenki, gratuláltak is. Természetesen az ebédet én álltam edzés után, hiszen nekik is köszönhetem részben a meghívót. Ez minden alkalommal beszédtéma, főleg azért, mert ők bennünk látják az ellenfelet a második hely megszerzéséért.

Minden játékos álma, hogy saját hazáját képviselje a címeres mezben. Számodra mit jelentene a magyar válogatottban pályára lépned?

Igazából mindent. Minden sportoló álmodik arról, hogy egyszer saját hazáját képviselheti. 

A jelenlegi keretben van több olyan futballista, akiket jól ismersz, akikkel már együtt is futballoztál. Milyen célokat fogalmaztál meg magadban a meghívót követően, amit szeretnél megvalósítani?

Az elsődleges célom, hogy hasznos tagja legyek a keretnek és sikerüljön a debütálás.

Az idei szezonban a Konferencia Ligában is pályára léphettél a klubcsapatoddal, ráadásul győztes gólt is szereztél az észt Paide ellen. A csoportkörbe végül nem sikerült bejutnotok, de hogyan élted meg az európai kupaszereplést, milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Nagy tapasztalat volt számomra a nemzetközi szereplés. Sajnáljuk, hogy nem sikerült bekerülni a csoportkörbe, de így legalább meg van az idei évre is a cél. A gól az már csak a hab volt a tortán.

A bajnokságban a Poznan mellett már csak a Wroclaw nem szenvedett vereséget, milyen célokkal vágtál neki az idei szezonnak?

Az idei szezonban is az első 4 hely valamelyikének a megszerzése a célunk.

A Cracovia elleni rangadón kiállítottak, majd pár mérkőzésre eltiltottak. Magad kérted a csapat edzőjét, hogy a Wroclaw B csapatában szerepelhess. Miért döntöttél így?

Legfőbb oka az volt, hogy ne maradjon ki a meccsterhelés a lábaimból. Ezért kértem külön, ha van rá lehetőség, akkor szeretnék játszani.

Rajtad kívül a lengyel élvonalban csak egy magyar futballista szerepel, Vida Kristopher a Piast Gliwice színeiben. Tartod-e esetleg a kapcsolatot Krisszel, aki mellesleg jó formában kezdte az idényt?

Igen, jóban vagyunk a magánéletben is, szoktunk találkozni, együtt vacsorázni. Örülök neki, hogy jól kezdte a szezont, gratuláltam is neki, bár a múltkori meccsen inkább megdorgáltam, hogy miért ellenünk kellett gólt szereznie.

Már jó másfél éve futballozol a lengyel élvonalban. Milyen különbséget neveznél meg a magyar és a lengyel bajnokság között?

Fizikálisan jobban igénybe van véve az ember, nagyon sok a párharc, mindenki a támadó focit preferálja, magas letámadással. Ez az, amit elsőre nagy különbségként neveznék meg.

Megosztás
Címkék