2021. szeptember 3., 16:37

A magyar külügyminiszter videóban mutatott görbe tükröt az angol bírálóknak

Az Európa Bajnokság döntője előtt a Wembley-stadionban készült videóval reagált Szijjártó Péter a magyar–angol világbajnoki selejtezőn a Puskás Arénában, a magyar drukkerek viselkedését érő bírálatokra; a felvételt a külgazdasági és külügyminiszter pénteken tette közzé a közösségi oldalán.

Utóhangok
Az eredmény lehangoló volt
Fotó: MTI
Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt« – írta posztjában a miniszter, hozzátéve: „az angliai felvételen az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?” 

– tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

A brit sajtóban megjelent egyöntetű elítélés mellett megszólalt Boris Johnson miniszterelnök is, aki tweetjében „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az angliai játékosokat rasszista támadások érték Magyarországon. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy „tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból”.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Brdo pri Kranjuban reagált a brit miniszterelnök szavaira, ahol az EU-tagországok külügyminisztereinek informális tanácskozásán vesz rész. Szijjártó Péter a közmédiának nyilatkozva elmondta:

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Boris Johnsonnal baráti kapcsolatot ápolunk, hiszen együtt szolgáltunk viszonylag hosszú ideig külügyminiszterként. Ezért minden tisztelettel a miniszterelnök irányában mondom azt, hogy egy ilyen súlyos kérdésben a kettős mérce alkalmazásától végre el kellene tekinteni."

A miniszter emelett leszögezte:

a kettős mérce alkalmazása sem a politikában, sem a sportban nem helyes.

A csütörtök esti mérkőzésen az angol válogatott tagjainak elmondása szerint a magyar drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmusellenes gesztusként fél térdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd az angol gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.