2024. március 31., 15:29

A labdarúgásba is betörhet az AI?

A szemünk láttára írhatja át az AI, vagyis a mesterséges intelligencia a futballt, egyre több csapat használja ki ugyanis az ebben rejlő lehetőségeket.

Mesterséges intelligencia
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Veszélybe kerülhet ezzel a labdarúgás? Teszem fel kezdésként a kérdést. Egyértelmű válasszal erre még nem lehet szolgálni, annyi biztos, hogy egyre több klub veszi igénye a mesterséges intelligenciát bizonyos funkciók elvégzésére.

Szögletrúgások elemzése

Nemrégiben szereztem tudomást arról, hogy az angol bajnoki címért versenyben lévő Liverpool is elkezdte használni az AI-t. Szoboszlai Dominik csapatának a szögletrúgásokban segíthet, pontosabban a mesterséges intelligencia rajzolhatja meg a Liverpool szögleteit. Az olvasónak valószínűleg ez még nem sok mindent mond, így megpróbálom röviden elmagyarázni.

A Google DeepMind és a Liverpool közel három éve dolgoznak közösen a TacticAI elnevezésű mesterségesintelligencia-modell fejlesztésén, amely adatokat gyűjt, és így segít a csapatnál dolgozó pontrúgás-specialistáknak kidolgozni az egyes variációkat, illetve felkészülni az ellenfelek szögleteinek kivédekezésére.

A rendszer a bevitt adatok alapján jósolja meg például a szögletek valószínűsíthető kimenetelét. A leírtak alapján arra következtethetnénk, hogy a pontrúgásokért felelős szakemberek munkája lényegében feleslegessé válna. Petar Velickovic, a Google DeepMind munkatársa azonban ezt másképp látja.

Határozottan támogatjuk az olyan mesterségesintelligencia-rendszereket, amelyek felerősítik az emberi képességeket, és több időt hagynak nekik a munkájuk kreatív részére, nem pedig egy olyan rendszert, amely helyettesítené őket”

– jegyezte meg.

Tehetségek felkutatása

Ahogy pörgetem tovább a világhalót egy egészen elképesztő dologba botlottam. Hamarosan az AI választhatja ki a kluboknak a számukra megfelelő futballistát. Tehát a játékosmegfigyelők munkája is feleslegessé válhat? Ezen esetben egy londoni technológia vállalat által fejlesztett aiScout elnevezésű alkalmazásról van szó.

Ennek lényege, hogy a fiatal tehetségek a profi klubok által létrehozott próbákon, feladatokon vehetnek részt, az erről készített videofelvételeket pedig feltölthetik az erre létrehozott rendszerbe. A játékosok teljesítményét a mesterséges intelligencia automatikusan pontozza, az értékeléseket pedig a klubok számára is hozzáférhetők, amelyek így könnyebben dönthetnek egy-egy játékos átigazolás a kapcsán.

Az angol első osztályból ezidáig két klub, a Chelsea és a Burnley vette igénybe az alkalmazást, jelenleg azonban csupán náluk is a próbaverziók tesztelése zajlik.

Ahogy láthatjuk, az AI a taktikai felkészülés mellett az átigazolásokba is egyre nagyobb szerepet kap, és hol van még a vége. Valószínűsíthető, hogy hamarosan a mérkőzéselemzésekben is egyre nagyobb szerephez juthat, így nem csupán a taktikai felkészülésért felelős szakemberek, hanem az edzők munkája is veszélybe kerülhet.

Hiába nyugtatják a szakemberek a futballvilágot, minden jel arra utal, hogy a mesterséges intelligencia, mint minden más területen, úgy a labdarúgásban is hatalomátvételre készül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.