2024. július 9., 12:40

A kontrasztok csatája, avagy Spanyolország-Franciaország - ELŐZETES

Ma este játsszák a labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjét, ahol Spanyolország Franciaországgal küzd meg a berlini fináléba való tovább jutásért. 

 

Foci Eb 2024
Fotó: TASR

Óriási összecsapásra van kilátás a müncheni Allianz Arénába, nem lennék meglepve, amennyiben éjszakába nyúló mérkőzés szemtanúi lennénk. A két csapat formája és eddig mutatott játéka alapján a spanyolok tűnnek esélyesnek, a franciákat azonban sosem szabad leírni.

Didier Dechamps együttese úgy jutott a legjobb négy közé, hogy az eddig lejátszott öt találkozójukon mindössze három gólt szereztek, ebből Mbappé volt egy alkalommal büntetőből eredményes, illetve két öngól született, tehát akcióból még nem szereztek gólt az idei Eb-n. A franciák az angolokhoz hasonlóan nem játszanak látványos futball, ha helyzetbe is kerülnek, azokat rendre elpuskázzák.

A sikerük kulcsa a biztos védelemben rejlik, a torna során ezidáig mindössze egy alkalommal vették be az ellenfelük a kapujukat. 

Mindemellett a támadójátékokukat sem szabad teljesen leírni, az olyan klasszisok mint Mbappé, Griezmann vagy Dembelé bármikor képesek villanni, amivel eldönthetnek egy-egy találkozót

A másik oldalon ott vannak a spanyolok, akik a franciák szöges ellentétei. Domináns, támadó focival rukkaltak elő az idei tornán, szinte minden ellenfelüket lemosták a pályáról. Legutóbb a végső győzelemre is esélyes németeket búcsúztatták, ami óriási lépésnek számított a végső győzelem felé vezető úton.

Luis de la Fuente csapatának erőssége elsősorban a támadóiban rejlik, a Lamine Yamal-Nico Williams duóval még a francia védők baja is könnyen meggyűlhet. Ettől a két játékostól várják elsősorban az áttörést, a különbséget, mely a spanyolok javára döntheti el a párharcot.

A védelmük lehet az egyetlen gyengepontjuk, de la Fuente a franciák ellen az eltiltott Le Normand-Dani Carvajalra duóra nem számíthat, Nacho Fernandez pedig kisebb sérüléssel bajlódik, így az ő játéka is kérdéses. Ez az egyetlen pontja a spanyol válogatottnak, ahol valóban sebezhetőek, és szinte biztos vagyok benne, hogy a franciák erre fogják építeni támadójátékukat. 

A kérdés adott, számíthatunk-e látványos futballra, ami a spanyolok eddigi mérkőzéseit jellemezte, vagy a franciák passzív, elsősorban stabil védekezésre építő játéka meg fogja ölni azt. Ha tippelni kellene, a spanyolok mellett tenném le a voksomat, ma éjfél körül azonban már minden bizonnyal okosabbak leszünk. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.