2021. október 1., 12:02

A britek szerint már a cseh gyerekek is rasszisták

Rossz estéjük volt tegnap a skót fővárosi szurkolóknak, mert mindkét glasgow-i csapat kikapott az Európa-ligában. A Celtic a Ferencváros csoportjában odahaza vesztett 4-0-ra a Bayer Leverkusen ellen, a Rangers pedig Prágában 1-0-re maradt alul a Spartával szemben. Ez utóbbi meccs viszont több dolog miatt is emlékezetes marad.

sparta rangers
Fotó: TASR
Ahogy a mérkőzés kezdődött...

A Rangers ugyanis az elmúlt szezonban éppen a másik prágai csapat, a Slavia ellen búcsúzott a második számú európai kupasorozatban, amelynek érdekes közjátéka volt. A skótok odahaza durva játékkal reagáltak arra, hogy nem tudtak mit kezdeni a csehekkel, a Slavia kapusának súlyos sérülést okoztak, de mégis áldozatként szerették volna feltüntetni magukat, az egykori ismert játékos, Steven Gerrard vezetőedzővel az élen.

Akkor Ondřej Kúdelát, a prágaiak játékosát rasszista verbális támadással vádolták Glen Kamarával szemben, aki ezt tagadta, azt viszont többen is látták, amikor a skót csapat tagja fizikailag megtámadta a cseh játékost a mérkőzés után.

Kúdela végül 10 mérkőzésre szóló szigorú büntetést kapott, az EB-re sem mehetett, a britek rasszistázták a cseheket, ahogy teszik ezt minden hasonló esetben akár a magyarokkal szemben is. A játékosuk közben jóval kisebb büntetéssel megúszta.

Ezek után jött a tegnap esti meccs, amelyre a Sparta is nagyon készült, de mivel az UEFA a Monaco elleni meccs miatt a prágaiakat is megbüntette, így a cseh fővárosi találkozóra felnőtt nézők nem válthattak jegyet. A 6 és 14 év közötti gyerekek viszont kísérettel ott lehettek és így is fantasztikus hangulatot alakítottak ki, amelyet a szlovák válogatott Dávid Hancko koronázott meg, aki győztes gólt szerzett.

A másik nagy prágai csapat is legyőzte a Glasgow Rangerst, s ami ennél is érdekesebb, a finn Glen Kamarát a bíró második sárgája után a 74.percben kiállította. A történethez tartozik, hogy a fiatal nézők nem kímélték, folyamatosan kifejezték nemtetszésüket a játékossal szemben, de nem a bőrszínére utaló módon.

A cseh sajtó szerint a 29.percben szerzett gól mellett a kiállítás pillanata okozta a legnagyobb örömet a közel 11 ezer szurkolónak. A britek pedig természetesen ismét a szokásos témájukra kattantak rá. "A rasszizmus deprimáló háttere volt a találkozónak" - írja a BBC szervere. Szomorú, hogy a szigetországi sajtó úgy érzi, már a fiatal cseh szurkolók is csak a bőrszíne miatt érezték fontosnak kifejezni véleményüket. Talán azért is, mert így a legegyszerűbb megbélyegezni embereket, tehát éppen azt teszik, amely ellen olyan hangosan "harcolnak" saját felületeiken.

Megosztás
Címkék