2020. november 18., 22:37

1686 után újra vereséggel távoznak a törökök Budapestről! Megnyertük a Nemzetek Ligája csoportküzdelmeit, megyünk az A-ligába!

Budapesten fogadta a magyar csapat Törökországot a Nemzetek Ligájában. A hat csoportmeccs közül az utolsót játszottuk ma, s a magyar srácok azzal a tudattal mehettek ki a pályára, ha győznek (az oroszok meg nem), akkor a csoportelsőség mellé a feljutás is jár. És ami még ennél is fontosabb, a mieink tudták, egy győzelemmel már most elérhető közelségbe kerülhet a 2022-es világbajnokság pótselejtezője. A tét tehát nem volt kicsi!

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A koronavírustól tépázott magyar válogatott kapuját Dibusz Dénes védte, előtte Fiola, Lang és Szalai Attila, a középpályán Nego, Sigér, Nagy Ádám és Hangya Szilveszter kapott helyet, támadó középpályásként Kalmár Zsolt pótolta Szoboszlait, elöl pedig Könyves és Nikolics vitézkedett. Ilyen összeállításban még sosem lépett pályára a válogatott, így kíváncsian vártuk a Rossit pótló Gera Zoltán mihez kezd a mai meccsel.

A mérkőzésre egyébként szlovák játékvezetőt küldött az UEFA, Ivan Kružliakot.

Az első tíz perc különösebb izgalmakat nem tartogatott. Aktív mezőnyjátékot láttunk, ahogy mondani szokták, de, ha azt írnánk, néhány helyzetecskén kívül szinte semmi nem történt, akkor sem vetnénk el messzire a sulykot. Kalmárnak és Nikolicsnak volt egy-egy próbálkozása. A DAC játékosa egyébként láthatóan nagy kedvvel focizott, néha talál túlzottan is. Sokszor, bár az edző utasításait nem ismerjük, mintha feleslegesen járt volna hátra a labdákért. Az összes szabadrúgást és szögletet is ő rúgta, láthatóan sokat várt tőle Gera, de az első félidőben sokat nem mutatott sajnos.

A 24. percben Nego húzta meg jó tempóban a jobb szélen, a középreadás is jó volt, Könyves egy lépésnyivel maradt le róla. Gyors, egyszerű, remek kis kontra volt. A meccs ezen szakaszában nem jelentettek különösebb gondot a mieinknek a törökök, elég ötlettelenül támadtak, ha el is jutottak a kapuig, a védőink tették a dolgukat. Ha meg ők nem, hát Dibusz volt résen. A 27. percben Calhanoglu lövését takarásból fogta a magyar kapus. Ez volt talán a legkomolyabb török helyzet eddig. Nem volt túl acélos a török védelem a meccs ezen szakaszában. Egészen komikus volt például a félpályáig kifutó török kapus, aki közben majd átesett a saját lábán. Kár, hogy egyik magyar játékos sem fért hozzá a labdához, jó lett volna egy félpályás gólt látni.

A 41.-ben nagy helyzetet puskáztak el a törökök, ha a teljesen üresen hagyott támadó a levegő helyett a labdát találja el, nagy bajban lett volna Dibusz. Így legfeljebb csak a török csatár lába elől kellett (volna) elhajolnia...

Az első játékrész hajrája sajnos egyértelműen a vendégeké volt.

Második félidő

Két helyen is változtatott a felálláson Gera Zoltán a szünetben. Könyves Norbert helyére a Törökországban légióskodó Varga Kevin, Kalmár Zsolt helyett pedig Cseri Tamás állt be. Könyves nem játszott rosszul, volt néhány remek megmozdulása, de a sebessége nem volt elég ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk a török védelemmel szemben. Kalmár pedig, hiába vállalt sokat az első félidőben, nem hozta az elvártakat.

Varga két percet volt a pályán, máris durván felvágták, villant is a sárga. 

A játékrész első öt perce a miénk volt, bár sok köszönet nem volt benne, helyzetecskékig sem jutottunk sajnos. Igaz, ami igaz, a törökök sem. A nulla-nullás eredmény egyébként nem volt rossz, a másik meccsen a szerbek egyetlen félidő alatt négyet vágtak az oroszoknak, így ki-ki meccsé változott a magyar-török összecsapás. A döntetlen is nekünk kedvezett. Az 54. percben szörnyű emlékeket idéző jelenetek játszódtak le a magyar kapu előtt. Rég nem láttuk így szerencsétlenkedni a védőinket, szerencsére megúsztuk kapott gól nélkül.

Az 57. percben aztán, nem sokkal azt követően, hogy a magyar védők majdnem összehoztak egy gólt az ellenfélnek, a magyar csatárok már a gólvonal mögé juttatták a labdát. A török kapuba! Varga Kevin remek lövését bravúrral tolta kapufára a török kapus, de a felszabadítás Sigér elé került, akinek már könnyű dolga volt!

1:0 nekünk!

Két perccel később Varga és Cseri majdnem összehozott egy újabb gólt, remek akció volt. Varga nagyon jól kapcsolódott be a meccsbe! A hangszórókból zúgott a "Mindent bele!", kár, hogy csak onnan.

Újabb csere: Nikolics helyére Gyurcsó Ádám jöhetett a 64. percben.

A 69. percig kellett várni Hajdú Bé szokásos "elkiabálására", minden magyar kedvenc sportkommentátora ekkor találta azt mondani, semmi jel nem utal arra, hogy a hátralévő bő húsz percben kettőt rúgjanak a törökök. 

Újabb tetszetős akciót vezettünk a 70. percben, a remekül játszó Varga cselezte be magát az alapvonalhoz, majd visszagurította Negónak a labadát, aki teljesen üresen állva kapásból mellétekert. Szép akció volt, meglehetett volna a második.

Meg az első török is... A 73. percben Dibusz bravúrja, a kipattanóra meg egy jó magyar blokk kellett ahhoz, ki ne egyenlítsenek a törökök. Nego szabadított fel emberhez, török emberhez... A szöglet utáni kontrából majdnem magyar gól született, Nego kicsit talán elönzősködte a támadást.

Újabb magyar csere: Hangya helyére Holender.

77. perc: újabb Hajdúbéizmus: mindenki kiesőnek jósolta a magyar csapatot, "erre feljutunk az A-ligába!". Kíváncsiak lennénk, vajon összekulcsolt ujjakkal mond ilyeneket a kommentátor, vagy védőháló nélkül ugrik ilyenkor a sötétbe?!

Nagyon nyomtak a törökök, egy vereséggel ugyanis kiestek volna a B-ligából, kellett hát nekik a gól. Dibusz szerencsére állta a sarat, magabiztosan fogta, amit kellett. Az utolsó néhány percre valahogy a törökök is elfáradtak, jöttek a magyar akciók. A végén még Botka is beállt, a teljesen kikészült Nego helyére jöhetett. Az Izland elleni meccs hőse megtette a magáét a törökökkel szemben is!

A végén még Gyurcsó kapott egy sárgát időhúzásért (szögletnél!). Öt perc hosszabbítást rendelt el a játékvezető.

A véghajrában majdnem összehoztuk az egyenlítést Törökországnak, Botka egy felszabadításnál fejberúgta a támadót, szögletre sikerült csak mentenünk, abból szintén. Egyet jobbról, egyet balról rúgtak a törökök. 

A másodiknál aztán Varga Kevin elhozta a labdát, egyedül nyargalt el a kapuig és gyönyörűen kilőtte a bal alsót. A Törökországban légióskodó csatár első gólját lőtte a válogatottban. Gyönyörű volt!

Győzelemmel zárta tehát a Nemzetek Ligája küzdelmeit a magyar válogatott! Megyünk az A-ligába, s, ami még fontosabb, a világbajnoki pótselejtező is elérhető közelségbe került. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.