Vlhová sikeréből a politika is szeretne hasznot húzni

2021. március 20., 17:29
Rajkovics Péter

Ahogy arról beszámoltunk, Petra Vlhová első szlovákként nyerte az összetett pontversenyt a női alpesi sízők világkupa-sorozatában. Eredménye a független szlovák sporttörténelem egyik legnagyobb sikere.

Fotó: TASR/AP

A 2002-es jégkorong világbajnokság megnyerése a szlovák csapatsportok legnagyobb sikere, s ugyan voltak olimpiai aranyai szlovák sportolóknak, de igazán legendás eredményeket a legnépszerűbb sportágakban kevésbé értek el. Kivételt talán csak Peter Sagan képez, aki egy sokszor alulértékelt, de milliók által csodált sportágban vált még harminc éves kora előtt legendává, hiszen a Tour de France-on szerzett zöld trikók mellett háromszor is világbajnok tudott lenni. A világbajnoki cím az alpesi síelésben Petra Vlhovának már két évvel ezelőtt összejött, de a világkupa összetett győzelme még ennél is többet jelent.

A vb-n ugyanis lehet valakinek jó napja, de az összetett győzelemhez kiegyenlített teljesítmény, jó forma és szerencse is kell, amely idén nem kerülte el a lenzerheidei vk-döntőben, hiszen Lara Gut-Behrami erős számait az időjárási viszonyok miatt törölték, így a műlesiklésban elért hatodik helyével is bebiztosította az elsőséget.

A műlesiklásban lemaradt a kristálygömbről, amelyet tavaly megnyert, de vélhetően ez nem fáj neki, amikor beírta magát a sportág történelemkönyvébe.

A szlovák politikai elit igyekezett is neki gyorsan gratulálni, legyen szó kormányoldalról vagy ellenzékről, amivel nincs is gond, más kérdés, hogy a mindenkori állam kevés segítséget nyújtott neki ahhoz, hogy a tehetséges fiatalból igazi világsztár legyen.

A fiatal sportolók támogatása egyébként még ma is elég zűrös Szlovákiában, a téli sportokban pedig különösen, ahol az edzési lehetőségek biztosítása anyagilag elég megterhelő.

Tudja ezt Vlhová családja is, amelynek tagjai évek óta a versenyekre kísérik, ahogy korábban Veronika Velez-Zuzolovát édesapja, vagy éppen a Žampa-testvéreknél. Igazából ezen három család biztosította szlovák alpesi szakág elmúlt két évtizedének legnagyobb sikereit, de többször harcolniuk kellett a szövetségekkel, amelyek átalakultak, hogy az a sportba érkező szerény összeg is ne oda kerüljön, ahol tovább tudna termelni akár a szlovák turizmusnak.

2021. március 20., 15:16

Vlhováé a nagy kristálygömb!

Petra Vlhová nyerte az összetett pontversenyt a női alpesi sízők világkupa-sorozatában.

A jelenlegi kormány ugyan támogatásról biztosította a szlovák téli sportolók törekvéseit a szövetségekkel folytatott vitákban, de szükség volna egy átfogó reformra a sport hazai támogatása kapcsán.

Erre különösen jelentős igény lesz most, amikor ugyan Vlhová fantasztikus eredménye lendületet adhat a sportkedvelő fiataloknak, de amennyiben nem érkeznek források oda, ahol elhivatott személyek erőfeszítéseinek köszönhetően léteznek még a klubok, akkor további léket kap a terület. 

Annyi hiba és kapkodás közepette jó volna legalább ezen a téren jó lépéseket hozni, amelyek nem is kerülnek túl sokba, de képesek örömet csalni a mindennapokba, amelyek egyébként elég szürkék lettek az elmúlt egy évben.