2022. február 18., 17:18

Világbajnokként, újabb rekordokra is készülve

Remekelt a lengyelországi Glogówban megrendezett jegesúszó világbajnokságon a komáromi Plavec Péter, akinek egy arany- és két ezüstérmet sikerült szereznie. 

Remekelt a lengyelországi Glogówban megrendezett jegesúszó világbajnokságon a komáromi Plavec Péter
Fotó: Plavec Péter archívuma
Remekelt a lengyelországi Glogówban megrendezett jegesúszó világbajnokságon a komáromi Plavec Péter

Az immár világbajnok extrém úszó tavaly többedmagával egy Guinness-rekord megdöntésével hívta fel magára a figyelmet.

A dunaszerdahelyi Sportfanatic klub három tagjával együtt tavaly nyáron az Északi-csatorna átúszásával Guinness-rekordot döntött. Az akkori sikerük sarkallta önt az idei jegesúszó vb-n való egyéni bizonyításra, s arra hogyan készült fel?
Ötödik éve úszom rendszeresen, s először 2019-ben versenyeztem a jeges-úszó vb-n, ahol a leghosszabb, 1000 méteres távon 7. lettem. Aztán 2020-ban is indultam volna, de a vb-t a pandémia miatt 2021-re halasztották. Arra már nyár óta kombinált módon, heti 5-6 napon át edzettem az úszóedzőmmel, a technikám valamint a gyorsaságom javítása érdekében 2 órát meleg vizes medencében. Emellett a Duna holtágában pedig pár „jegesmedve” társammal együtt a hideg vizes úszást gyakoroltam, alkalmakként 20 percen át, ám nagyon intenzíven. A világbajnokság rendezői minden évben előre megadják, hogy egy-egy távon melyik ország hány versenyzőt indíthat. Szlovákia színeiben például 1000 méteren csak ketten úszhattunk, majd korosztályok szerint hirdették ki az eredményeket. Én nyáron leszek 35 éves, így a 35-39 év közötti korosztályba tartozom.

Milyen mezőnyre, hangulatra, illetve saját eredményre számított az idei     vb-n, s melyik táv bizonyult a legnehezebbnek?
Glogówban kiderült, hogy pár bejelentkezett versenyző, talán a Covid miatt, nem tudott eljönni, de így is nagyon erős volt a mezőny. Ezért már akkor is elégedett lettem volna, ha egy bronzérmet szerzek, de ennél sokkal jobban alakult a végeredményem. Ugyanabban a medencében pénteken 500 méteren aranyérmet szereztem, majd délután a négyfős csapatok 50 méteres váltóúszása következett. Szombaton 1000 méteren, vasárnap pedig 250 méteren is kiérdemeltem egy-egy ezüstérmet. A délutáni 250 méteres váltót végül nem vállaltam, egy másik versenyző úszott helyettem. Nekem az 1000 méter bizonyult a legnehezebbnek, s mivel 500 méteren már megismertem az ellenfeleimet, közülük a legjobbat ismét szerettem volna megelőzni. Sajnos, ő 0,13 másodperccel gyorsabban úszott, illetve mindössze 20 centivel előttem ért célba, így ezen a távon övé lett az aranyérem. Bár az egymással rivalizáló versenyzők igyekeztek jó hangulatban barátkozni egymással, de közben el-elvonultak, s a következő versenyükre egyedül készültek fel.

Hol és kikkel ünnepelte meg ezeket a nagyszerű eredményeket? A tavalyi Guinness-rekordot vagy e három érem megszerzését tartja-e nagyobb sikernek?
Egy-egy verseny után odakinn senki sem ünnepelt, hiszen a másnapi viadalokra kellett koncentrálni, és időben elmentünk aludni. A díjátadó ünnepség után meg mindnyájan siettünk haza egyrészt a családunkhoz, másrészt azért is, mert hétfőn többen dolgozni mentek. Mivel Bécsben dolgozom, én oda tértem vissza Vivienhez, a feleségemhez. Egyébként 12 éves koromig Ifjúságfalván éltem, Komáromban is van bejelentett lakhelyem, de az említett dunaszerdahelyi csapat tagja vagyok. Szóval Bécsben ünnepeltünk a barátainkkal, hétfőn este pedig már ismét edzettem, hiszen további nagy terveim vannak. Bár a Guinness-rekord és a világbajnoki győzelem más-más kategóriába tartozik, de minkettő a folytatásra sarkall. Az idei eredményeim automatikusan kvalifikáltak a részvételre a 2023-as évi vb-n, amit januárban a francia Alpokban rendeznek meg. Jövőre is ugyanezeken a távokon szeretnék indulni, mert nekem a hosszabb távok jobban passzolnak. Hasznosítani akarom az idei vb-n szerzett tapasztalataimat, és mindent elkövetek majd azért, hogy az említett vetélytársamat 1000 méteren is legyőzzem.

A Spotfanatic klub tagjaival együtt idén újabb rekorddöntést kísérelnek meg?
Idén augusztus végén és szeptember elején San Franciscóban és Hawaiiban több Guinness-rekordot szeretnénk megdönteni. Közösen készülünk a hawaii extrém távra, San Franciscóban pedig egyéni úszás során bizonyíthatunk. Mivel valamennyi versenynek megvan a sajátossága, ezért mindegyikre másként kell felkészülni. Csak abban egyformák, hogy a hosszú távok megkövetelik a kitartást, az erőnlétet és a gyorsaság folyamatos fejlesztését. Míg az Északi-csatorna átúszása előtt gyakran nagyon hideg vízben edzettünk, az idei 30 órás távokat majd 30 Celsius fok körüli meleg vízben kell végigúsznunk, ezért a felkészülésünk is meleg vízben folyik. Szeretnénk újabb kiváló teljesítményekkel ismét bekerülni a Guinness-rekordok Könyvébe, s az eredményeinkkel a Hideghéthy Tibor magánvállalkozó által alapított és vezetett Sportfanatic klub és a szűkebb-tágabb szülőföldünk hírnevét is öregbíteni.
A szerkesztőségünk, valamint az olvasóink nevében is az eddigiekhez hasonló, nagyszerű egyéni és csapatsikereket kívánunk!      

Megjelent a MAGYAR7 hetedik számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.