2021. augusztus 6., 21:46

Utolsó csobbanás a Fekete-tengerben

Már két hete vannak úton a csallóközi kerékpárosok, akik egy utolsó tengeri fürdőzéssel zárták a kontancai látogatásukat.

csallóközi kerékpárosok

Szerdán viszont még egy korai kelés várt rájuk, már hét óra körül úton voltak, hogy a hűvösebb időben több kilométert megtegyenek.

Első megállónk a jurilovcai erőd volt.

Az erőd a falutól nagyságrendileg 6 kilométerre van a "nagy víz" partján, ahová egy földnyelv vezet. Majd folytattuk az utunkat Isztria felé, megint megkóstoltuk a helyi zamatos édes görögdinnyét. Útközben az egyik faluban egy idősebb úr futott hozzánk, almát szedett nekünk a kertjéből. Kellemes meglepetés volt, beszélgetni sajnos nem tudtunk, nem találtuk a közös nyelvet. Ez már a második eset volt utunk során, hogy így spontán "megajándékoztak" gyümölccsel és mind a kétszer Romániában"

- számolt be Ágh Péter, a háromfős csapat egyik tagja.

Isztria települést elhagyván meglátogattuk "Histria romvárosát", ahol jelenleg is ásatások zajlanak, amely különös élményt nyújtott a csapat szerdai délutánjának. Csütörtökön ezután Konstancában és a település környéken tekertek.

"Ebből a városból nem megy úgy haza egy magyar ember, hogy ne látogasson el egy közeli kis településre Oituzba. A falu az első világháború után alakult, amikor székely magyarok kaptak ott földet. Nagyon kacifántos és feltúrt utakon jutottunk a faluba. Sajnos a várakozásunk beigazolódott, a faluban egy kézen meg lehet számolni mennyi ember beszéli a magyart."

A csallóköziek nem adták fel, s megtalálták nemzettársaikat, akikkel egy kávé mellett beszélgettek.

"Oituzt elhagyván megérkeztünk Konstancába a román tengerpart központjába. Érdekes volt kerépárról szemlélni a felépült és épülő félben lévő hoteleket, a strandpapucsos úszógumit cipelő apukákat, strandra sétáló fiatalokat és a rengeteg autót. Következő megállónk  helyi vasútállomás volt, ahol megvettük a jegyeinket Szörényvárba. Egy kellemes ebéd után még egyszer csobbantunk a Fekete-tengerben, ezen a túrán utoljára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.