2019. január 12., 08:46

Újraindult Füleken a birkózás

Egykori füleki birkózók, Dani László, Albert Attila és Zara Tibor, sok év kihagyás után, újjáélesztették Füleken a birkózó sportot, mely régi hagyományokra tekint vissza a városban. A DATABO Polgári Társulás kezdeményezésére és egy sikeres projektnek köszönhetően létrehozott Füleki Birkózó Klub főleg a roma fiatalokkal foglalkozik, hogy minél hasznosabban töltsék el a szabadidőt és ne az utcákat róják.

birkozok4.jpg
Médialapozó
Fotó: Dani László

Dani László, a Füleki Birkózó Klub vezetőedzője szorgalmazta a klub újraindítását. „Láttam ezeket a srácokat a városban, a parkban lézengeni, hallottam, hogy nehéz sorsúak, ezért megpróbáltunk segítséget nyújtani nekik, felkarolni őket. Úgy gondoltam, hogy megérdemlik a lehetőséget, hisz az én korosztályom is megkapta évekkel ezelőtt”- mondta.

Kép forrása: Dani László

Füleken 1954- ben Hegedűs Lajos alapította meg az első birkózó egyesületet, ami 2005-ig működött.

A városban annak idején nagyon sok jó birkózót tartottak számon. „Először második ligát játszottunk, majd felkerültünk az elsőbe, ahol mindig az első három helyezett között szerepeltek a fülekiek. 1972-ben egy pont híján majdnem bajnokok lettünk”- emlékszik vissza Dani László. Az akkori birkózók nemzetközi megmérettetéseken, Európa Bajnokságon vettek részt. „Ismert trénerek közül mindenképp említést érdemel Vandlík Jozef, Hegedűs Péter, Sliva Tibor, és Varga Ervin. Utóbbi Kijevben végezte az edzői főiskolát, és a csehszlovák válogatott első edzője lett”- tette hozzá. Így van mire büszkének lenni.

Az újrakezdés azonban nem volt egyszerű.

Kép forrása: Dani László

A gyerekek toborzása a négy füleki alapiskola közreműködésével történt.

"Birkózó versenyt szerveztünk, ahova vártuk a jelentkezőket, belőlük tudtuk összeállítani a kezdő csapatot”- mesélte Albert Attila, a Füleki Birkózó Klub elnöke.

A kezdő csapatból aztán sokan lemorzsolódtak, de mindig jönnek újak, viszont ez a sportág kitartást, rendszerességet követel, ami nem mindenkiben van meg. Akadtak olyanok is, akik többször feladták, de visszatértek. Jelenleg 15-20 fővel, minden kedden és csütörtökön zajlanak az edzések a Mocsáry Lajos Alapiskola tornatermében. „Az edzéseken többnyire alapiskolás gyerekek vesznek részt, másodikosaktól egészen a nyolcadik osztályig.

Az edzések játékos formában zajlanak.

Bemelegítéssel kezdünk, bukfencekkel, akrobatikával, majd fogásgyakorlással, birkózással folytatjuk”- avatott be Zara Tibor, a Füleki Birkózó Klub edzője. Az edzők vallják- akkor válik valaki birkózóvá, ha minimum négy évig kitart, és nem csak az erejére, de az eszére is támaszkodik. „A fizikai erő mellett nagyon fontos az ügyesség, a gyorsaság, a dinamika, az ész, a pszichika, de mi azért vagyunk, hogy ezekben őket segítsük”- magyarázta Dani László.  

Kép forrása: Dani László

Az edzők valóban szívügyüknek tekintik a sportág fenntartását, hisz önerőből, saját pénzüket beletéve edzik a fiúkat.

Emellett pályáznak, valamint Fülek város és a Purt civil szervezet támogatja őket. Bár rövid ideje vannak együtt, mégis stabil, összeszokott csapat alakult, s a versenyeken is sikeresen szerepelnek. Az eddigi Szlovák Bajnokságon elért 2. helyezésre, és a keleti ligában elért 5. helyre a legbüszkébbek, de remélik, hogy idén megduplázzák érmeik számát, hisz van néhány fiatal tehetség, akikben megvan minden a sikerhez, s bizonyíthatják rátermettségüket.

birkozok4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék