2023. július 7., 19:52

Tour de France - Philipsen mesterhármasa akadályozta meg Cavendish rekorddöntését

A belga Jasper Philipsen a harmadik szakaszgyőzelmét aratta az idei Tour de France országúti kerékpáros körversenyen; a pénteki szakaszon az összetett eredménye nem változott.

Tour de France
Fotó: TASR/AP

A Pireneusokban töltött két nap után, 34 fokos melegben rendezett hetedik etapon Mont-de-Marsanból 169,9 kilométert kellett teljesítenie a mezőnynek, és a sík, mindössze egy negyedik kategóriás emelkedőt tartalmazó útvonal Bordeaux-ban zárult.

A délnyugati város 13 évvel ezelőtt adott legutóbb otthont befutónak a francia körversenyen, akkor Mark Cavendish diadalmaskodott, és a csúcsdöntést jelentő 35. Tour-szakaszsikerére hajtó brit sprinter célja ezúttal is a győzelem volt. A szakasz profilját figyelembe véve borítékolható volt a mezőnyhajrá, mindössze egyetlen vállalkozó szellemű bringás, a francia Simon Guglielmi próbálkozott szökéssel. Őt hét percre engedték el a sprintbefutóban érdekelt csapatok. A táv derekánál lévő részhajrá után két honfitársa, Nans Peters és Pierre Latour csatlakozott hozzá, de ekkor már csak fél perc volt a különbség.

Guglielmi leszakadásával ők ketten maradtak elöl, ám nem tudtak kitartani az egyre gyorsabb tempóval közeledő mezőny előtt.

Így a várakozásoknak megfelelően sprintbefutó döntött, amelyben az út jobb oldalán egy üres folyosót megtaláló Cavendish közel került a rekordhoz, ám az utolsó mintegy 25 méteren az idei eddigi két mezőnyhajrát nyerő, zöld trikós belga Philipsen elé tudott kerülni, ezzel pályafutása ötödik etapsikerét aratta a francia körversenyen. Harmadikként az eritreai Biniam Girmay ért célba.

Az összetett esélyesei a mezőnnyel tekertek be, így a címvédő dán Jonas Vingegaard változatlan előnnyel őrzi a sárga trikót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.