2019. február 10., 17:29

Több mint 25 év után visszatért Fülekre a birkózás

A birkózó sport kedvelőinek volt okuk az örömre, ugyanis több mint 25 év kihagyás után újra diák ligát szerveztek a nógrádi városban. A Füleki Birkózó Klub rendezésében február 9-én, az FTC tornatermében került sor a megmérettetésre.

birkozas3.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Nyolc csapatból több mint 75 birkózó érkezett, hogy bizonyítsa rátermettségét a sportágban. Részt vettek a Jedla Košice, a Vihorlat Snina, a Slávia Snina, a Wrestling Stará Ľubovňa, a Kassa 1904, a Szepsi, a rimaszombati Lokomotíva és a Füleki Birkózó Klub versenyzői. De nem csak a birkózók érkeztek szép számban, a nézők is ellepték a tornatermet, és túlfűtött hangulatban szurkoltak kedvenceiknek.

Kép forrása: Szvorák Emese

A diákok szabadfogásban, 4 korcsoportban és 20 súlycsoportban mérték össze erejüket.

Nagyon meg vagyunk elégedve a verseny színvonalával, mert tényleg remek meccseket, birkózásokat láthattunk nem csak a fiúktól, de a lányoktól is

nyilatkozta Dani László, a Füleki Birkózó Klub vezetőedzője. Ezt Radnóti József, főbíró, a Szlovák Birkózó Szövetség alelnöke is megerősítette.

Kép forrása: Szvorák Emese

Albert Attila, a Füleki Birkózó Klub elnöke elmondta, a kassaiaktól kapták meg a ligakör szervezésének lehetőségét, majd hozzátette: nagyon elégedett a srácai teljesítményével

„Megemlíteném Horváth Dávidot, aki kiemelkedik a csapattársai közül. Kegyetlen erős, leteper, lecsavar mindenkit. A súlycsoportjában nincs ellenfele, de ennek megvan a hátránya is, mivel a technikát nehezen tanulja. Egy másik versenyző Balog Krisztián, aki a legtechnikásabb birkózónk, ezért nagy példaképe lehet a fiatalabb korosztálynak. De vannak olyanok is, akik megleptek, mert az edzéseken nem igazán ment nekik, ma pedig jól teljesítettek, aminek nagyon örülök”- fejtette ki.

Kép forrása: Szvorák Emese

A Füleki Birkózó Klub jelenleg 20 tagot számlál, az edzések hetente kétszer, a Mocsáry Lajos Alapiskola tornatermében zajlanak. A tavalyi szezonban a keleti ligában az ötödik helyet szerezték meg, de remélik, hogy idén legalább a középmezőnybe felkerülnek. Valamint a Szlovák Bajnokságon is sikereket szeretnének kiharcolni maguknak. A fő céljuk azonban, hogy újra meghonosodjon a sportág Füleken. Ezért nem csak a toborzásra, hanem a sportolók megtartására is nagy hangsúlyt fektetnek.

A Szlovák Diák Liga 2013-ban a Szlovák Birkózó Szövetség döntése alapján alakult meg. A DL három részre van osztva, nyugati, keleti és déli ligára, és év végén rendezik meg az országos csapatbajnokságot, melyen az egyes területi bajnokságban győztes csapatok mérkőzhetnek meg az Országos Bajnoki Címért. 

Kép forrása: Szvorák Emese

birkozas3.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék