Tíz edzőgép várja a komáromi-ráckerti fitnesspark látogatóit

Nagy Miskó Ildikó 2019. május 20., 16:37

Újra élettel telt meg a komáromi Víztorony környéke, a helyi futball korábbi székhelyének számító Ráckert. Pályázati támogatásnak köszönhetően tíz kültéri edzőgépet szereltek fel a belvárosi zöldövezetben, amelyet a Komáromi Football Club, a KFC emlékhelyeként tartanak nyilván.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Komárom város korábban sikeresen pályázott a Szlovák Takarékpénztár Alapítványához, amelytől 14 ezer eurós támogatást kapott. Az összegből, amelyet a KOMVaK vízgazdálkodási vállalat hozzávetőleg 6 ezer euróval egészített ki, pénteken tíz kültéri edzőgépet szereltek fel a város egyik jelképének számító Víztorony tövében, s annak környezetét is rendbetették. A terepmunkálatok befejezése óta már sokan várták, hogy mikor kerülnek helyükre az időjárás viszontagságainak is ellenálló, kondijavító és alakformáló eszközök.

A felszerelt haspad, lovaglógép, elliptikus sétáló, szörf, párhuzamos rúd, derékmozgató, húzódzkodó, hátizom-erősítő, lépegető és karikás vállmozgató pár nap alatt a környéken élők kedvencévé vált. Az edzőgépekhoz nehézségi fokozatuk feltüntetésével együtt magyar és szlovák nyelvű használati utasítás is tartozik. Kipróbálásuk előtt – a sérülések megelőzése végett – érdemes elolvasni és megszívlelni az azokon olvasható jótanácsokat. A tájékoztató táblákon a központi segélyhívó 112-es és a városi rendőrség 159-es telefonszáma is megtalálható. Vandálok garázdálkodása vagy más jellegű problémák esetén érdemes jelezni az illetékeseknek!

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Mi tagadás, többedmagammal együtt arra számítottam, hogy főként a szomszédos Ipari Középiskola diákjai rohamozzák majd meg az új fitnessparkot. Ottjártamkor azonban többnyire 40-60 év körüli polgárok ismerkedtek az eszközökkel, miközben a velük érkező gyerkőcöket tanítgatták azok helyes használatára. Örömmel nyugtázták, hogy az edzőgépek különböző izomcsoportok nyújtására, erősítésére, ellazítására, valamint a keringési és légzési szervrendszerek, illetve vérkeringésk vitalizálására és az ízületi fájdalmak megelőzésére is alkalmasak. Egy fiatalabb hölgy pedig elárulta: saját fogyását reméli azok rendszeres használatától.

A gépeket infarktusa után csak óvatosan próbálgató Kovács Ilona elmondta: alap- és középiskolásként a sikeres csallóközaranyoosi kézilabdacsapat oszlopos tagja volt, s az aktív sportolás befejezése után is hiányolja a rendszeres mozgást.

„Most a kis keresztlányommal jöttem ki, hogy megnézzem ezeket az újdonságokat. Biztos, hogy hamarosan az ovis unokámat is kihozom majd ide, mert mielőbb rá akarom őt szoktatni a sportolásra. Ezek az edzőgépek nagyon megfelelnek az alapozáshoz, s remélem, hogy később ő is aktív sportolóvá válik. Nagyon jó, hogy itt fitnesspark létesült. Bízom abban, hogy ez nem jut több helyi játszótér sorsára, amelyeket vandálok rongáltak meg.“

1900-ban alakult meg a KFC, 1902-ben pedig felépült a 28 méter magas Víztorony. A komáromi lila-fehérek 1905-ben költöztek be a Ráckertbe, ahol több évtizeden át játszottak. Focipályájuk mellett később klubház is épült. Az 1960-as évek elejéig e térség nagyszabású sport- és további rendezvények színhelyéül szolgált. Az egykori sportpályájuk helyén 1972-ben fejeződött be áll a gépipari szakközépiskola épületének építése.

2014 nyarán történtek az első lépések annak érdekében, hogy a város hajdani kultikus helye, ahol a Fradit és az MTK-t is fogadták, újra régi fényében tündököljön. Akkor támogatók segítségével rendbehozták a Víztorony környékét, s 12 padot többszörös csehszlovák, szlovák, magyar és olimpiai válogatott focistákról (Szikora Györgyről, Gőgh Kálmánról, Lénárt Péterről, Németh Szilárdról, Priskin Tamásról stb.) neveztek el. A padokat díszítő fémlapokon e legendás focistákról olvasható rövid tájékoztató. A használaton kívüli ottani kút maradványára helyezett emléktábla pedig arra utal, hogy korábban itt volt a KFC futballpályája.

0 HOZZÁSZÓLÁS