Téli sportok - magyarul és szlovákul

Rajkovics György 2019. február 11., 06:15

A téli sportok idénye már átbillent a második felébe, egymás után rendezik a világ- és Európa-bajnokságokat. A magyaroknak elsősorban rövidpályás gyorskorcsolyában van mire büszkének lenniük, míg a szlovákok több sportágban is az élmezőnyhöz tartoznak. És persze vannak olyan téli sportok is, amelyek versenyei magyar és szlovák részvétel nélkül zajlanak.

Fotó: Facebook / Hunskate

A jégkorong egyértelműen a téli sportok királya. De nézzük azokat a sportágakat, amelyek szintén a havas és jeges sportok közé sorolhatóak. Milyen események, versenyek és programok várnak a képviselőikre? Az alpesisí 2018-2019-es idénye az Åreban zajló világbajnoksággal csúcsosodik ki éppen, ahol az eddigi küzdelmek során Petra Vlhová megszerezte önmaga és Szlovákia első egyéni világbajnoki érmét, méghozzá ezüstöt alpesi összetettben. A szezon márciusban zárul, az andorrai Soldeuban a világkupa döntőjével. A magyaroknak az alpesisíhez hasonlóan az északisíben sem terem babér.

A február 20-án kezdődő seefeldi világbajnokságon a szlovákok sem számíthatnak eget rengető eredményekre, a tisztes helytállás a cél. Ezzel ellentétben a sílövők világbajnokságán akár több érem is összejöhet Szlovákiának, és nem csak a háromszoros olimpiai bajnok Anastasia Kuzminától. Március 7-17. között a svédországi Östersundban Paulína Fialková is odaérhet a dobogó valamelyik fokára. Kuzmina a világkupában harmadik összetettben, Fialková pedig ötödik. Utóbbi vezeti a tömegrajtos szakágat, de mind a négy egyéni számban az első ötben található a két szlovák közül az egyik. Tehát mindegyik egyéni versenyben elképzelhető az éremszerzés. A világbajnokságig még egy világkupa-állomás vár a lányokra, február 14-17. között az amerikai Salt Lake Cityben. Tegyük hozzá, hogy a vb-n elért eredmények beszámítódnak a világkupába.

A havas sportok közül a snowboard és a síakrobatika kevesebb figyelmet kapnak a magyar és a szlovák médiában, de Klaudia Medlová a közvetlen élmezőnyhöz tartozik a hódeszkások között. A két sportág világbajnokságait 2015 óta egybekötve rendezik, az idei február 1-10. között zajlott az amerikai Park City/Deer Valleyben. A 28 versenyszám közül hármat végül töröltek a programból, köztük Medlová erősségét, a big airt is hóvihar miatt. Az idei világkupában a huszonöt éves hódeszkás a negyedik helyen áll big airben, vagyis összejöhetett volna az érem. A hétvégi slopestyle-ban, amelyben 2015-ben szerzett már egy bronzérmet, hetedik lett, úgy, hogy a szombati kvalifikáció népes mezőnyében a hetedik helyen zárt, a döntőbe pedig a legjobb nyolc került be. A vasárnapi döntőt azonban szintén törölték rossz időjárási körülmények miatt, a végeredményt pedig a kvalifikációs eredmények után hirdették ki. A világkupa egészen márciusig folytatódik.

A havas sportok után áttérhetünk a jeges ágazatra. A bobosok világkupája javában zajlik, az észak-amerikai állomások vannak terítéken. Lake Placid és Calgary után befejeződik a világkupa, és a március 1-9. közötti vb-vel zárul az idény a kanadai Whistlerben. A szlovákoknak és a magyaroknak ugyan nem, de a cseheknek reális esélyük van az élmezőnyben végezni úgy a világkupában, ahogy a világbajnokságon. Dominik Dvořák a kettesek között harmadik, a négyeseknél hatodik összetettben, miközben az idény során egyszer sem végzett az első háromban. A vk-t, nem túl nagy meglepetésre, a német Francesco Friedrich vezeti mindkét ágban, és a nőknél is a németek uralják az első hármat. A szkeletonosok világbajnokságát a bobosokéval együtt rendezik, magyart és szlovákot hiába keresünk a mezőnyben.

A szánkósok esetében már beszélhetünk kisebb-nagyobb szlovák sikerekről. Az idei vb-t január 25-27. között rendezték a németországi Winterbergben. A férfi egyesben Jozef Ninis a 13. helyen zárt, Felix Loch lett a világbajnok. Ninis sprintben épp lemaradt a döntőről, a tizenhatodik helyen zárt a kvalifikációban, ha eggyel előrébb végez, indulhat a döntőben. Női egyesben Katarína Šimoňáková 23. lett, sprintben pedig három hellyel hátrébb végzett. A világkupából csak a február 23-24-i szocsi verseny van hátra. Ninis a vk-összetettben a 18. helyen áll, idei legjobbja a decemberi kilencedik hely a Lake Placid-i sprintben. Ninis mellett további három szlovák szánkós indult el valamelyik vk-futamban, ami egy-egy futamot jelent, jobbára az Innsbruck melletti Iglsben. Šimoňáková 29. összetettben, összesen három vk-futamon állt rajthoz. Ninis csupán az iglsi sprintről hiányzott.

Magyarország téli sportokban évek óta rövidpályás gyorskorcsolyában aratja a legnagyobb sikereket. A tavalyi olimpiai arany után idén a dordrechti Európa-bajnokságon 4 arany, 4 ezüst és 2 bronz volt a mérleg, amivel az éremtáblázat élén végzetek Liu Shaolin Sándorék. Az öt állomásból álló világkupa-sorozat a hétvégi torinói versennyel befejeződött. Összetett győztest már harmadik éve nem hirdetnek, csak az egyes távokban. A férfiaknál mindhárom táv élén dél-koreaiak végeztek, a magyarok a váltóban lettek elsők. A világbajnokság azonban még hátravan, március 8-10. között Szófiában rendezik.

A gyorskorcsolyázók világkupa-szériája hat állomásból áll, március 9-10-én zárul Salt lake Cityben. A távonkénti világbajnokságot a hétvégén rendezték a németországi Inzellben, ahol természetesen taroltak a hollandok, a 16 számból 8-at megnyertek, de a cseh Martina Sáblíková is két arannyal tért haza, három- és ötezren is diadalmaskodott. A sprintvilágbajnokságra február 23-24-án kerül sor a hollandiai Heerenveenben, a legendás Thialfban, míg a négytávú összetett vb-re március 2-3-án Calgaryban. A műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot januárban rendezték Minszkben, amely után a hetedik Eb-címét szerző spanyol Javier Fernández visszavonult. Az Európán kívüli versenyzők Négy Kontinens Bajnokságát ugyancsak a hétvégén rendezték az amerikai Anaheimben, míg a vb-t március 18-24. között rendezik a a japán Szaitamában. A nők közül a szlovák Nicole Rajičová kilencedik lett az Eb-n, a magyar Tóth Ivett pedig tizenharmadik. Jégtáncban Anna Janovszkaja és Lukács Ádám kettőse a 19. helyen zárt. Magyar érmekre, illetve előkelő helyezésekre kizárólag a rövidpályás gyorskorcsolyázóktól számíthatunk. A szlovákok viszont több éremben is gondolkodhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS